Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/4/2024 22:59:35





















Επισκέπτες Online: 1812


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Τα  30χρονα του «Πολιτιστικού Οργανισμού Μυγδονία Λαγκαδά» 1990-2020
24-01-2020
Τα 30χρονα του «Πολιτιστικού Οργανισμού Μυγδονία Λαγκαδά» 1990-2020
 

Ήταν η χρονιά του 1990 όταν ένας φωτισμένος και ανήσυχος Παπάς, ο αρχιμαδρίτης π. Θεοδόσιος Εμμανουήλ, εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ναό της αγ. Παρασκευής Λαγκαδά, αποφάσισε να ασχοληθεί με το ουσιαστικότερο έργο ενός παπά, να μαζέψει το ποίμνιό του γύρω από την ενορία και να ασχοληθεί σοβαρά μ' αυτό, ξεκινώντας από τη λειτουργική ζωή και τις εσπερινές ομιλίες, τις σχολές γονέων και τις διαλέξεις, τις ενοριακές γιορτές κλπ. σκέφτηκε πως το επόμενο βήμα ήταν τα παιδιά, το μέλλον του τόπου και της ενορίας. Ξεκίνησε με την οργάνωση των κατηχητικών και των ομάδων νέων, και μέσα από εκεί άρχισε η δημιουργία ενός ενοριακού πολιτιστικού έργου, που είχε να κάνει με χορευτικά και παιδικές χορωδίες, ακόμα και μουσική λαϊκή ορχήστρα. Το έργο αξιόλογο και αξιοθαύμαστο γιατί ήταν πρωτόγνωρο στην πόλη μας και πλούσιο σε προσφορά εκδηλώσεων και δράσεων. Μουσικές και χορωδιακές συναντήσεις, χορευτικά φεστιβάλ, ταξίδια στην Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Αυστρία. Στα ταξίδια του εξωτερικού η ομάδα εμφανιζόταν ως ΜΥΓΔΟΝΕΣ, ξαναφέρνοντας στη μνήμη την αρχαία κληρονομιά.

Αλλά επειδή το καλό στον τόπο μας δεν κρατάει πολύ, ο παπα-Θεοδόσιος αναγκάστηκε να μεταφυτευθεί στην Ουρανούπολη για να αναπνέει αέρα αγιορείτικο και να οργανώσει ανάλογο έργο κι εκεί, όμως τα παιδιά που πλαισίωναν τις ομάδες αποφάσισαν σαν μια μεγάλη παρέα να συνεχίσουν και να σώσουν ό,τι σώζεται από παράδοση και πολιτισμό. Έτσι τον Δεκέμβριο του 1999 ιδρύεται ο Σύλλογος με την επωνυμία «Πολιτιστικός Οργανισμός Μυγδονία - Λαγκαδά» με έδρα τον Λαγκαδά και πρώτη Διοικούσα επιτροπή τους Τρύφωνα Τσομπάνη, Αστέριο Καραγιοβάνη και Δημήτρη Παπαγεωργίου. Η συμπαράσταση του κόσμου ήταν συγκινητική, αμέσως γράφτηκαν  νέα μέλη και πλαισιώθηκαν οι ομάδες εργασίας άμεσα. Χορευτικά τμήματα παιδικά, νεανικά, εφηβικά & ενηλίκων, χορωδία ενηλίκων, τμήμα ζωγραφικής - χαρακτικής, ομάδα φωτογραφίας, σχολή γονέων με ειδικό ψυχολόγο, ανοιχτό πανεπιστήμιο με διαλέξεις απ’ όπου πέρασαν διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων, μουσικά και λογοτεχνικά βραδινά, βιβλιοπαρουσιάσεις, επετειακές εκδηλώσεις στις εθνικές γιορτές, έθιμα δωδεκαημέρου, αποκριάς και Πάσχα, ομάδα εκδρομών, ομάδα εφημερίδας. Ο Σύλλογος απέκτησε το δικό του μέσο επικοινωνίας, την εφημερίδα ΜΥΓΔΟΝΙΑ, η οποία φιλοξενούσε δημοσιεύματα ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα. Εκεί όμως που διακρίθηκε ο Σύλλογος ήταν χορευτική του ομάδα η οποία σε κάθε παρουσία της συγκινούσε και μας έκανε περήφανους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Μεξικό, Μπαχρέιν, Τουρκία -Τραπεζούντα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Ντουμπάϊ, χάρηκαν και χειροκρότησαν την Λαγκαδιανή λεβεντιά και ομορφιά. Χοροδιδάσκαλοι ο Σάκης Καραθεοδώρου, η Κατερίνα Μαλιόγλου και η Κέλυ Καραθεοδώρου, ενώ από την χορωδία πέρασαν ως δάσκαλοι ο Χρ. Χαλκιάς, Γιώργος Ματθαίου, Σάκης Νάνος και ο Δημήτρης Γιαννακάκης.

Ο Σύλλογος στεγάστηκε στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Μπίλλη όπου δημιουργήθηκε μια πραγματική κυψέλη πολιτισμού, αφού όλες οι λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές γινόταν εκεί. Η όμορφη αυλή του σπιτιού πνιγμένη στο πράσινο και τα λουλούδια φιλοξενούσε καλοκαιρινές μουσικές εκδηλώσεις και θερινό κινηματογράφο, ενώ τα τραπεζάκια της αυλής φιλοξενούσαν τα παιδιά και τα μέλη του Συλλόγου για τον πρωινό ή τον απογευματινό τους καφέ. Εδώ στηνόταν το καζάνι για τη φασολάδα της Καθαροδευτέρας, εδώ και οι μουσικές βραδιές του καλοκαιριού που μετά κατέληγαν σε καντάδες στην πόλη του Λαγκαδά. Την Κυριακή μετά την εκκλησία οι κυρίες του Συλλόγου έπαιρναν τον καφέ τους στον όμορφο αρχονταρίκι του σπιτιού που οι ίδιες με μεράκι είχαν διακοσμήσει και στολίσει.

Όμως η δράση του Συλλόγου επεκτάθηκε και στον εκδοτικό τομέα. Πέρα από την εφημερίδα ο Σύλλογος ασχολήθηκε και με εκδόσεις βιβλίων και ενός CD ROM με τίτλο «ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ», με όλα τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που αφορούν στην πόλη του Λαγκαδά.

Εκδόθηκαν με δαπάνες του συλλόγου και χορηγών του τα βιβλία:

1. Τ. Τσομπάνη  «ΛΑΓΚΑΔΑΣ - Πολιτιστική δραστηριότητα 1892-2002»

2. Τ. Τσομπάνη, «Μορφές της ιστορίας του Λαγκαδά»

3. Τ. Τσομπάνη, «Λουτρά Λαγκαδά - ιστορικό Λεύκωμα»

4. Τ. Τσομπάνη, «Ο ΛΑΓΚΑΔΑΣ εν λίθοις και μετάλλοις φθεγγομένοις - αρχιτεκτονική κληρονομιά»

5. Ημερολόγιο «Ο Λαγκαδάς με τη ματιά των ζωγράφων του»

6. Δ. Ψωμοπούλου «Αόριστoς σε χρόνο ενεστώτα»  

7. Χρ. Φυλάκη, «Αναμνήσεις από τον Λαγκαδά».

Στα 20 αυτά χρόνια πέρα από την προσφορά στον πολιτισμό και την διάσωση της παράδοσης, το πιο σημαντικό είναι οι φιλίες που έδεσαν και κρατούν χρόνια τώρα και συνεχίζουν να ακολουθούν τους ρυθμούς του Συλλόγου, που συνεχίζει το έργο του μέσα στην κοινωνία του Λαγκαδά.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περί τα ενεργά 200 μέλη που πλαισιώνουν τις ομάδες του και συνεχίζει ακάθεκτος την προσφορά του στη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού μας που έχουμε ως πλούσια κληρονομιά των προγόνων μας.

Ευχόμαστε στα πενηντάχρονα να στήσουμε το πιο λαμπρό πανηγύρι πολιτισμού!!!

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ            




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium