Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/1/2021 19:17:44


  


 
Επισκέπτες Online: 298


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Βιβλίο για την ιστορία της Κριθέας (Κριθιά) της Θρακικής Χερσονήσου
09-01-2021
Βιβλίο για την ιστορία της Κριθέας (Κριθιά) της Θρακικής Χερσονήσου
 

Το τέταρτο του βιβλίο ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Κριθιώτης Θωμάς Μότσος με τίτλο «Από την Κριθέα της Θρακικής Χερσονήσου στην Κριθιά του Νομού Θεσσαλονίκης», με ιστορικά στοιχεία και γεγονότα από την ίδρυση του οικισμού της Κριθέας στην αρχαιότητα μέχρι την εγκατάσταση των Κριθιωτών στο σημερινό τους τόπο.

Πέραν των ιστορικών πηγών απ’ όπου άντλησε πληροφορίες για την ίδρυση της αρχαίας Κριθιάς, ο κ. Μότσος βασίστηκε κυρίως σε συνεντεύξεις και προφορικές μαρτυρίες ηλικιωμένων Κριθιωτών που έζησαν όλα τα τραγικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα. Σημαντική πηγή πληροφοριών υπήρξε ο παππούς του Ιωάννης Γιαννέλος, αλλά και ο πατέρας του Δημήτρης Μότσος που γεννήθηκαν στην ανατολική Θράκη και κρατούσαν ζωντανές τις αναμνήσεις μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Μιλώντας στο lagadas.net o κ. Μότσος αναφέρει πως για το βιβλίο αυτό εργάστηκε περισσότερο από εικοσιπέντε χρόνια, αναζητώντας υλικό σε βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα χρειαζόταν να διασταυρώσει και όλες τις προφορικές πληροφορίες που λάμβανε από τους ηλικιωμένους, ώστε να μην υπάρξει καμία παραποίηση και αλλοιωθούν τα ιστορικά γεγονότα.

Ο ίδιος αναφέρει πως το βιβλίο αυτό γράφτηκε από «αγανάκτηση», καθώς στις αναζητήσεις που έκανε κατά το παρελθόν δεν υπήρχε πουθενά βιβλιογραφία για τον τόπο του, την Κριθέα της Θρακικής Χερσονήσου. Ετσι αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το σπουδαίο έργο, αφιερώνοντας το «στη μνήμη όλων εκείνων των Κριθιωτών, που βρίσκονται για αιώνες θαμμένοι στην ευλογημένη γη της θρακικής χερσονήσου, και στους Κριθιώτες του μέλλοντος, για να γνωρίζουν από που κι από ποιους προέρχονται».

Αν θέλετε να λάβετε το βιβλίο σε μορφή pdf ώστε να το διαβάσετε ηλεκτρονικά ή να το εκτυπώσετε, μπορείτε να στείλετε mail στον κ. Μότσο (motsos_thomas@hotmail.com) ή να επικοινωνήσετε μαζί του στο 2310 689 663 και 6942 472 615.

Ποιος είναι ο Θωμάς Μότσος

Γεννήθηκε το 1952 στην Κριθιά από γονείς γηγενείς Κριθιώτες. Ο πατέρας του Δημήτρης Μότσος γεννήθηκε το 1920 στον Ελαιούντα της ανατολικής Θράκης. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο στην Κριθιά κι ακολούθως το Τέταρτο Γυμνάσιο αρρένων (εξατάξιο τότε) Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτηση του, εισήλθε κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως τεχνικός αεροσκαφών εργάστηκε στους περισσότερους τύπους πολεμικών αεροσκαφών που διέθετε η Πολεμική μας Αεροπορία (F-84F, F-104G, F-5A/B, F-4E (PHANTOM), A-7H (CORSAIR) και υπηρέτησε στα μεγαλύτερα πολεμικά αεροδρόμια της χώρας μας, Τανάγρα Βοιωτίας (114 Πτέρυγα Μάχης), Σούδα Χανίων (115 Πτέρυγα Μάχης), Ελληνικό (129 Πτέρυγα Υποστήριξης), Λάρισα (110 Πτέρυγα Μάχης), Ανδραβίδα Ηλείας (117 Πτέρυγα Μάχης), Μίκρα Θεσσαλονίκης (113 Πτέρυγα Μάχης). Συνταξιοδοτήθηκε κατόπιν αιτήσεως του το 1999. Είναι παντρεμένος κι έχει δυο γιους απόφοιτους Α.Ε.Ι, που είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών. Ασχολείται επισταμένως με την ιστορία της Κριθιάς κι έχει γράψει τα παρακάτω βιβλία:

1. Η Κρηθέα της θρακικής χερσονήσου

2. Κριθιώτικες Ιστορίες (εμπλουτισμένες με νέα κείμενα)

3. Το κριθιώτικο γλωσσικό ιδίωμα

 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium