Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 01:12:20





















Επισκέπτες Online: 784


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Τα απομεινάρια της Νέας Σεβάστειας Σοχού
11-01-2021
Τα απομεινάρια της Νέας Σεβάστειας Σοχού

Εικόνες - Λέξεις: Μάριος Δαδούδης


Η Ελλάδα έχει διάφορα εγκαταλελειμμένα χωριά, διάσπαρτα ανά την επικράτειά της. Κάποια από αυτά έχουν παίξει το ρόλο του κινηματογραφικού πλατό Ελλήνων σκηνοθετών, όπως η Κρανιώνα Καστοριάς, στην οποία γυρίστηκε η ταινία “Ψυχή Βαθιά” του Παντελή Βούλγαρη.

Η Νέα Σεβάστεια Σοχού, βρίσκεται 7χλμ από το Σοχό του Δήμου Λαγκαδά, στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος σε υψόμετρο 800 μέτρων. Φτάνουμε σε αυτή, ακολουθώντας τον βατό χαλικόδρομο αμέσως μετά το ανοιχτό θέατρο Ράκοβο (λίγο έξω από το Σοχό).

Πλέον, μονάχα δύο κτίσματα σώζονται. Το παλιό Δημοτικό σχολείο και ο ναός του Αγ. Γεωργίου. Μονάχα αγελάδες να βόσκουν θα συναντήσει κάποιος σήμερα.

Το 1981 ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, γύρισε στη Νέα Σεβάστεια ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ για την ΥΕΝΕΔ, με τίτλο “Χωριό ένα, Κάτοικος ένας”. Το ντοκιμαντέρ αυτό αναφερόταν στην εγκατάλειψη του χωριού από τον τελευταίο του κάτοικο. Δυστυχώς όμως κάποιοι τεχνικοί της ΥΕΝΕΔ τότε, έσβησαν το ντοκιμαντέρ αυτό για να γράψουν επάνω στην κασέτα του “Χωριό ένα, Κάτοικος ένας”, ένα ποδοσφαιρικό αγώνα (ολόκληρη η ιστορία του ντοκιμαντέρ εδώ).

Για το χωριό αυτό έχει γίνει μέχρι και μελέτη ώστε να μεταμορφωθεί σε Δασικό Χωριό, όμως και αυτή “σβήστηκε” στα συρτάρια της γραφειοκρατίας του Ελληνικού Δημοσίου.

*Ιστορικές πληροφορίες της Νέας Σεβάστειας από το Lagadas.net


Το 1922 πρόσφυγες από τον Πόντο και συγκεκριμένα από το «ΣΕΒΑΣ» της Μ.Ασίας θεώρησαν ως ιδανικότερο μέρος να κατοικήσουν τη θέση της σημερινής Σεβάστειας και έτσι συγκρότησαν το δικό τους χωριό με την ονομασία «Νέα Σεβάστεια».

Κατά την περίοδο του Εμφυλίου δόθηκε εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό, για να μην μεταβληθεί σε καταφύγιο για τους αντάρτες. Μετά το τέλος του εμφυλίου, το 1952, οι κάτοικοι επέστρεψαν πίσω και ανασυγκρότησαν ξανά το χωριό. Το 1961 ξεκίνησε μαζική μετανάστευση, η οποία ολοκληρώθηκε το 1981, όταν έφυγε και ο τελευταίος κάτοικος.


www.parallaximag.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium