Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 22:56:33



















Επισκέπτες Online: 1146


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Θεσσαλονίκη: Το μικρότερο χωριό με τα καλά κρυμμένα μυστικά!
17-04-2021
Θεσσαλονίκη: Το μικρότερο χωριό με τα καλά κρυμμένα μυστικά!
 
Κείμενο: Πασχάλης Μητρακούδης

Photo: Μάριος Δαδούδης


Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την έκφραση “Θα πάρω τα βουνά και θα πάω να ζήσω με τους λύκους”, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά το κάνουν. Συναντήσαμε 3 από αυτούς στο μικρότερο χωριό του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι οι μισοί κάτοικοι του χωριού! Τους ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή και την περιήγηση στο σπάνιο αυτό σημείο επάνω από τον Βερτίσκο.

Χωρούδα: Το «ανύπαρκτο» χωριό με τα καλά κρυμμένα μυστικά


Με ιστορία που χάνεται στο χρόνο, η Χωρούδα, ένας μικροσκοπικός οικισμός στο όρος Βερτίσκος αποτέλεσε την αφορμή για μια κυριακάτικη εξόρμηση στη φύση.
Σε υψόμετρο 600 μέτρων σαράντα σπίτια βρίσκονται μέσα στο δάσος και συνιστούν τη Χωρούδα, έναν οικισμό που επίσημα δεν υπάρχει ως αναγνωρισμένος οικισμός, αν και οι κάτοικοι του επιμένουν να ζητούν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να απογράφονται στον τόπο καταγωγής τους! Το 2011 ο απογραφέας που επισκέφθηκε το χωριό κατέγραψε 57 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια το χειμώνα ζουν μόνιμα 6 κάτοικοι, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται και το χωριό αποκτά ζωή.
Το 1947 ο οικισμός εγκαταλείφθηκε βίαια, με επίσημη απόφαση το χωριό να μην αποτελέσει ορμητήριο ανταρτών, όπου έβρισκαν τροφή και στέγη. Έκτοτε οι Χωρουδιανοί σκόρπισαν σε Σέρρες, Λαγκαδά, Βερτίσκο και Θεσσαλονίκη, όμως ποτέ δεν ξέχασαν τον γενέθλιο τόπο τους. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε, τα σπίτια κατέρρευσαν και οι δρόμοι χορτάριασαν.

Με τα χρόνια οι κάτοικοι άρχισαν δειλά – δειλά να επιστρέφουν πίσω, προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσουν συνθήκες οργανωμένης ζωής. Ξεκίνησαν να ανακαινίζουν τα σπίτια, διεκδίκησαν τις περιουσίες τους μέσω χρησικτησίας, ενώ με δικαστικές αποφάσεις απέκτησαν τίτλους ιδιοκτησίας. Οι δυσκολίες τους πείσμωναν ακόμη περισσότερο και όλοι μαζί βοήθησαν για να τοποθετηθεί η Χωρούδα και πάλι στο χάρτη.

Τα τελευταία χρόνια οι ντόπιοι ανταμώνουν όλοι μαζί στην ετήσια γιορτή του πολιούχου του Αγίου Αθανασίου, στις 1 και 2 Μαΐου, όπου γίνεται μεγάλο γλέντι με φαγητό, μουσική και αναμνήσεις περασμένων ετών.
Ο σπάνιας ομορφιάς ναός του Αγίου Αθανασίου είναι χτισμένος τον 16ο αιώνα και είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με πλήθος εντυπωσιακών τοιχογραφιών, μοναδικών για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής. Ο μεταβυζαντινός ναός συντηρήθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές τοιχογραφίες αγίων και αναπαραστάσεις, αλλά και το αρχικό πέτρινο δάπεδο του ναού. Ξύλο και πέτρα συνδυάζονται αρμονικά σε αυτόν τον ταπεινό ναό με τις ασύλληπτης ομορφιάς τοιχογραφίες. Δυστυχώς, δε καταφέραμε να μπούμε μέσα αυτή τη φορά. Επιφυλασσόμεθα για την επόμενη!


Στο πέτρινο σχολείο του χωριού, χτισμένο το 1932, βρίσκεται καταγεγραμμένη όλη η ιστορία του χωριού, με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή, τους ανθρώπους και την ιστορία τους. Λειτουργούσε μέχρι και την κατάργηση του οικισμού το 1947, ενώ σήμερα η χρήση του είναι ως κτίριο μνήμης και παράδοσης.




Info

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε στη Χωρούδα είναι μέσω Βερτίσκου. Μπαίνοντας στον Βερτίσκο μια πινακίδα δείχνει την πορεία μέσω ενός βατού χωματόδρομου 6 χιλιομέτρων. Η διαδρομή αποζημιώνει, καθώς ο δρόμος είναι μέσα στο δάσος, ανάμεσα σε τεράστιες οξιές, πλατάνια και πυκνή βλάστηση. Ασφαλτοστρωμένος δρόμος δεν υπάρχει στο χωριό. Η μελέτη για ασφαλτόστρωση του δρόμου Βερτίσκος – Χωρούδα βρίσκεται ξεχασμένη στα συρτάρια του Δήμου Λαγκαδά.

Το 2012, για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η λειτουργία της Αναστάσεως στη Χωρούδα. Οσοι παρευρέθηκαν τότε, βίωσαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής. Το 2016 η Μητρόπολη Λαγκαδά επανίδρυσε την ενορία Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Χωρούδας και πλέον υπάρχει μόνιμος ιερέας που τελεί την κυριακάτικη θεία λειτουργία, ενώ όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, τελείται η λειτουργία της Αναστάσεως σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium