Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 01:43:02



















Επισκέπτες Online: 975


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της κύησης
23-11-2021
Σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της κύησης
 

Γράφει η μαιευτήρας - γυναικολόγος Κότικα Φρειδερίκη*

Ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ) και αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις που περιπλέκουν την εγκυμοσύνη. Οφείλεται στις ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και  εμποδίζουν την δράση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών γλυκόζης στο αίμα της εγκύου.

Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα του ΣΔΚ έχει αυξηθεί σημαντικά, με μία στις επτά κυήσεις να εμφανίζει την εν λόγω πάθηση. Οι αιτίες εμφάνισης ΣΔΚ δεν είναι ακόμα απολύτως σαφείς είναι όμως απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με σκοπό την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ΣΔΚ είναι:

1) Οικογενειακό ιστορικό ΣΔΚ ή ΣΔ τύπου 2

2) Μεγάλη ηλικία της εγκύου

3) Παχυσαρκία

4) Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

5) Ιστορικό μακροσωμίας νεογνού σε προηγούμενη κύηση ή αιφνίδιου ενδομήτριου θανάτου

6) Πολύδυμη κύηση - Πολυάμνιο

Η διαγνωστική προσέγγιση ξεκινά αμέσως μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης με την μέτρηση της τιμής της γλυκόζης νηστείας και την εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου και ολοκληρώνεται στο 2ο τρίμηνο (24 - 28η εβδ.) με τη διενέργεια της δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης. Οι φυσιολογικές τιμές αυτής της δοκιμασίας είναι: Γλυκόζη νηστείας <92mg/dl  1η ώρα <180mg/dl, 2η ώρα<153mg/dl. Η ανεύρεση έστω και μιας τιμής μεγαλύτερης των αναγραφόμενων θέτει τη διάγνωση.

Ο ΣΔΚ αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά επιπλοκών μεταξύ των οποίων η προεκλαμψία, ο αιφνίδιος ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, εμφάνιση συγγενών διαταραχών εμβρύου, η μακροσωμία και οι μεταβολικές διαταραχές του νεογνού, ενώ οι μισές έγκυες με ΣΔΚ πρόκειται να αναπτύξουν ΣΔ τύπου 2 μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια.

Ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του ΣΔΚ είναι η συνεργασία της εγκύου με τον μαιευτήρα και τον ενδοκρινολόγο με σκοπό την εκπαίδευσή της σε θέματα διατροφής, τον τρόπο παρακολούθησης των τιμών γλυκόζης και την ένταξη της ελαφράς άσκησης στην καθημερινή ζωή της, με αποτέλεσμα τον έλεγχο της αύξησης του σωματικού της βάρους. Σε περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνονται οι επιθυμητές τιμές γλυκόζης προ και μεταγευματικά είναι απαραίτητη η επανεκτίμηση της διαιτητικής προσέγγισης και η έναρξη θεραπείας με ινσουλίνη.

 


* Η Φρειδερίκη Κότικα διατηρεί ιατρείο στο κέντρο του Λαγκαδά (Λουτρών 53). Για περισσότερες πατήστε
εδώ




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium