Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/4/2024 22:02:53





















Επισκέπτες Online: 894


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΚΟΡΩΝΕΙΑ: Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ"
17-05-2010
ΚΟΡΩΝΕΙΑ: Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ"


Μεγάλες καθυστερήσεις και έργα που δεν ξεκίνησαν ποτέ για τη σωτηρία της λίμνης.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει με σαφή πλέον στοιχεία κι αν αυτά δεν ικανοποιήσουν τους κοινοτικούς που χρηματοδοτούν με 24 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Συνοχής τη διάσωση της λίμνης, τότε θα μας παραπέμψουν στο Κολέγιο των Επιτρόπων και από εκεί στο Ευρωδικαστήριο, όπου θα έρθει η καταδίκη.

Το πρώτο master plan πήγε υπέρ πίστεως... Το αναθεωρημένο που εφαρμόζουμε σήμερα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Τα περισσότερα έργα έχουν κολλήσει και πολλά από αυτά δε φαίνεται να ολοκληρώνονται ώς το τέλος του έτους. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου λήγει και η τελευταία παράταση που «έδωσε» η ΕΕ στους αρμοδίους. Το master plan έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί κανονικά το 2008. Και η παράταση αυτή όμως είναι υπό αίρεση, διότι δεν έχει δοθεί, παρά με προφορική δέσμευση και με καλή πίστη των Ευρωπαίων ότι διαδικαστικά ζητήματα που επιλύονται είναι αυτά που μας υποχρέωσαν στο αίτημα της νέας παράτασης.

Ο κίνδυνος απένταξης του σχεδίου, που επισημάνθηκε από τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, είναι ορατός. Οπως και ο κίνδυνος απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων και επιβολής σημαντικών προστίμων στη χώρα, που επισήμανε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Συνοχής (υπουργείο Οικονομίας), Λευτέρης Ψαρουδάκης. Ο τελευταίος που ανέλαβε να δώσει και την απάντηση της χώρας αναζήτησε στοιχεία. Οι αρμόδιοι φορείς για τα έργα είχαν μόνο προβλήματα να του πουν. Τα περισσότερα αφορούν προσφυγές για τα επιμέρους έργα και αναμονή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αλλες έχουν να κάνουν με γραφειοκρατικές διαδικασίες και γενικότερη αδιαφορία. Κι όμως, όλοι γνώριζαν πως έχει κινηθεί η διαδικασία παράβασης από το 2007, ότι πήραμε προφορική παράταση από το 2008, ότι εστάλη προειδοποιητική επιστολή τον Ιούνιο του 2009...

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές και το χειρότερο είναι πως πλέον όλοι πρέπει να τρέξουν όσο δεν έτρεξαν επί πέντε και πλέον χρόνια...

Καθυστερήσεις

Η πορεία των 21 έργων είναι αποκαρδιωτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο ετήσιος απολογισμός που υποχρεούται η χώρα να στέλνει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες δεν είναι έτοιμος για πέρσι. Επρεπε να έχει σταλεί το Μάρτιο και πρόκειται να σταλεί -ελλείψει στοιχείων- ώς το τέλος Μαΐου (εφόσον όλα πάνε καλά)...

Η Κομισιόν μας εγκαλεί κυρίως για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

- Εργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων (νομαρχία Θεσσαλονίκης): Είναι το σπουδαιότερο έργο, καθώς έχει περισσότερο από το μισό προϋπολογισμό του master plan. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε τα τεύχη δημοπράτησης και υποτίθεται ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Οι αρμόδιοι της νομαρχίας εκτιμούν πως θα είναι δυνατή η δημοπράτηση τον Οκτώβριο! Θα γίνει αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούντα τεύχη δημοπράτησης ώς το τέλος Μαΐου μήπως και υπάρξει νωρίτερα ανάδοχος.

- Ενωτική τάφρος (νομαρχία Θεσσαλονίκης): Το έργο έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει ολοκληρωθεί το 90%. Μένουν 160 μέτρα, τα οποία μπλόκαραν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία!

- Λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης (νομαρχία Θεσσαλονίκης): Το έργο έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ. Εχει αναβληθεί τρεις φορές η εκδίκασή του. Επίσης, έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι. Αγνωστο πότε θα «ξεκολλήσει».

- Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Λαγκαδά, μονάδων υποδοχής αστικών και βιοτεχνικών βοθρολυμάτων και λειτουργία του βιολογικού (ΔΕΥΑΛ Λαγκαδά): Το έργο υλοποιείται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Το αποχετευτικό δίκτυο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Απρίλιο και μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί μόνον το 30%. Σε ό,τι αφορά όμως τη συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού υπάρχουν ενστάσεις μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων, που καθυστερούν τη διαδικασία.

- Κατάρτιση Σχεδίου και εφαρμογή του στο πλαίσιο της ΚΥΑ «Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης των νερών της λίμνης Κορώνειας από απορρίψεις ορισμένων επικίνδυνων ουσιών» (υπουργείο Περιβάλλοντος): Η δράση έχει εφαρμοστεί από το υπουργείο εν μέρει με ελλείψεις στις δειγματοληψίες, κατά τα διαστήματα που υπήρχε έλλειψη νερού στη λίμνη, καθώς και στην αξιολόγηση των αναλύσεων.

- Αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης): Εχουν γίνει μηδαμινές ενέργειες.

- Εκτροπή χειμάρρων Μπογδάνα, Καβαλαρίου, Κολχικού (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας): «Κόλλησε» στο ΣτΕ εξαιτίας προσφυγών.

Οι καθυστερήσεις είναι ανάλογες και στα μικρότερου προϋπολογισμού και σημασίας έργα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε πάντως στο κλείσιμο των ανενεργών γεωτρήσεων και στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στην άρδευση των χωραφιών (απαγόρευση ποτίσματος 10.00 - 16.00). Οι συνολικές γεωτρήσεις είναι 2.200, από τις οποίες εκδόθηκαν αποφάσεις παύσης λειτουργίας 150 ανενεργών και 33 που ανήκαν στις 16 βιομηχανίες που έκλεισαν. Επίσης, κλείνουν άλλες τρεις τις επόμενες μέρες.


Από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Κυριακή 16 Μαίου 2010



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium