Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 15:43:26



















Επισκέπτες Online: 1106


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΚΟΛΧΙΚΟ: Ισοπέδωσαν έναν λόφο για την ΕΓΝΑΤΙΑ
16-03-2010
ΚΟΛΧΙΚΟ: Ισοπέδωσαν έναν λόφο για την ΕΓΝΑΤΙΑ
Υποπτες εκχωματώσεις στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ
καταγγέλλουν κάτοικοι του Κολχικού Θεσσαλονίκης.


Οσμή σκανδάλου ακολουθεί εδώ και δέκα χρόνια την πρότυπη προβατοτροφική μονάδα και την κλινική παραγωγικών ζώων της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, που δημιουργήθηκαν στο Κολχικό Λαγκαδά. Η έκταση των 3.500 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1990 από την τότε κοινότητα και πριν ακόμη γίνουν οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν την προβατοτροφική μονάδα, ισοπεδώθηκε ένα ολόκληρο βουνό, για να μπαζωθεί η Εγνατία οδός.

“Όταν κατασκευαζόταν η Εγνατία", λένε κάτοικοι της περιοχής, "η έκταση που παραχωρήθηκε στην Κτηνιατρική σχολή μετατράπηκε σε εργοτάξιο. Δεκάδες μηχανήματα εργάζονταν κατεβάζοντας ολόκληρα βουνά και τα φορτηγά στη σειρά μετέφεραν αμμοχάλικο στην Εγνατία οδό".
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν η απογύμνωση ενός τεράστιου βουνού έγινε νόμιμα ή παράνομα, για να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μεγάλου τμήματος της Εγνατίας. Εικάζεται πως για αυτή την αλλαγή φυσιογνωμίας της περιοχής είχε υπογραφεί -κάτω από το τραπέζι- σύμβαση του ΑΠΘ με την Εγνατία οδό, και πολλοί αναρωτιούνται τώρα ποιοι καρπώθηκαν τα χρήματα. Μάλιστα σε συζητήσεις πανεπιστημιακών αφήνονται διάφορα υπονοούμενα: "Κάποιοι έγιναν πλούσιοι κατεβάζοντας ολόκληρα βουνά", λένε με νόημα.
Ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής σχολής Ιωάννης Βλέμμας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε: “Η Κτηνιατρική σχολή δεν έχει καμία εμπλοκή σε τέτοια πράγματα. Δεν έχω υπόψη μου κάτι συγκεκριμένο, για να σας απαντήσω. Ακούγονται διάφορα πράγματα, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι με υπευθυνότητα, το οποίο θα μπορώ και να αποδείξω”.

Δωρεά στην Εγνατία οδό

“Είναι αλήθεια πως μεταφέρθηκε χώμα στην Εγνατία. Μεταφέρθηκε από εκχωματώσεις για κατασκευές που έγιναν και από κάποια άλλα μέρη και έγιναν κάποιοι δρόμοι. Από κει και πέρα, αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνουν αυτά, δεν μπορώ να το πω, δεν έχω την εικόνα πώς ήταν πριν. Το χώμα αυτό χαρίστηκε. Αν έχασε (το ΑΠΘ) κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να πουλήσει, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Θα μπορούσε με μια διαπραγμάτευση από την αρχή πιο σωστή, που θα συνέφερε και τα δύο μέρη, το χώμα να είχε πουληθεί, όπως γίνεται συνήθως. Όμως το πανεπιστήμιο δεν κέρδισε χρήματα από αυτό”, ισχυρίζεται ο αντιπρύτανης υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΑΠΘ Ανδρέας Γιανακουδάκης.
Στην ερώτηση αν κάποιοι έγιναν πλούσιοι με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ο αντιπρύτανης απαντά: “Για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά συμφωνία οικονομική και επίσημη δεν υπήρχε. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με το πανεπιστήμιο. Δόθηκε αυτή η δυνατότητα στην Εγνατία να πάρει χώμα από εκεί. Δεν γνωρίζω την έκταση του χώματος που πάρθηκε. Από κει και πέρα, τι άλλο μπορεί να γίνει και πώς κάποιος μπορεί να κερδίσει από μια τέτοια συμφωνία, είτε οικονομικά είτε με άλλο τρόπο, δεν μπορώ να το διαπιστώσω εγώ. Το πανεπιστήμιο έδωσε τη δυνατότητα στην Εγνατία να παραλάβει από εκεί χώμα. Τουλάχιστον να μας έγραφαν ως ευεργέτες στην Εγνατία.  Ήταν και λίγο άδικο εκ μέρους του πανεπιστημίου να πουλήσει ή να διαπραγματευτεί κάτι που του είχε χαρίσει ένας τόπος για ένα σκοπό. Αν με ρωτήσετε αν ήταν καλή συμφωνία, μπορεί να σας πω όχι, γιατί ενδεχομένως θα μπορούσε να κάνει κάποια διαπραγμάτευση”.
Στην επισήμανση πως υπάρχουν καταγγελίες ότι ισοπεδώθηκαν ολόκληροι λόφοι, ο κ. Γιαννακουδάκης απαντά: “Δεν μπορώ να έχω άποψη, αν υπήρχε βουνό ή όχι. Και εγώ το έχω ακούσει. Τι βουνό ήταν αυτό; Δεν το βλέπω αυτό το βουνό, για να σας πω έφυγε αυτός ο όγκος χώματος, αν ήταν πιο μικρό, πιο χαμηλό. Δεν μπορώ να σας πω”. 
 
Πρότυπο ποιμνιοστάσιο και κλινική ζώων

Η μονάδα λειτουργεί μόλις ένα χρόνο περίπου. Σε αυτήν εκτρέφονται 250 καθαρόαιμα ζώα από την καλύτερη ελληνική γαλακτοπαραγωγό φυλή προβάτων, τη φυλή Χίου, ενώ υπάρχει σε λειτουργία και νοσοκομείο παραγωγικών ζωών, που φιλοξενεί άρρωστα ζώα.
Ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής σχολής παραδέχεται πως μετά την παραχώρησή της η έκταση εγκαταλείφθηκε και μόλις το 2008 κατασκευάστηκαν τα κτίρια και άρχισε η λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Οι κάτοικοι του Κολχικού, όμως, δείχνουν δυσαρεστημένοι, καθώς η τοπική κοινωνία μέχρι στιγμής δεν έχει απολαύσει τα οφέλη που περίμενε από την παραχώρηση. "Το μόνο που είδαμε μέχρι σήμερα από την παραχώρηση της έκτασης στην Κτηνιατρική σχολή είναι να κατεβαίνουν και να ισοπεδώνονται ολόκληρα βουνά. Τίποτε άλλο! Εμείς περιμέναμε να λειτουργούν εργαστήρια και κλινικές. Να ζωντανέψει η περιοχή. Να πηγαινοέρχονται και να φιλοξενούνται φοιτητές, να γίνουν εργαστήρια, να έχουμε ανάπτυξη στην περιοχή", λένε οι κάτοικοι του Κολχικού.
Αντίθετα, οι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται πως είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τόπο το γεγονός ότι κατορθώθηκε να λειτουργήσει ένα πρότυπο ποιμνιοστάσιο και μια μεγάλη κλινική ζώων. “Αυτή τη στιγμή αυτά τα δύο κτίρια λειτουργούν και προσφέρουν στην περιοχή. Για εμάς αυτό που έγινε ήταν μεγάλο επίτευγμα, γιατί οπωσδήποτε όλο αυτό το στήριξε μόνο του το πανεπιστήμιο. Και υπάρχουν και άλλοι σχεδιασμοί”, λένε.
Η δημοτική αρχή Λαγκαδά, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε άγνοια και αναρμοδιότητα. "Δεν γνωρίζουμε τίποτε για το θέμα", υποστήριξε ο δήμαρχος Λαγκαδα Ι. Καραγιάννης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δήμος ασχολήθηκε με την Κτηνιατρική σχολή όταν ζητήθηκε η άδεια λειτουργίας της προβατοτροφικής μονάδας. Μάλιστα οι αρμόδιοι της σχολής, σε συζητήσεις που έγιναν, δήλωσαν πως θα γίνουν και εργαστήρια και θα λειτουργήσουν πλήρως τα κτίρια που έχουν χτιστεί, τα οποία μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται, παρότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από τα ΠΕΠ με 220.000 ευρώ. 

Του Βασίλη Παπαδημούλη, από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 13 Μαρτίου 2010



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium