Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 19:14:59



















Επισκέπτες Online: 1178


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






"ΡΗΜΑΖΟΥΝ" ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ
21-01-2013
"ΡΗΜΑΖΟΥΝ" ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ


Του Βαγγέλη Στολάκη

Άδεια γραφεία, λιγοστούς υπαλλήλους και έξοδα που «τρέχουν» στα πρώην δημαρχεία του νομού Θεσσαλονίκης άφησε στο πέρασμά του ο… Καλλικράτης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του η εικόνα εγκατάλειψης στα κτίρια όπου στεγάζονταν τα δημαρχεία των δήμων που καταργήθηκαν είναι εμφανής. Ολόκληρα κτίρια «φιλοξενούν» ελάχιστους εργαζόμενους, ενώ οι δημότες είναι αναγκασμένοι να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για μια… υπογραφή. Και ενώ τα κτίρια ερημώνουν και «αραχνιάζουν», οι άστεγοι του νομού, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα της «Κ», μάταια αναζητούν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους!

Στον κεντρικό δήμο του νομού το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών έχουν μεταφερθεί στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα τα πρώην δημαρχεία Τριανδρίας και Αγίου Παύλου να υπολειτουργούν. Στο πρώτο, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η πρώην δήμαρχος και σημερινή δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Δρίτσα «εργάζονται ελάχιστοι υπάλληλοι με αποτέλεσμα η δημοτική κοινότητα Τριανδρίας να είναι ελλιπής». Η ίδια επαναλαμβάνει πρόταση που κατέθεσε και στο δημοτικό συμβούλιο «να δοθεί ο χώρος για τη στελέχωση άλλων υπηρεσιών του δήμου». Σε ό,τι αφορά το πρώην δημαρχείο Αγίου Παύλου, εκεί στεγάζεται το δημοτολόγιο της περιοχής, ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, συμβουλευτικός σταθμός και το γραφείο του προέδρου της δημοτικής κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τους περίπου είκοσι υπαλλήλους που εργάζονταν στο παρελθόν, οι περισσότεροι έχουν μετακινηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και έχουν απομείνει περίπου οκτώ.

Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου χώροι του πρώην δημαρχείου Ελευθερίου Κορδελιού στεγάζουν υπηρεσίες αδειοδότησης, στήριξης ανέργων όπως και τα γραφεία του προέδρου της τοπικής κοινότητας, ενώ οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιούνται στο δημαρχείο Ευόσμου. Εκεί στεγάζεται και το γραφείο του δημάρχου Στάθη Λαφαζανίδη.

«Έφυγε και ο μπουφετζής»

«Υποστελεχωμένο είναι», σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, «το πρώην δημαρχείο Νεάπολης», που θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα και λειτουργικά του νομού Θεσσαλονίκης. Στο κτίριο λειτουργούν σήμερα ορισμένες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και το δημοτολόγιο Νεάπολης, ενώ πρόσφατα ελήφθη απόφαση να πραγματοποιούνται εκεί οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Το τελευταίο διάστημα ο χώρος φιλοξενούσε πολιτικές εκδηλώσεις, κυρίως του ΠΑΣΟΚ. «Πριν λίγο καιρό έφυγε και ο ιδιοκτήτης του κυλικείου» υπογραμμίζει ο δημοτικός σύμβουλος. Σε ό,τι αφορά το πρώην δημαρχείο Πεύκων σήμερα στο χώρο στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου ενώ εργάζονται επτά υπάλληλοι. Το γραφείο δημάρχου, οι αντιδημαρχίες και οι λοιπές υπηρεσίες Νεάπολης-Συκεών βρίσκονται στο πρώην δημαρχείο Συκεών. Μόνο τα γραφεία των προέδρων των αντίστοιχων τοπικών συμβουλίων στεγάζονται στα πρώην δημαρχεία Πολίχνης και Ευκαρπίας, καθώς το «στρατηγείο» του Διαμαντή Παπαδόπουλου και το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Παύλου Μελά, μετά τον Καλλικράτη μεταφέρθηκαν στο πρώην δημαρχείο Σταυρούπολης. Παρόλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει σε… τέταρτο κτίριο και πιο συγκεκριμένο στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταυρούπολης.

Δήμαρχος με δυο γραφεία

Μοιρασμένες στα πρώην δημαρχεία Αμπελοκήπων και Μενεμένης είναι οι δημοτικές υπηρεσίες του ομώνυμου δήμου. Στο πρώτο στεγάζονται οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες και εκεί συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο, ενώ στο δεύτερο φιλοξενούνται οι τεχνικές υπηρεσίες. Πάντως, ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί γραφεία και στα δυο κτίρια. «Υποστελεχωμένα παραμένουν παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου για αξιοποίησή τους» σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Νυφούδη, τα πρώην δημαρχεία Πυλαίας και Χορτιάτη. «Οι κάτοικοι εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για τις λιγοστές υπηρεσίες που φιλοξενούνται καθώς θα πρέπει να μετακινούνται μέχρι το Πανόραμα ακόμα και για ένα απλό δικαιολογητικό» καταλήγει ο κ. Νυφούδης. Παρόμοια εικόνα συναντά κανείς και στα πρώην δημαρχεία Αξιού, Διαβατών, Κυμίνων, Χαλάστρας, Καλοχωρίου και Μαγνησίας τα οποία παραμένουν άδεια, καθώς το σύνολο των υπηρεσιών του καλλικρατικού δήμου Δέλτα έχει μεταφερθεί στο πρώην δημαρχείο Σίνδου. Παρόλα αυτά, και ενώ τα έξι παραπάνω κτίρια φαίνεται πως παραμένουν ανεκμετάλλευτα το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει σε άλλο κτίριο και πιο συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίνδου.

Αναξιοποίητοι παραμένουν και οι χώροι όπου στο παρελθόν στεγάζονταν τα δημαρχεία Μυγδονίας και Καλλιθέας, καθώς μετά τον Καλλικράτη και τη δημιουργία του νέου δήμου Ωραιοκάστρου ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Σαραμάντος αποφάσισε τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών στο πρώην δημαρχείο Ωραιοκάστρου. «Ο χώρος του πρώην δημαρχείου Μυγδονίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το ΙΚΑ της περιοχής. Είναι μια πρόταση που έχει κατατεθεί και στον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου» υποστηρίζει από την πλευρά του πρώην δήμαρχος Μυγδονίας και δημοτικός σύμβουλος της περιοχής Αστέριος Γαβότσης.

Τα «λουκέτα» του Λαγκαδά

«Λουκέτα» σε γραφεία έχουν μπει και στα πρώην δημαρχεία Λαχανά, Ασσήρου, Σοχού, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου καθώς στα παραπάνω κτίρια φιλοξενούνται ελάχιστες υπηρεσίες. Σύντομα μάλιστα στο τελευταίο θα στεγαστούν τα εκπαιδευτήρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το γραφείο του δημάρχου βρίσκεται στο κτίριο όπου στεγάζεται από παλιά το δημαρχείο Λαγκαδά. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται και οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Μοιρασμένες στα πρώην δημαρχεία Χαλκηδόνας και Αγίου Αθανασίου είναι οι υπηρεσίες του δήμου Χαλκηδόνας. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπίκος διατηρεί το γραφείο του σε…τρίτο κτίριο και πιο συγκεκριμένα σε αυτό όπου στεγαζόταν στο παρελθόν ο πρώην δήμος Κουφαλίων. Παρόμοια η εικόνα και στο δήμο Θερμαϊκού, καθώς ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής έχει τοποθετήσει την αντιδημαρχία Οικονομικών και Ανάπτυξης στο πρώην δημαρχείο Θερμαϊκού και τις υπόλοιπες υπηρεσίες τις έχει μοιράσει στα πρώην δημαρχεία Επανομής και Μηχανιώνας. Έδρα του δήμου είναι το πρώην δημαρχείο Περαίας.

Μοιρασμένες οι υπηρεσίες

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης φαίνεται πως αξιοποιεί όλους τους χώρους των πρώην δημαρχείων των δήμων που συγχωνεύτηκαν ή καταργήθηκαν. Έτσι, στο πρώην δημαρχείο Ρεντίνας βρίσκονται οι οικονομικές υπηρεσίες, στο Σταυρό συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, ενώ στο κτίριο όπου στεγαζόταν προ τριετίας το κοινοτικό κατάστημα της περιοχής φιλοξενείται το δημοτολόγιο, το ληξιαρχείο, το γραφείο δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, στα πρώην δημαρχεία Αγίου Γεωργίου, Αρέθουσας, Εγνατίας και Μαδύτου στεγάζονται πλέον «αποκεντρωμένες υπηρεσίες του δήμου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γαλαμάτης, ενώ στο πρώην δημαρχείο Απολλωνίας φιλοξενείται ο οργανισμός κοινωνικής προστασίας.


ΚΑΡΦΙΤΣΑ

 




Σας άρεσε το άρθρο;



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium