Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 06:07:57





















Επισκέπτες Online: 967


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΛΑΟΣ";
25-06-2013
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΛΑΟΣ";


Του Δημήτρη Χορόσκελη

ΕΛΒΕΤΟΙ, ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ;

Ιστορία. Η Ελβετία είναι μια συνομοσπονδία 26 ομόσπονδων κρατιδίων - καντονιών (26 αυτόνομα, 3 ημιαυτόνομα) και έχει πληθυσμό 7,8 εκατομμύρια κατοίκους. Τα τρία πρώτα καντόνια ενώθηκαν το 1291 και η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1499 κι απέκτησε τα σημερινά της εθνικά σύνορα το 1815, μετά από το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων. Χρειάστηκαν δηλαδή συνολικά 524 χρόνια διαρκών αγώνων, γεγονός που έκανε τους Ελβετούς να θεωρούνται, επί αιώνες, ο πιο σκληροτράχηλος πολεμικός λαός της Ευρώπης και να κατατάσσονται, ως περιζήτητοι μισθοφόροι, στην υπηρεσία ξένων ηγεμόνων. Την ίδια αυτή περίοδο πέτυχαν και την περίφημη ελβετική ουδετερότητα και δύο αιώνες διαρκούς ειρήνης. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει ελβετικό έθνος, με την κλασική έννοια του όρου. Ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται από 65% Γερμανούς, 18% Γάλλους, 10% Ιταλούς (και περίπου 7% άλλες μειονότητες και μετανάστες), που συμβιώνουν ειρηνικά μεταξύ τους επί αιώνες. Ουσιαστικά, οι μόνοι εμφύλιοι πόλεμοι που γνώρισε ήταν οι θρησκευτικοί (μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών).

Πολίτευμα. Οι Ελβετοί ποτέ δεν είχαν βασιλείς, πάντα είχαν λίγο-πολύ συλλογικές μορφές διακυβέρνησης Το σημερινό πολίτευμα της Ελβετίας είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, ένας συνδυασμός άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Κάθε καντόνι έχει τη δική του κυβέρνηση (η οποία στα μικρά σε πληθυσμό εκλέγεται άμεσα από τη συνέλευση των πολιτών). Η κεντρική κυβέρνηση συντονίζει τις υπόλοιπες 26 και εκπροσωπεί τη χώρα στις διεθνείς της σχέσεις και υποχρεώσεις. Είναι επταμελής και οι Υπουργοί της εναλλάσσονται εκ περιτροπής για έναν χρόνο στη θέση του πρωθυπουργού. Όλα τα κόμματα εκπροσωπούνται αναλογικά στις τοπικές και στην κεντρική κυβέρνηση. Οι πολιτικοί δεν είναι επαγγελματίες και λαμβάνουν μια συμβολική κρατική αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους. Γίνεται πολύ συχνή διενέργεια δημοψηφισμάτων για διάφορα θέματα. Στη διαμόρφωση του πολιτεύματος και τη σύνταξη του Συντάγματος, μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Έλληνα - και τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας - Ιωάννη Καποδίστρια. Προφανώς, λόγω του μεγάλου θαυμασμού προς το αρχαίο αθηναϊκό δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο και υιοθέτησε, η Ελβετία ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε σταδιακά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες (η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις το 1990).

Οικονομία. Η ελβετική οικονομία περιλαμβάνει κάθε είδους δραστηριότητες. Κτηνοτροφία, βιοτεχνίες, βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανίες, πολυεθνικές επιχειρήσεις (Nestlé), τουρισμό, ιατρικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες), κλπ. Υπάρχουν τουλάχιστον τρία ελβετικά προϊόντα που θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο: τα ρολόγια, οι σοκολάτες, και τα μηχανήματα και οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας και ακριβείας. Εδώ και χρόνια είναι η πλέον ανταγωνιστική οικονομία στον πλανήτη, κι αυτό λόγω των άριστων σχέσεων εργοδοτών/εργαζομένων. Το ελβετικό φράγκο είναι από τα πιο ισχυρά και σταθερά νομίσματα.

Άμυνα/στρατός. Παρά το γεγονός ότι η Ελβετία είναι ουδέτερη και δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο τα τελευταία διακόσια χρόνια, διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους, καλύτερα εξοπλισμένους κι εκπαιδευμένους στρατούς στον κόσμο. Οι Ελβετοί κατατάσσονται στην ηλικία των 20, υπηρετούν για 4-5 μήνες, και στη συνέχεια επανεκπαιδεύονται για 2-3 εβδομάδες κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 45. Κρατούν στο σπίτι την εξάρτυση και τον οπλισμό τους και σε περίπτωση επιστράτευσης μπορεί να συγκεντρωθεί δύναμη 625.000 στρατιωτών (μόνιμος στρατός περίπου 200.000 – ύστερα από δύο πρόσφατες διαδοχικές μειώσεις). Μέσα στις Άλπεις υπάρχουν καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό, στρατιωτικές βάσεις, βάσεις αεροπλάνων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απογειώνονται από τους αυτοκινητοδρόμους, κλπ. Στη διάρκεια και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του 20ου αιώνα υπήρχε σχέδιο, σε περίπτωση εισβολής, να αποσυρθεί ολόκληρη η ελβετική στρατιωτική μηχανή στους ορεινούς όγκους της χώρας, για να δώσει εκεί την ύστατη «Μητέρα Όλων των Μαχών».

Γενικά: Η Ελβετία, παρά τον μικρό πληθυσμό της έχει δώσει και πολλά μεγάλα ονόματα στις επιστήμες, τις τέχνες, και τη λογοτεχνία. Επίσης, αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Πανεπιστημίων και τον μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό έκδοσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Λόγω της ουδετερότητάς της, είναι η έδρα πολλών διεθνών οργανισμών κι οργανώσεων.

Με δυο λόγια, οι Ελβετοί, μέσα από μακροχρόνιο αγώνα, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια όαση συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων, ειρήνης, ευημερίας, και αληθινής δημοκρατίας μέσα στο φρενοκομείο που λέγεται «ανθρωπότητα».

 

ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΛΑΟΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΥΠOΛΟΙΠΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ;;;!!!

 

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

Στη διάρκεια του πρώτου γενικευμένου εμφύλιου σπαραγμού, του Πελοποννησιακού Πολέμου, συνέβη ένα περιστατικό που φανερώνει τον διαχρονικά απαράλλακτο κι απίστευτο χαρακτήρα του Έλληνα. Το 406 π.Χ. έγινε η ναυμαχία στις Αργινούσες στην οποία ο συμμαχικός στόλος των Αθηναίων νίκησε τον αντίστοιχο σπαρτιατικό. Η ολιγαρχική αντιπολίτευση στην Αθήνα, για να πλήξει το κύρος και τη δημοφιλία του Περικλή, επωφελήθηκε από το γεγονός ότι λόγω θαλασσοταραχής οι Αθηναίοι δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν όλα τα πτώματα των στρατιωτών τους, και κατηγόρησε για ασέβεια προς τους νεκρούς τους οκτώ επικεφαλής στρατηγούς του στόλου (μεταξύ των οποίων ήταν και ο ένας γιος του Περικλή). Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκαν όλοι σε θάνατο κι εκτελέστηκαν! Έτσι, ένας θρίαμβος μετατράπηκε σε πανωλεθρία για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων! Ολόκληρη η Ιστορία μας βρίθει από τέτοια παραδείγματα όπου επιτελούμε το καλύτερο και αμέσως μετά το ακυρώνουμε εμείς οι ίδιοι. Συνήθως μας αρέσει να κατηγορούμε τον περίφημο «ξένο δάκτυλο», ξεχνώντας όμως παράλληλα να πούμε ότι για να διεισδύσει χρειάζεται κι εσωτερικούς προδότες, και ότι πάντα είχαμε πολλούς τέτοιους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας του Έλληνα, ο οποίος συνήθως πάνω από τις φιλοδοξίες και τα συμφέροντά του δεν βάζει τίποτε άλλο, ήταν και ο περίφημος Αλκιβιάδης. Αν και Αθηναίος πολίτης, επί σειρά ετών έπαιζε τριπλό παιχνίδι, για προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Ερχόταν σε σύγκρουση με τους Αθηναίους, πήγαινε με τους Σπαρτιάτες. Ερχόταν σε σύγκρουση και  με τους Σπαρτιάτες, πήγαινε με τους Πέρσες! Ερχόταν σε σύγκρουση και με τους Πέρσες, ξαναπήγαινε με τους Αθηναίους! Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε σαν το κλασικό αρχέτυπο του Έλληνα, ο οποίος συνήθως η μόνη πατρίδα που αναγνωρίζει και παραδέχεται είναι ο εαυτός του και το συμφέρον του! Ας δούμε μερικά ακόμη χαρακτηριστικά ιστορικά παραδείγματα, όπως εκείνο της ναυμαχίας στις Αργινούσες, όπου κάναμε το καλύτερο και αμέσως μετά το ανατρέψαμε εμείς οι ίδιοι, με τον χειρότερο τρόπο.

- Αφού πρώτα γράψαμε μια μοναδική στρατιωτική εποποιία, νικώντας τον πάνοπλο και πολυάριθμο στρατό και στόλο της Περσικής Αυτοκρατορίας, στη συνέχεια καταστραφήκαμε μόνοι μας με τον εξοντωτικό τριακονταετή εμφύλιο Πελοποννησιακό Πόλεμο (τον οποίο, σύμφωνα με μια άποψη, υποδαύλισαν οι Πέρσες, για να εκδικηθούν για την ήττα τους)!

- Μέσα σε δέκα χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος έφτιαξε μια αχανή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη που είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε, η οποία όμως έμελλε να είναι και η βραχυβιότερη. Μέσα σε διάστημα λιγότερο από ενός αιώνα, οι εσωτερικές διαμάχες και οι συγκρούσεις των επιγόνων του (Πτολεμαίοι, Σελευκίδες, κ.ά) την εξασθένισαν με αποτέλεσμα να κυριευθεί από τους Ρωμαίους!

- Το 1823, μόλις δύο χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ οπλαρχηγών και «καλαμαράδων» (πολιτικών) για το ποιος θα έχει την εξουσία μετά από τη μελλοντική απελευθέρωση! Λόγω αυτού του παράλογου εμφυλίου η Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια και η τελική απελευθέρωση επιτεύχθηκε χάρη στην επέμβαση των «ξένων δυνάμεων» (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) οι οποίες νίκησαν τον τουρκικό στόλο στη ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827), πράγμα που τις επέτρεψε στη συνέχεια να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας!

- Το 1912-1913 γράψαμε μια νέα πολεμική εποποιία απελευθερώνοντας από τον τουρκικό ζυγό τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια (1919-1922), κι εξ αιτίας κυρίως του Εθνικού Διχασμού (Βενιζελικοί – Βασιλικοί), χάσαμε την πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού, τη Μικρά Ασία!

- Το 1940-1945 γράψαμε νέο έπος με την αντίσταση κατά των Γερμανών. Αμέσως μετά, κι ενώ ο κόσμος είχε ήδη χωριστεί από τους Μεγάλους στο Ανατολικό (κομμουνιστικό) Μπλοκ και στο Δυτικό και ο Στάλιν είχε ενημερώσει τους Έλληνες κομμουνιστές να μην περιμένουν βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση, εκείνοι ξεκίνησαν τον γνωστό καταστροφικό Εμφύλιο Πόλεμο!

Και αυτά είναι μερικά μόνο από αναρίθμητα παρόμοια παραδείγματα της Ιστορίας μας!

 

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΟΔΟΥ, ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΑΝΑΙΡΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!!! ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ!!!




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium