Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 17:25:46



















Επισκέπτες Online: 1324


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ: « Μυγδόνια», 35 χρόνια πριν…
15-07-2013
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ: « Μυγδόνια», 35 χρόνια πριν…


Γράφει ο Τρύφων Τσομπάνης

Τα χρόνια περνούν σα το νερό και οι αναμνήσεις συχνά συντροφεύουν τη ζωή μας ευχάριστα. Διαβάζω, ακούω και βλέπω εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων και χαίρομαι πραγματικά για τη ζωντάνια και το πείσμα των ανθρώπων να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση. Έτσι έρχονται στο μυαλό και οι πρώτες εκείνες εκδηλώσεις των «Μυγδονίων», που ξεκίνησαν στην πόλη μας και κρατούν ακόμα.

Για την ιστορία του πράγματος θα πρέπει να πούμε πως τα «Μυγδόνια» στην πόλη μας ξεκίνησαν το 1979 από τα μέλη του «Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδά», ο οποίος είχε ιδρυθεί περίπου μια πενταετία νωρίτερα. Το τότε διοικητικό συμβούλιο, στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου, είχε ήδη στήσει κάποιες δομές πολιτισμικών δράσεων, όπως τμήματα ζωγραφικής, χορευτική ομάδα, ένα μικρό εντευκτήριο και μια μικρή βιβλιοθήκη, που στεγάζονταν τότε στο χώρο που ήταν, μέχρι πρόσφατα, το τουριστικό γραφείο Παπαπαχαρίτου. Τη χρονιά εκείνη πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο οδοντίατρος Δημήτρης Μιχαήλ και μέλη ο Ανδρέας Ζυματίκας, η Βασιλική Θεοδώρου, η Μαρία Καμάρη, η αείμνηστη Σούλα Μαρμούρη, ο Χρήστος Τανάσκου και ο γράφων. Οι σύλλογοι των γύρω χωριών, κυρίως του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου, έβγαλαν ήδη τις πρώτες ανακοινώσεις τους για εκδηλώσεις. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι ο Λαγκαδάς δεν θα μπορούσε να υστερεί σε δραστηριότητα και στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας αποφασίσαμε για την πρώτη διοργάνωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Η συζήτηση μακρά για τον τίτλο των εκδηλώσεων, και τότε ο γράφων που πρόσφατα είχε διαβάσει το βιβλίο του συμπατριώτη μας Απόλλωνα Παπαγεωργίου «Η αρχαία Μυγδονία» και ενθουσιάστηκε από το ιστορικό μας παρελθόν, έριξε το όνομα  «Μυγδόνια». Οι προετοιμασίες άρχισαν πυρετωδώς και στα μέσα Ιουλίου κυκλοφορούσαν οι πρώτες χειρόγραφες, βέβαια, αφίσες, και προσκλήσεις, όπου καλούσαν τους Λαγκαδιανούς στην αυλή του Β΄ Δημοτικού, να μετέχουν στις εκδηλώσεις. Τη πρώτη χρονιά ευτύχησε να έρθει στην πόλη μας η παραδοσιακή χορωδία της Γουμένισσας, η καταπληκτική μαντολινάτα του Σοχού, μια παράσταση θεάτρου σκιών με τον ανερχόμενο τότε καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Χατζή, διοργανώθηκε μια έκθεση ζωγραφικής από το τμήμα ζωγραφικής του Συλλόγου που δημιούργησε ο Ανδρέας Ζυματίκας, έγινε ένα τουρνουά πινγκ-πόνγκ και ένα τουρνουά σκάκι.

Μια εβδομάδα γεμάτη πολιτισμό και χαρά, γιατί διοργανωτές και συμμετέχοντες ζούσαν στο ρυθμό των εκδηλώσεων.  Η συμμετοχή του κόσμου θερμή και μαζική, δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν γινόταν κάτι παρόμοιο. Αυτό έδωσε κουράγιο και στα άλλα διοικητικά συμβούλια που ακολούθησαν, να πάρουν ζεστά το θέμα και να συνεχίσουν και τις επόμενες χρονιές, όπου προστέθηκε και η θεατρική ομάδα του συλλόγου και πολλές άλλες δραστηριότητες. Μετά το 1983 τα «Μυγδόνια» πέρασαν στον Δήμο Λαγκαδά, επί δημαρχίας Δημήτρη Μπιτσίμη και με υπεύθυνη τότε στα πολιτιστικά του Δήμου την δυναμική  Μαρκέλλα Ταυρίδου, η οποία ήταν παράλληλα και μέλος του συλλόγου. Με τη νέα μορφή τους τα «Μυγδόνια», άνοιξαν και στον άλλο σύλλογο του Λαγκαδά, τον σύλλογο Ποντίων και έτσι καθιερώθηκε μια κοινή εκδήλωση που μετείχαν όλοι. Ήταν μια ωραία ευκαιρία συνεργασίας των συλλόγων με την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου, με την οποία προγραμματίζαμε την διοργάνωση και αγωνιζόμασταν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι εκδηλώσεις των «Μυγδονίων» κατάφεραν να φέρουν κοντά πρώτα τα μέλη των διαφόρων συλλόγων, που όλη τη χρονιά δραστηριοποιούνταν αυτόνομα, αλλά από το Φεβρουάριο ξεκινούσαν οι πρόβες και το καλοκαίρι τους έβλεπες όλους μαζί στην κοινή προσπάθεια. Δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τις ωραίες παραστάσεις που ετοίμαζε ο κάθε σύλλογος προκειμένου να δείξει το έργο του και την δουλειά των ομάδων του, αλλά και οι κοινές παραστάσεις που έγιναν από τους τρεις συλλόγους του Λαγκαδά, με θέμα το Κρασί, και τη Λύρα, με κείμενα και  σκηνοθεσία του Παναγιώτη Μιχαηλίδη, που πραγματικά άφησαν τις πιο δυνατές αναμνήσεις κοινής προσπάθειας και συνεργασίας.

Αυτό που έμεινε ακόμη χαραγμένο στη μνήμη, είναι τα ξενύχτια για να γραφτούν στο χέρι 50 αφίσες, πανώ, να μοιραστούν χέρι-χέρι οι προσκλήσεις, να ετοιμαστεί ο χώρος, να στηθούν σκηνικά και βέβαια όλη εκείνη που καλή παρέα και η πλάκα που υπήρχε, καθώς γινόταν οι ετοιμασίες και …μετά ακολουθούσε κάποια κρύα ρετσίνα στον Μήττα ή στον Ρουμάνο, συνοδεία λύρας ή κιθάρας, για να πάνε κάτω τα φαρμάκια των συλλόγων μας. Μακάρι να είμαστε γεροί να βλέπουμε να διοργανώνονται για πολλά χρόνια τα «Μυγδόνια», γιατί αποτελούν πλέον θεσμό για την πόλη μας, και να προωθείται το πνεύμα της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας των φορέων του Λαγκαδά.




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium