Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/4/2024 16:14:59





















Επισκέπτες Online: 2653


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΞΥΛΕΙΑΣ
16-10-2013
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΞΥΛΕΙΑΣ


Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα απόφαση προχώρησε πρόσφατα το δασαρχείο Λαγκαδά, προκειμένου να μη χαθούν τα δημόσια δάση της περιοχής Λαγκαδά από την παράνομη υλοτομία.

Του Πασχάλη Μητρακούδη

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική διάταξη καυσοξύλευσης του δασαρχείου Λαγκαδά, «δεν επιτρέπεται η υλοτομία παντός είδους δέντρου σε χλωρή κατάσταση από τα δημόσια δάση και τις δασικές εκτάσεις της περιοχής ευθύνης του δασαρχείου Λαγκαδά, εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα έχει εξαντληθεί η δυνατότητά τους να καλύπτουν τέτοιου είδους ανάγκες, της νεαρής ηλικίας και για την προστασία και ανάπτυξή τους».

Η απόφαση αυτή του δασάρχη Λαγκαδά Γρηγόρη Ευαγγελόπουλου βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους της επαρχίας Λαγκαδά, που εδώ και πολλά χρόνια -και μέχρι και πέρυσι- είχαν τη δυνατότητα να κόψουν δέντρα σε χλωρή κατάσταση από τα δάση της περιοχής τους μέχρι και έως τρείς τόνους. Η νέα ρυθμιστική διάταξη επιτρέπει την κοπή μόνο ξερών δέντρων και από συγκεκριμένες εκτάσεις που καταστράφηκαν κατά το παρελθόν από πυρκαγιές.

Αποψίλωση δασών

Σκοπός της νέας ρυθμιστικής διάταξης είναι η προστασία και ανάπτυξη των υπαρχόντων δασών της περιοχής Λαγκαδά, καθώς τα τελευταία χρόνια τα δάση της περιοχής κινδυνεύουν να χαθούν από την παράνομη υλοτομία. Οι υπάλληλοι του δασαρχείου Λαγκαδά δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν περιστατικά παράνομης κοπής δέντρων, ενώ πολλές φορές κάτοικοι τους ενημερώνουν για θορύβους αλυσοπρίονων μέσα στα δάση και φορτηγά φορτωμένα με ξύλα που κινούνται μέσα στη νύχτα σε δασικούς δρόμους. Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα αποκαλύφθηκε η αποψίλωση δασικής έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων στην περιοχή του Σοχού, ενώ είχε προηγηθεί η κλοπή καυσόξυλων από την περιοχή του Σταυρού. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το δασαρχείο Λαγκαδά κατέθεσε 65 μηνύσεις για λαθροϋλοτομία, όταν το δασαρχείο Σταυρού κατέθεσε μόλις 18 μηνύσεις και το δασαρχείο Θεσσαλονίκης 25. Οι περιοχές όπου παρατηρείται έντονη λαθροϋλοτομία είναι οι ορεινές κυρίως (πχ. Κρυονέρι, Σοχός), η περιοχή του Αγ. Βασιλείου, η Δορκάδα κ.α.

Βαριές ποινές

Η λαθροϋλοτομία πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από το 2011, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από τον περασμένο Μάρτιο αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τους παραβάτες όταν η ζημιά που προκαλούν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, έναντι των 600 ευρώ που ίσχυε στο παρελθόν. Πέρα από τις ποινές φυλάκισης (ακόμη και κάθειρξης για ζημιά άνω των 10.000 ευρώ), ο νόμος προβλέπει υψηλά πρόστιμα (πενταπλάσια της εμπορικής αξίας των ξύλων), κατάσχεση μέσων μεταφοράς, αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης, ενώ το πρόστιμο βεβαιώνεται και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ικανοποίηση από τους Οικολόγους

Ικανοποιημένοι από τη νέα ρυθμιστική διάταξη καυσοξύλευσης του δασαρχείου Λαγκαδά δήλωσαν οι οικολόγοι της περιοχής Λαγκαδά, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους έχουν αφανιστεί ολόκληρες περιοχές από τη δασική τους βλάστηση. «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δασαρχείου να λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις μας και με την νέα ρυθμιστική διάταξη να επιτρέψει την υλοτομία μέσα σε κήπους και γεωργικές εκτάσεις μόνο μετά από έγκριση της, να βάλει περιορισμούς και κανόνες στην υλοτομία του πρίνου και του γαύρου, να απαγορεύσει τη συλλογή και την υλοτομία καυσόξυλων σε χλωρή κατάσταση από συγκεκριμένες ευπαθείς περιοχές» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Διαμαρτυρία για την απαγόρευση

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του δασάρχη ο δήμαρχος Λαγκαδά Γ. Αναστασιάδης και καλεί όλους τους δημότες σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στο Δασαρχείο Λαγκαδά. Παράλληλα, τόνισε πως είναι το μοναδικό δασαρχείο που έχει βγάλει μια τέτοια απόφαση και πως αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη λαθροϋλοτομία στην περιοχή.




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium