Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 09:27:59



















Επισκέπτες Online: 1217


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΣΤΟ ΑΕΡΑ 16 ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ - ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
15-03-2014
ΣΤΟ ΑΕΡΑ 16 ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ - ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ


ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Στις καλένδες οδηγείται ο σχεδιασμός για την κατασκευή 16 σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ σε δήμους της Θεσσαλονίκης.

Τα σχολεία αυτά επρόκειτο να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης 5.300 μαθητών, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, η κατασκευάστρια εταιρεία, που μειοδότησε στον διαγωνισμό του ΟΣΚ, φαίνεται ότι υπαναχωρεί, προκειμένου να αναλάβει άλλα έργα ανά την επικράτεια, που θα της επιφέρουν μεγαλύτερο κέρδος.
Σύμφωνα με δημάρχους της Θεσσαλονίκης, το 2008 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ ΑΕ) προκήρυξε διαγωνισμό για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των 16 σχολικών μονάδων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικής επιφάνειας περίπου 41.000 τ.μ., μέσω ΣΔΙΤ. Οι κτιριακές αυτές υποδομές σχεδιάστηκαν για να στεγάσουν σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λύνοντας σε μεγάλο βαθμό το μείζον πρόβλημα σχολικής στέγης που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον νομό.
“Το πρόβλημα με την κατασκευή των 16 σχολικών μονάδων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) δημιουργήθηκε εξαιτίας της υπαναχώρησης της κατασκευάστριας εταιρείας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), που ήταν και η μειοδότρια του διαγωνισμού” τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας ο πρόεδρος Σίμος Δανιηλίδης. Ανέφερε ακόμα πως ενώ τα προβλήματα ρευστότητας αποκαταστάθηκαν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η κατασκευάστρια εταιρεία μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί, τελικά φαίνεται ότι κάνει πίσω στην κατασκευή των σχολείων, αφήνοντας τα έργα που θα έλυναν το πρόβλημα σχολικής στέγης. “Οι πληροφορίες μας λένε πως η τεχνική εταιρεία ανέλαβε διάφορα κατασκευαστικά φιλέτα ανά τη χώρα και πλέον υπαναχωρεί στο θέμα των σχολείων της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι δεν τη συμφέρει οικονομικά, καθώς θα αποπληρωθεί σε βάθος 25ετίας”, σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης.
Το θέμα των σχολείων και το ενδεχόμενο να ναυαγήσει ο σχεδιασμός συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας. Οι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι η κατασκευή των σχολείων με ΣΔΙΤ βρίσκεται σήμερα στο σημείο μηδέν και δήλωσαν ότι μπροστά στον κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα, εξαιτίας της υπαναχώρησης της κατασκευάστριας εταιρείας, θα πιέσουν με κάθε τρόπο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας, Ανάπτυξης και Υποδομών, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ύστερα από περίπου πέντε χρόνια, στις αρχές του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την προεπιλογή του έργου αυτού ως του πρώτου έργου αστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως καταρχήν επιλέξιμου για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του JESSICA. “Έκτοτε όμως δεν υπήρξε ουδεμία εξέλιξη. Αναμφίβολα, η πολυετής καθυστέρηση που έχει διαπιστωθεί είναι απαράδεκτη και αναίτια, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα του έργου αυτού για την ΠΚΜ, λόγω των πολλαπλών και χρόνιων προβλημάτων σχολικής στέγης” υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να οδηγηθεί σε ναυάγιο, με αποτέλεσμα τη ματαίωση του διαγωνισμού και την πιθανή επαναπροκήρυξή του. “Αυτό όμως σημαίνει εκ νέου καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου για 10 τουλάχιστον έτη, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, καθιστώντας το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έντονο και πλέον ανεπίλυτο” επισήμανε ο ίδιος. Αναφερόμενος μάλιστα στην τραγική κατάσταση με τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι αποτυπώνεται με τη στέγαση νηπιαγωγείων σε ενοικιαζόμενα καταστήματα, με τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια να λειτουργούν σε διπλή βάρδια και σε λυόμενα κτίρια, και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια (βιοτεχνίες, καταστήματα κτλ.).

Ποια είναι τα 16 σχολεία
Μέσω ΣΔΙΤ επρόκειτο να κατασκευαστούν οι εξής 16 σχολικές μονάδες στους εξής δήμους:
* 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας
* 3ο Λύκειο Μετεώρων Πολίχνης
* 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο για παιδιά με αυτισμό Καλαμαριάς
* 3ο Λύκειο Πυλαίας
* 1ο Λύκειο Πολίχνης
* 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας
* 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
* 6ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου
* 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά
* Λύκειο Μίκρας
* 9ο Δημοτικό Αμπελοκήπων
* 3ο Δημοτικό Πανοράματος
* Λύκειο Ευκαρπίας
* 4ο Ολοήμερο Δημοτικό Πεύκων
* 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων
* 1ο ΕΠΑΛ Συκεών
Σημειώνεται ότι για τις τρεις πρώτες σχολικές μονάδες έχει εκπονηθεί οριστική μελέτη από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, ενώ για τα υπόλοιπα μόνο προμελέτη από τον ΟΣΚ ΑΕ.

www.makthes.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium