Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/4/2024 12:17:32





















Επισκέπτες Online: 2875


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ "ΖΑΧΑΡΙΑ": ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΣΤΥΛ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
02-09-2014
ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ "ΖΑΧΑΡΙΑ": ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΣΤΥΛ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΣΤΥΛ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ "ΖΑΧΑΡΙΑ"


Πολλές φορές από την καθημερινή εμπειρία μας καταλαβαίνουμε ή αισθανόμαστε, περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας μας, ότι όταν χρειάζεται να πληροφορηθούμε ή να μάθουμε κάτι, κάποιοι από μας προτιμούμε (γιατί έτσι θα το καταλάβουμε καλύτερα) είτε να μας το πούνε προφορικά, να το ακούσουμε δηλαδή (ακουστικός τύπος), είτε να το δούμε, να δούμε δηλαδή τι γράφει, και αν είναι δυνατό να δούμε και καμιά εικόνα (οπτικός τύπος). Άλλοι πάλι θεωρούν ότι θα καταλάβουν κάτι καλύτερα αν εκείνη την ώρα που ακούνε κάτι, κινούνται και ασχολούνται ταυτόχρονα και με καμιά δουλειά (κιναισθητικός τύπος). Άλλοι πάλι θέλουν να είναι συνέχεια με ανθρώπους ενώ δουλεύουν ή διαβάζουν (εξωστρεφείς), ενώ άλλοι θέλουν να είναι μόνοι τους, γιατί οι άλλοι τους διασπούν την προσοχή (εσωστρεφείς). Άλλοι θέλουν να λειτουργούν με αυστηρό πρόγραμμα (ο τύπος του προγράμματος), ενώ άλλοι περισσότερο χαλαρά χωρίς αυστηρές προθεσμίες (ο χαλαρός τύπος).

Άλλοτε πάλι, κάποιοι από μας για να καταλάβουν κάτι προτιμούν αυτό που ακούν ή διαβάζουν να περιγράφεται αναλυτικά, βήμα – βήμα δηλαδή, για το τι πρέπει να κάνουν και πως (λεπτομερής - αναλυτικός τύπος). Ενώ άλλοι φαίνεται ότι προτιμούν να καταλάβουν γενικά, ή στο περίπου, τι θέλει να πει ή τι εννοεί κάποιος, ή τι γράφει σε ένα κείμενο, για να απαντήσουν ή να κάνουν κάτι – θέλουν δηλαδή να ξέρουν σε γενικές γραμμές τι λέει κάποιος συνολικά (ολιστικός τύπος). Άλλοι πάλι, όταν θέλουν να πουν ή να κάνουν ή να γράψουν κάτι, το σκέφτονται και το ξανασκέφτονται (διασκεπτικός τύπος), ενώ άλλοι πολύ εύκολα γράφουν, απαντούν ή παίρνουν μια απόφαση (παρορμητικός τύπος). Άλλοι πάλι μπορεί, όταν μιλούν ή σκέφτονται, να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη ευχέρεια και πλαστικότητα τη γλώσσα κάνοντας πιο εύκολα μεταφορές, παρομοιώσεις και αναλογίες (αναλογικός τύπος), από άλλους που είναι πολύ πιο ξεροί - ακριβολόγοι στο τρόπο που διατυπώνουν κάτι με τη γλώσσα (κυριολεκτικός τύπος).

Από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε να φανταστείτε, ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό να ανταποκρίνεται με ταχύτητα, ευελιξία και ακρίβεια στις ιδιαιτερότητες των μαθητών σε μια τάξη. Εκτός εάν έχει από πριν ένα χάρτη της τάξης με τα μαθησιακά προφίλ των μαθητών, με τις ιδιαιτερότητες του καθενός, δηλαδή, τις γνωστικές προτιμήσεις, τους τρόπους που μαθαίνει, τα προτερήματα, τα ελαττώματα και την γενική ικανότητα, αλλά και το ενδιαφέρον για μάθηση. Για την δημιουργία αυτού του χάρτη της τάξης και των ατομικών μαθησιακών προφίλ θα συνέβαλε καθοριστικά ένα έγκυρο επιστημονικό τεστ μαθησιακού τύπου το οποίο θα χορηγούνταν και θα αξιολογούνταν από έμπειρους επιστήμονες με γνώσεις στο χώρο της γνωστικής ψυχολογίας και της ψυχολογίας της μάθησης.

Έτσι, είναι σημαντική, αλλά και πρωτοπόρα, η προσπάθεια των Κέντρων Ξένων Γλωσσών ΖΑΧΑΡΙΑ που έχουν εισάγει εδώ και αρκετά χρόνια τις νέες επιστημονικές μεθόδους που αφορούν στην εκτίμηση του μαθησιακού στυλ των μαθητών και την αντίστοιχη εκπαιδευτική τεχνολογία στη διδασκαλία Ξένων Γλωσσών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιβλέπει και συντονίζει ο Δρ. Κόρδας Δημήτριος, Διδάκτωρ Γνωστικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στα τηλέφωνα 23940-20040 (Λαγκαδάς) και 23940-72421 (Λαγυνά).




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium