Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/1/2022 06:01:09
    Επισκέπτες Online: 506


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
01-04-2010
ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ


Σε πεντάωρο αποκλεισμό της Εγνατίας οδού στον κόμβο του Προφήτη αλλά και της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος της Γερακαρούς προχώρησαν χτες από τις εννιάμισι το πρωί έως τις δυόμισι μετά το μεσημέρι περίπου 500 αγρότες της Επαρχίας Λαγκαδά. Οι παραγωγοί έστησαν μικρό μπλόκο και στη Νυμφόπετρα, αποκλείοντας μέχρι τις 2 μ.μ. το δρόμο που εξυπηρετεί την τοπική συγκοινωνία της ευρύτερης περιοχής.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την επικείμενη αφαίρεση της διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λαγκαδά και τη μεταφορά του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) στην ΕΑΣ Θεσσαλονίκης. Οπως λένε εκπρόσωποι των αγροτών, την κατάργηση της ΕΑΣ Λαγκαδά, που εξυπηρετεί περίπου 8.500 παραγωγούς, επιχειρεί η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), που έχει αναλάβει το έργο της διαχείρισης του συστήματος ΟΣΔΕ.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ξεσπάσει «γαλάζια» κόντρα μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών του νόμου Θεσσαλονίκης που πρόσκεινται στη ΝΔ, αφού επικεφαλής των αγροτών που διαμαρτύρονται είναι ο Θεόδωρος Ιορδανίδης, «γαλάζιος» συνδικαλιστής από το Λαγκαδά, που ασχολείται χρόνια με τα θέματα του καπνού, ενώ αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ο Γρηγόρης Αλεξιάδης, επίσης «γαλάζιος» συνεταιριστής από τη Χαλκηδόνα.

«Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η ΠΑΣΕΓΕΣ θέλει να καταργήσει την ΕΑΣ Λαγκαδά και να την ενσωματώσει στην Ενωση της Θεσσαλονίκης. Η ΠΑΣΕΓΕΣ, που είναι αρμόδια για το θέμα, λέει ότι υπάρχει πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ζητάμε από την αρμόδια υπουργό, Κατερίνα Μπατζελή, να παρέμβει και να δοθεί λύση. Η Ενωση του Λαγκαδά είναι ιστορική, αφού λειτουργεί εδώ και 80 χρόνια, εργάζονται σ' αυτήν 40 άτομα και εξυπηρετούνται 8.500 αγρότες. Είναι αυθαίρετο λοιπόν να την αγνοούν. Αν δεν δοθεί λύση, μετά το Πάσχα θα προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις», είπε ο Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρόεδρος της «Καπνικής».

Η ΠΑΣΕΓΕΣ

«Η απόφαση για τη μεταφορά του ΟΣΔΕ της ΕΑΣ Λαγκαδά στην Ενωση της Θεσσαλονίκης είναι πολιτική απόφαση. Με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα συρρικνωθούν οι συνεταιρισμοί. Η ΕΑΣ Θεσσαλονίκης έχει άριστη υποδομή για να αναλάβει την ευθύνη της ηλεκτρονικής διαχείρισης του ΟΣΔΕ της ΕΑΣ Λαγκαδά», δήλωσε στον «Α» ο Γρηγόρης Αλεξιάδης, αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Στο πλευρό των αγροτών και των εργαζομένων της ΕΑΣ Λαγκαδά που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση βρέθηκαν η έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, δήμαρχοι της περιοχής και πολιτικοί παράγοντες.

Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος", του Π. Θ. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium