Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 00:00:57



















Επισκέπτες Online: 1216


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΟ lagadas.net
07-10-2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΟ lagadas.net

Η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλά στον Πασχάλη Μητρακούδη

"Η ανάπτυξη της επαρχίας Λαγκαδά να βασιστεί στον πρωτογενή τομέα"

Το 2012 αποτέλεσε ένα από τα πολλά νέα πρόσωπα του ελληνικού κοινοβουλίου μετά από σαφή εντολή που της έδωσαν οι ψηφοφόροι της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Η Σταυρούλα Ξουλίδου, έχοντας πλέον μια εμπειρία δύο ετών στη Βουλή, συνεχίζει μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να μάχεται για την επίλυση των προβλημάτων της εκλογικής της περιφέρειας. Η κ. Ξουλίδου μιλά στο lagadas.net για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Λαγκαδά, για τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο τόπος, ενώ λέει τη γνώμη της σαν εκπαιδευτικός για τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την εκπαίδευση των μαθητών της επαρχίας Λαγκαδά.

Είστε εκπαιδευτικός, εργαστήκατε για πολλά χρόνια, πριν από την εκλογή σας στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο Γυμνάσιο - Λύκειο Δρυμού και είστε υπεύθυνη τομέα παιδείας των ΑΝΕΛ. Ποιά εκπαιδευτικά προβλήματα αντιμετωπίζει η επαρχία Λαγκαδά και ποιές λύσεις υποδεικνύετε;

Για την ακρίβεια τα τελευταία 11 χρόνια υπηρέτησα στο Γυμνάσιο - Λύκειο Δρυμού σε σύνολο δεκαεπτά ετών προϋπηρεσίας στο σύνολο. Τα σχολεία της επαρχίας Λαγκαδά έχουν άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές με όρεξη για γνώση.

Είναι όμως πασιφανές πως λόγω έλλειψης υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων το πρόβλημα της ίδρυσης νέων δομών είναι επιτακτικό. Την τελευταία δεκαετία έγινε ραγδαία οικιστική ανάπτυξη και μεταφέρθηκε αστικός πληθυσμός στην επαρχία Λαγκαδά. Το αποτέλεσμα ήταν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού. Επιβάλλεται λοιπόν να ληφθεί μέριμνα ώστε ο ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) να χτίσει καινούρια σχολεία σε χαρακτηρισμένους δημοτικούς χώρους ή και να αποδοθούν εγκαταλειμμένα στρατόπεδα στους δήμους για να τα αξιοποιήσουν.

Επίσης, στους καλλικρατικούς δήμους εμφανίστηκε έντονο το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία, φαινόμενο που τείνει να γίνει μόνιμο. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να φροντίζει την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Αντί να μισθώνονται λεωφορεία θα μπορούσαν οι Δήμοι να προμηθευτούν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων νέας τεχνολογίας αντιρρυπαντικά αυτοκίνητα (υβριδικά, ηλεκτρικά) και να χρησιμοποιούνται και για μετακινήσεις αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων συλλόγων.

Η περιοχή προσφέρεται για να δημιουργηθεί μια πρότυπη αγροτογεωργική σχολή, όπου θα μπορούσε να εκπαιδεύει νέους αγρότες και κτηνοτρόφους και να τους δίνει την δυνατότητα μόνιμης διαμονής σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η Αμερικανική γεωργική σχολή, που λειτουργεί για πολλά χρόνια με επιτυχία θα μπορούσε να γίνει ένα καλό παράδειγμα για την πρώτη Ελληνική γεωργική σχολή στην Μακεδονία.

Το βασικότερο πρόβλημα της επαρχίας Λαγκαδά είναι η περιβαλλοντική μόλυνση (λίμνες, χώρος υγειονομικής ταφής, κ.ά.). Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;

Ανέκαθεν όλα τα υπολείμματα των καταναλωτών και τα απορρίμματα κατέληγαν στο παρελθόν, λόγω της κακής διάθεσης στο να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η πλέον ικανοποιητική λύση για τη φύση είναι η υγειονομική ταφή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, έγιναν κακοτεχνίες και τραγικά λάθη χωροθέτησης κι έτσι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα από τον όγκο απορριμμάτων που μεταφέρονται από ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης. Η μόλυνση στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα (υπόγεια κι επιφανειακά) ήδη είναι ορατή.

Ο φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Μπογδάνας, που καταλήγει στη λίμνη Κορώνεια. Δυστυχώς και στην περίπτωση των λιμνών έγιναν τεράστια λάθη και παραλείψεις, (μάλλον με δόλο), με αποτέλεσμα ποτέ να μην εκπονηθεί ένα βιώσιμο σχέδιο διάσωσης και σήμερα η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν εφήρμοσε τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή μέτρων για την διάσωση της Κορώνειας.

Η ρύπανση από βιομηχανικά κι αστικά λύματα και η υπεράντληση υδάτων οδήγησαν στην καταστροφή της λίμνης. Αν εφαρμοζόταν η κείμενη νομοθεσία και λόγω της συνθήκης Ramsar λειτουργούσε το διεθνές κι εθνικό θεσμικό πλαίσιο δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το οικολογικό έγκλημα. Κάτοικοι που ζούσαν από την αλιεία, όπως του Αγίου Βασιλείου, καταστράφηκαν οικονομικά, το κωπηλατικό κέντρο που μπορούσε να γίνει πόλος έλξης νέων ανθρώπων συμβάλλοντας στην υδάτινη αθλητική ανάπτυξη της περιοχής, μεγάλη καταστροφή έπαθε η χλωρίδα κι η πανίδα γύρω από την λίμνη Κορώνεια.

Στη Βόλβη πρέπει να προστατευθεί η αλιεία, η παράνομη αλιεία ανθεί ειδικά την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών.

 
Είναι γνωστό ότι έχετε υποδείξει λύσεις και έχετε αναλάβει προσωπικά να βοηθήσετε στην επίλυση τοπικών προβλημάτων σε συνεργασία με τους δήμους της επαρχίας και τους τοπικούς φορείς. Πού νομίζετε ότι χωλαίνει το πρόβλημα;

Πάντοτε θεωρούσα πως ο βουλευτής πρέπει να μένει και στην περιοχή απ’ όπου εκλέγεται, για να ζει τα προβλήματα του τόπου του κι όταν εκπροσωπεί τους συμπολίτες του στο Κοινοβούλιο να ξέρει πως παλεύει για το δίκιο όλων των πολιτών ανεξαιρέτως πολιτικών διαφορών.

Αυτό που διαπίστωσα είναι πως η τεράστια γραφειοκρατία και η τυπολατρεία οδηγούν ένα πρόβλημα να γίνεται άλυτο, όταν θα μπορούσαν να παρθούν αποφάσεις άμεσες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την κρατική παρέμβαση.

Τι εννοώ. Το πνεύμα του νομοθέτη όταν επέβαλε την συνένωση δήμων και κοινοτήτων και την δημιουργία του “Καλλικράτη” ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη εισροή οικονομικών πόρων από τα αρμόδια υπουργεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα κάνοντας ίση και δίκαιη κατανομή σε όλες τις πρώην κοινότητες.

Το τέρας της γραφειοκρατίας δυστυχώς αποδυναμώνει την Τ.Α. και η συνεχόμενη υποχρηματοδότηση δεν αφήνει να προχωρήσει κανένα μεγάλο έργο. Οι μεγαλοεργολάβοι παίρνουν τα μεγάλα έργα με διαγωνισμούς που συμφέρουν στις εταιρείες τους κι αδιαφορούν αν το κόστος το επωμίζονται οι πολίτες.

Επιδιώκετε να διατηρείτε τις διαπροσωπικές επαφές με τους κατοίκους της επαρχίας. Ποιά προβλήματα σας μεταφέρουν;

Η καθημερινή επαφή με τους κατοίκους της επαρχίας Λαγκαδά είναι φυσιολογικό να υπάρχει, γιατί είμαι μία από αυτούς. Όπως τα λέγαμε και πριν εκλεγώ βουλευτής, έτσι και τώρα μιλάμε στα καφενεία, στις λαϊκές, στα ΚΑΠΗ, στους χώρους άθλησης και μάθησης.

Από τα βασικότερα προβλήματα που μαστίζουν την επαρχία είναι η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων. Επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρουν τις έδρες τους στα Σκόπια ή στην Βουλγαρία και οι εναπομείνασες λειτουργούν ως οικογενειακές μονάδες.

Καλύτερη και συχνότερη αστική επικοινωνία μεταξύ των χωριών, αλλά και με το κέντρο, ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με περισσότερες ειδικότητες ιατρών, περισσότεροι παιδικοί σταθμοί και σχολικές μονάδες καθώς και περισσότερα αθλητικά κέντρα για τα παιδιά είναι από τα συχνότερα προβλήματα που ακούω.

Σε ποιούς πυλώνες ανάπτυξης νομίζετε ότι θα πρέπει να βασιστεί η επαρχία Λαγκαδά;

Μια καθαρά αγροτική περιοχή η επαρχία Λαγκαδά θα μπορούσε να βασιστεί η ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα. Οι μνημονιακές πολιτικές όμως διαλύουν ό, τι πριν χρόνια οι παππούδες μας δημιούργησαν. Στην επαρχία Λαγκαδά υπάρχουν πολλές σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες βοοειδών και βοσκοτόπια για τα αμνοερίφια της περιοχής. Η παραγωγή γάλακτος και των προϊόντων του (τυρί, βούτυρο) καθώς και κρέατος καθιστά αναγκαίο να αναπτυχθεί μια ήπιας μορφής βιομηχανική εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης προϊόντων. Κατ’ επέκταση μπορεί να μετατραπεί η περιοχή και σε εξαγωγικό κόμβο στα Βαλκάνια.

Αγροτουρισμός και ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο, όπως είναι ο Σοχός, το Ζαγκλιβέρι κ.ά., ιαματικός (Λουτρά Λαγκαδά και Απολλωνίας), θαλάσσιος (Σταυρός, Ασπροβάλτα) και θρησκευτικός τουρισμός πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Τέλος η σύνδεση της επαρχίας Λαγκαδά με όλα τα πολιτιστικά μνημεία των γύρω νομών είναι επιβεβλημένη μιας και τα ευρήματα της Αμφίπολης θα ανοίξουν τις πύλες εισόδου χιλιάδων επισκεπτών στην Μακεδονία και η επαρχία Λαγκαδά, που γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου θεματικού πολιτιστικού πάρκου, ανάμεσα στην Βεργίνα και στην Αμφίπολη και πολύ κοντά στο Αγιο Όρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης, αρκεί να δοθεί από τώρα η δέουσα σημασία.

 




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium