Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/4/2024 10:29:01





















Επισκέπτες Online: 899


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Πετροκέρασα: Γιορτάζουν το κάστανο
18-10-2014
Πετροκέρασα: Γιορτάζουν το κάστανο


Του Δημήτρη Αγραφιώτη

Αυτή την Κυριακή 19 Οκτωβρίου η μυρωδιά φρέσκου ψητού κάστανου θα καλύψει την πεζοδρομημένη πλατεία του χωριού, δένοντας απόλυτα με το φθινοπωρινό τοπίο.

Ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Δήμου Λαγκαδά είναι τα Πετροκέρασα, όπου αύριο θα έχει την τιμητική του ως τοπικό προϊόν παραγωγής Πετροκεράσων.

Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, χορό και ζωντανή μουσική θα γιορταστεί ο νόστιμος φθινοπωρινός καρπός. Οι κάτοικοι του χωριού μαζεύονται στην πλατεία από το πρωί, ετοιμάζουν τις ψησταριές τους και καλωσορίζουν τους επισκέπτες σε ένα εγκάρδιο κλίμα γιορτής και πανηγυριού. Η γιορτή όπως είναι φυσικό, αποτελεί και αφορμή γνωριμιών και συναναστροφών καστανοπαραγωγών και επισκεπτών.

Όπως αναφέρει στο lagadas.net ο πρόεδρος της κοινότητας Πετροκεράσων Αθανάσιος Καλαφάτης «το κάστανο αποτελεί ένα κύριο προϊόν διαβίωσης του τόπου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στις 10 συστηματικές καλλιέργειες κάστανου. Ακολουθούν τα άγρια κάστανα που βρίσκονται στο βουνό του χωριού σε υψόμετρο 700-800 μέτρων».

Παλαιότερα το κάστανο του χωριού φημιζόταν σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη και οι πωλήσεις του έφταναν μέχρι και τη Θεσσαλία. Η φετινή σοδειά ήταν αρκετά κερδοφόρα όπως μας αναφέρουν οι καστανοπαραγωγοί, αφού ο φθινοπωρινός καιρός του Σεπτέμβρη τους βοήθησε αρκετά. Συγκεκριμένα το κάστανο λίγο πριν την ωρίμανση του αν βραχεί προσθέτει στον καρπό μια πιο ολοκληρωμένη γεύση και μυρωδιά.

Η γιορτή ξεκινά στις 11.00 π.μ. και  φτάνει μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, συνοδευόμενη από την φθινοπωρινή δροσιά του Οκτώβρη. Η διοργάνωση είναι του ΜΑΣ Ομβριανού Πετροκέρασων, που καλεί όλους τους δημότες από τις 11 το πρωί για να γευτούν δωρεάν τις μπουμπούλες -όπως ήταν η παλιά ονομασία του ψητού κάστανου- και άφθονο ντόπιο κρασί. Ταυτόχρονα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής (μελισσοκομικά προϊόντα, μήλα, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κ.ά.), μέσα από τους πάγκους πώλησης που θα στηθούν στην πλατεία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ

Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτώβρη ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία άρδευση – λίπανση. Αρχικά τον Ιούνιο είναι απαραίτητο να γίνει το πρώτο ράντισμα. Στην συνέχεια τον Ιούλιο πρέπει να γίνει το δεύτερο ράντισμα και να κοπούν τα χορτάρια στο χωράφι. Τον Αύγουστο γίνεται το τρίτο και τελευταίο ράντισμα, ένα ακόμη κόψιμο χορταρίων καθώς και πότισμα πρέπει να επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο. Το μέγεθος, η γεύση και η μυρωδιά του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία και την σύσταση του εδάφους.

Το κάστανο αποτελεί καρπό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C, ενώ αποτελεί τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερόλη (189 θερμίδες / 100 γραμ.). Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας. Σημειώνεται πως η βιταμίνη C είναι θερμο-ανθεκτική και επομένως δεν διασπάται κατά το βράσιμο ή ψήσιμο των καρπών. Η γεύση της σάρκας του καρπού είναι υπόγλυκη, ζαχαρώδης και στους άγριους καρπούς ελαφρά πικρή, ιδιαίτερα όταν τρώγεται με το περισπέρμιο (χνουδωτή επιδερμίδα). Είναι σημαντικό πως κάστανα συνιστώνται στην Παιδιατρική για τη θεραπεία περιστατικών γαστρεντερίτιδας και κοιλιακών ανωμαλιών νηπίων και παιδιών καθόσον αποτελούν τροφή χωρίς γλουτένη.

Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι επίσης υψηλή και, σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, το κάστανο περιέχει λίπη σε πολύ χαμηλό επίπεδο (μόνον 2-5%). Στα βρασμένα κάστανα παρατηρείται αύξηση στην περιεκτικότητά τους σε νερό, αλλά μειώνεται η πρωτεΐνη, ενώ αυξάνεται η περιεκτικότητα σε λίπη.  Αντίθετα, στα ψημένα κάστανα, η πρωτεΐνη δείχνει να αυξάνεται, το ίδιο και οι αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ τα διαθέσιμα σάκχαρα μπορεί να αυξηθούν κατά 25%, με αποτέλεσμα και το ενεργειακό επίπεδο να αυξάνεται σημαντικά.




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium