Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/4/2024 09:39:10





















Επισκέπτες Online: 1139


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ & ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟ ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΠΑΡΑ
05-09-2016
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ & ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟ ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΠΑΡΑ


Μέτρα πρόληψης της ελονοσίας


1. Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, σε όλες της  περιοχές της χώρας, δηλαδή μέτρα:

 - για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών 

- για να αποφεύγουμε τις εστίες που αποκοτούν τα αβγά τους γύρω μας (στο σπίτι και στην αυλή μας), απομακρύνοντας τα στάσιμα νερά (ακόμα και μικρής συλλογής  νερού) και καλύπτοντας  όσες  συλλογές  νερού μπορούμε.

Αποφεύγετε  τα τσιμπήματα των κουνουπιών και μειώστε τον αποικισμό τους γύρω από το σπίτι, με… Χρήση  εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, κυρίως όταν είμαστε έξω από το σπίτι (προσοχή  στις οδηγίες  χρήσης).  Χρήση  κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα). Συχνά λουτρά  για την απομάκρυνση του ιδρώτα. Χρήση  κουνουπιέρας κατά τη  διάρκεια του ύπνου.  Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού. Χρήση ανεμιστήρων ή  κλιματιστικών. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τους εξωτερικούς  χώρους. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (προσοχή στις οδηγίες χρήσης).  Απομάκρυνση  του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Κούρεμα γρασιδιού και φυλλωσιών, όπου βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια.  Πότισμα κατά προτίμηση τις πρώτες πρωινές ώρες. Καθαρισμό των αγριόχορτων και της  βλάστησης από επιφανειακά νερά.

Επιπρόσθετα, είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησες κουνουπιών από της τοπικές αρχές (Περιφέρειες, Δήμους), στον αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται και η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασία από κουνούπια είναι διαθέσιμα αναλυτικότερα στον ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.:  Φυλλάδιο  «Προστασία από τα κουνούπια»    Παρουσίαση «Μέτρα προστασία από τα κουνούπια»  

2. Μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουμε ως ταξιδιώτες σε ενδημικές για την ελονοσία χώρες:

 Όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χωρά του εξωτερικού κα πρέπει εγκαίρως να ενημερώνονται για τα νοσήματα που ενδημούν στη  χωρά αυτή και να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (π.χ. για  την  προφύλαξη  από την ελονοσία σε ταξίδι σε ενδημική χωρά=[> μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, χημειοπροφύλαξη. Εγρήγορσή μας  για ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πυρετός  συνήθως με ρίγος  χωρίς εστία πυρετού) και έγκαιρη  ανάγκη ιατρικής εκτίμησης!!!

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ


Ποια εμβόλια είναι στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού

1. Εμβόλιο Διφθερίτιδας-κοκκύτη-τετάνου (DTaP)

Προστατεύει από τις αντίστοιχες 3 ασθένειες. Χορηγείται από την ηλικία των 2 μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις. Η Διφθερίτιδα προκαλεί εικόνα σαν της αμυγδαλίτιδας με ήπιο πυρετό που στην συνέχεια όμως εξελίσσεται σε βαριά νόσηση με επιπλοκές, κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο Τέτανος είναι νόσος που προσβάλει το νευρικό σύστημα με έντονες κεφαλαλγίες, ευερεθιστότητα, δυσκαμψία, και στην συνέχεια μυϊκούς σπασμούς.

Ο Κοκκύτης προκαλεί έντονες κρίσεις βήχα, πνευμονία, σπασμούς και εγκεφαλίτιδα.  

2. Εμβόλιο κατά της πολυομελίτιδας (IPV)

Προστατεύει από τον αντίστοιχο ιό που προσβάλει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις των μυών. Χορηγείται επίσης από την ηλικία των 2 μηνών.  

3. Εμβόλιο κατά της αιμόφυλου ινφλουέντζας

Προστατεύει από το συγκεκριμένο μικρόβιο που προκαλεί μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, μικροβιαιμία (μόλυνση του αίματος). Χορηγείται από την ηλικία των 2 μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.  

4. Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου C (MCC)

Προφυλάσσει από την μηνιγγίτιδα από το συγκεκριμένο μικρόβιο, αλλά μόνο του τύπου C. Ο τύπος αυτός προκαλεί βαριές μηνιγγίτιδες. Χορηγείται από την ηλικία των 2 μηνών και χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.  

5. Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV)

Το μικρόβιο αυτό προκαλεί βαριά μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, μικροβιαιμία (μόλυνση του αίματος). Χορηγείται από την βρεφική ηλικία, χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις. 

6. Εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR)

Η Ιλαρά είναι μεταδοτική ασθένεια, με εξάνθημα, υπερπυρεξία, ρινική καταροή. Προκαλεί συχνά ωτίτιδες και πνευμονίες, ενώ σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα.

Η Παρωτίτιδα εμφανίζεται με πυρετό, κεφαλαλγία και οίδημα κάτω από το αυτί, ενώ είναι πολύ συχνό αίτιο μηνιγγίτιδας.

Η Ερυθρά, είναι ήπια νόσος με εξάνθημα και πυρετό. Αν προσβάλει την έγκυο προκαλέι σοβαρές βλάβες στο έμβρυο. 

7. Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Β

Η νόσος, εάν χρονίσει, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του ήπατος. Εάν η μητέρα είναι φορέας του ιού της ηπατίτιδας Β, τότε το εμβόλιο πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού μαζί με μια ειδική ουσία που προφυλάσσει άμεσα και λέγεται ανοσοσφαιρίνη.  

8. Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α

Χορηγείται σε όποιον θέλει να προστατευτεί από το νόσημα ή έχει υψηλό κίνδυνο να νοσήσει. Έχει άδεια από ηλικίες 2 χρονών και πάνω.  

9. Εμβόλιο Ανεμοβλογιάς (Var)

Πρέπει να γίνεται μετά τον 13ο -15ο μήνα ζωής. Η ανεμοβλογιά είναι πολύ μεταδοτική λοίμωξη με πυρετό και εξανθήματα. Μπορεί αυτά τα εξανθήματα να επιμολυνθούν με συνέπεια λοιμώξεις δέρματος.

Τι είναι τα πολυδύναμα εμβόλια;

Σκευάσματα που περιέχουν πολλά εμβόλια σε μία σύριγγα. Με μια ένεση το άτομο προφυλάσσεται από πολλές λοιμώξεις συγχρόνως.

Είναι τα εμβόλια υποχρεωτικά από το νόμο;

Ως προς την υποχρέωση εμβολιασμού παιδιών, η νομοθεσία μας περιέχει πολλές και ανομοιογενείς μεταξύ τους διατάξεις. Άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων βρεφών, άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων νηπίων, άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων εφήβων και άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων παιδιών που έχουν ασθενήσει ή έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κλπ.

Για ορισμένες ασθένειες προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Τα επιτυχή εμβoλιαστικά προγράμματα έχουν το τίμημά τους, υπό την έννoια ότι έχoυν εξαφανίσει τα αρνητικά πρότυπα της αρρώστιας και των επιπλoκών της από τη μνήμη των νεαρών γονιών με συνέπεια να υπoεκτιμάται o κίνδυνος όταν πρόκειται να αποφασίσουν ποιους εμβoλιασμoύς θα δεχθούν να γίνoυν στο παιδί τoυς.

Όπως αναφέρθηκε, "Τα συνιστώμενα εμβόλια εξαρτώνται από την ισoρρoπία μεταξύ του κινδύνου που αναμένεται από την αρρώστια ή τo εμβόλιο και της ωφέλειας που προκύπτει από τoν εμβoλιασμό". Έτσι, λοιπόν, αξίζει τον κόπο και είναι δικαίωμά σας, να συζητήσετε μαζί με τον γενικό ιατρό σας για τις λεπτομέρειες του εμβολιασμού και πως μπορείτε να αποφύγετε να "επιβαρύνετε" το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας. 

Εμβολιασμός των παιδιών

Το θέμα του εμβολιασμού έχει απασχολήσει σε παγκόσμια κλίμακα τους γονείς. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι γνώμες και οι μελέτες στην ιατρική βιβλιογραφία οι οποίες αναφέρουν αποτυχία της προστασίας και πλήθος σοβαρών παρενεργειών. Από την άλλη πλευρά ο εμβολιασμός προφυλάσσει και αναμφίβολα μειώνει τον πολλαπλασιασμό των επιδημιών. Ο εμβολιασμός είναι ο λόγος που έχουν σωθεί πολλές ζωές παιδιών σε παγκοσμίως.!!!

Σε πολλαπλές συζητήσεις έχουν πράγματι δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα υπέρ και κατά του εμβολιασμού των παιδιών.  

Να προστατευτεί η υγεία των παιδιών μας.

Η προστασία του νεογέννητου

Το νεογέννητο ζει σε κατάσταση "χαμηλής άμυνας", όσο αφορά το ανοσοποιητικό του σύστημα, για να μπορεί να συνυπάρξει με την μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Αμέσως μετά την γέννησή του, το μωρό σας έρχεται ξαφνικά όμως σε επαφή με εκατομμύρια μικροοργανισμούς.

Για να προστατευτούν από τυχόν μολύνσεις, τα νεογέννητα μωρά κληρονομούν αντισώματα από τις μητέρες τους σε δύο στάδια: 1) Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης 2) κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Παράλληλα δημιουργούν δικά τους αντισώματα.

Ο βαθμός της προστασίας αυτής αρχίζει να μειώνεται περίπου μετά τους έξι πρώτους μήνες. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να μπορεί από μόνο του να παράγει αρκετά αντισώματα και να προστατεύει αποτελεσματικά τον οργανισμό από μολύνσεις. Στην ηλικία του ενός έτους έχει αναπτύξει κανονικά επίπεδα των πρώτων αντισωμάτων. Χρειάζεται όμως να φτάσει στην ηλικία των 4 ετών για να αποκτήσει πλήρη επίπεδα αντισωμάτων.

Πως λειτουργεί ένα εμβόλιο;

Ο σκοπός των εμβολίων είναι να μιμηθούν την πραγματική νόσο. Έτσι, το εμβόλιο περιέχει μικρό τμήμα του μικροβίου ή του ιού ή μικρές ποσότητες ουσιών που παράγουν τα μικρόβια. Στα εμβόλια γίνεται ειδική επεξεργασία ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν νόσο ή αν προκαλούν (σπάνια τα «ζωντανά» εμβόλια) αυτή είναι πολύ ελαφριά. Αντίθετα, βοηθούν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα τα οποία θα καταπολεμήσουν το μικρόβιο σε επόμενη επαφή.

Πολλοί υποστηρίζουν όμως ότι τα εμβόλια χορηγούνται από πολύ νωρίς στη ζωή του μωρού. Με την ένεση του εμβολίου παρακάμπτεται π.χ. ο πρώτος βιολογικός φραγμός: Οι βλεννογόνοι του αναπνευστικού και του πεπτικού οι οποίοι παράγουν αντισώματα και δημιουργούν έτσι την φυσική ανοσία. Η φυσική μόλυνση (αρρώστια χωρίς εμβολιασμό) έχει ποιοτική διαφορά.

Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου εξαρτάται από την διαφορετικότητα του κάθε οργανισμού. Δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο στον ίδιο υιό. Γι’ αυτό και σε περίπτωση που νοσήσουν δύο εμβολιασμένα άτομα από την ίδια παιδική ασθένεια δεν θα έχουν συμπτώματα στην ίδια ένταση - έκταση.

Ορισμένες φορές οι αρρώστιες εκδηλώνονται είτε το παιδί έχει εμβολιαστεί είτε όχι. Ο αριθμός των παιδιών αυτών είναι πολύ μικρός και ιατρικές μελέτες δείχνουν στην περίπτωση αυτή ότι η αρρώστια περνιέται ποιο ελαφριά από ότι αν δεν είχε εμβολιαστεί το παιδί.

Eίναι λοιπόν όλα απαραίτητα;

Οι εμβολιασμοί λοιπόν είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Άλλες ασθένειες, έχουν εξαλειφθεί με την βοήθεια των εμβολίων από συγκεκριμένες χώρες ή και ηπείρους (όπως η πολιομυελίτιδα από την Αμερική και την Ευρώπη), ενώ υπάρχουν ακόμη σε άλλες (για παράδειγμα στην Αφρική και την Ασία), έτσι ώστε να χρειαζόμαστε το εμβόλιο μόνο όταν ταξιδεύουμε σε χώρα όπου υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.

Είναι τα εμβόλια υποχρεωτικά από το νόμο;

Ως προς την υποχρέωση εμβολιασμού παιδιών η νομοθεσία μας περιέχει πολλές και ανομοιογενείς μεταξύ τους διατάξεις. Άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων βρεφών, άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων νηπίων, άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων εφήβων και άλλες οι υποχρεώσεις των γονέων παιδιών που έχουν ασθενήσει ή έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κλπ.

Τα επιτυχή εμβoλιαστικά προγράμματα έχουν το τίμημά τους, υπό την έννoια ότι έχoυν εξαφανίσει τα αρνητικά πρότυπα της αρρώστιας και των επιπλoκών της από τη μνήμη των νεαρών γονιών με συνέπεια να υπoεκτιμάται o κίνδυνος όταν πρόκειται να αποφασίσουν ποιους εμβoλιασμoύς θα δεχθούν να γίνoυν στο παιδί τoυς.

Ελένη Απ. Τσαπάρα

Ειδικός Ιατρός Γενικής

Οικογενειακής Ιατρικής MD, GP

Λαγυνά

Τηλ. 23940 71 250 - κιν. 6972 446 930

e-mail tsapel1977@yahoo.gr

 

 

 

.

 

 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium