Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/2/2019 02:29:57
  


 
Επισκέπτες Online: 177


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΧΙΚΟ - ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
09-12-2016
ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΧΙΚΟ - ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
 

Ιστορική ημέρα η Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 για την πολιτιστική παράδοση του Κολχικού. 

O ιστορικός ναός της Αγίας Παρασκευής Κολχικού θα ξαναλειτουργήσει μετά από πολλά χρόνια, χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων του χωριού.

Στις 
17:30 θα τελεστεί εσπερινός και θα ακολουθήσει θεία λειτουργία μέχρι αργά το βράδυ.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πολιτιστικό μνημείο του Κολχικού και η διάσωσή του συνεπάγεται τη δικαίωση της ζωντανής ιστορικής μνήμης όλων μας.

Η ιστορία του ναού της Αγίας Παρασκευής Κολχικού

Ο παλαιός μεταβυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο κοιμητήριο του Κολχικού και είναι χαρακτηρισμένος από το 1993 ως «κτίριο που έχει ανάγκη από ειδική κρατική προστασία». Ανήκει στην εκκλησιαστική αρμοδιότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με προεξέχουσα ημικυκλική κόγχη του ιερού και ανοικτή υπόστυλη στοά, που αποτελεί προϊόν σύγχρονης ανακατασκευής. Ο ναός σύμφωνα με γραπτή επιγραφή που βρίσκεται σε εξωτερική τοιχογραφία πάνω από τη νότια είσοδο ιδρύθηκε στα 1834, πιθανόν σε θέση προγενέστερου. Στο εσωτερικό του σώζονται ίχνη τοιχογραφικού διακόσμου, ενώ χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση του κτήτορά του Τριανταφύλλου με παραδοσιακά ρούχα στο νότιο τοίχο του ναού. Αξιόλογο σύνολο με ξυλόγλυπτο και γραπτό διάκοσμο αποτελούν το τέμπλο καθώς και ο άμβωνας. Δυστυχώς λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στο ναό κατά τους σεισμούς του 1978, το μνημείο δέχθηκε πλήθος αυθαίρετων επεμβάσεων, που άλλαξαν κατά πολύ την αρχική του μορφή.
Μετά το 1982, οπότε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανέγερσης του σύγχρονου ενοριακού ναού, που επίσης τιμάται στο όνομα της Αγίας Παρασκευής, όλες οι φορητές εικόνες του παλαιού ναού μεταφέρθηκαν σε αυτόν. Πρόκειται για 80 φορητές εικόνες και ένα ξύλινο αρτοφόριο. Στις φορητές εικόνες με ενδεικτικές χρονολογίες 1828, 1834, 1868, 1883 κ.α., αναγνωρίζονται οι υπογραφές γνωστών Κολακιωτών (Κολάκ είναι η σημερινή Χαλάστρα) ζωγράφων.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium