Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 14:22:32





















Επισκέπτες Online: 1027


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






"Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ)" του δικηγόρου Δ. Τσαπάρα
21-02-2017
"Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ)" του δικηγόρου Δ. Τσαπάρα


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ

 ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ (ΙΚΕ)»

Ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ εισήχθη με το Νόμο 4072/2012 και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής στον επιχειρηματικό κόσμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των επαγγελματικών επιμελητηρίων ανά την Ελλάδα. Απευθύνεται περισσότερο στην μικρομεσαία επιχείρηση και είναι μια πιο ευέλικτη παραλλαγή ή η εξέλιξη της μέχρι σήμερα υφιστάμενης εταιρικής μορφής της ΕΠΕ (όπως αυτή θεσπίστηκε με τον Ν. 3190/1955). Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία συνιστάται από ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Ωστόσο αρκεί και ένα πρόσωπο, φυσικό ή νομικό (μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.). Στην περίπτωση αυτή το όνομα του μοναδικού εταίρου υποβάλλεται σε δημοσιότητα στο Γ.Ε.ΜΗ. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους (σύμφωνα με το άρθρο 127 του Αστικού Κώδικα). Συμμετοχή ανηλίκου στην ίδρυση Ι.Κ.Ε. επιτρέπεται μόνο κατόπιν δικαστικής άδειας. Για την σύσταση της Ι.Κ.Ε. οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στις υπηρεσίες ΓΕ.Μ.Η που λειτουργούν στα Επιμελητήρια και στα πιστοποιημένα ως υπηρεσία μίας στάσης κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ). Σε ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται το καταστατικό να συνταχθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο, τότε Υπηρεσία μιας Στάσης είναι ο πιστοποιημένος συμβολαιογράφος που θα συντάξει τη συμβολαιογραφική πράξη σύστασης.

Όπως κάθε εταιρική μορφή, έτσι και η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία εμφανίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία οφείλουν να σταθμίσουν οι εν δυνάμει συνεταίροι πριν αποφασίσουν να συνεταιριστούν.

Πλεονεκτήματα της Ι.Κ.Ε:

1) Ο Νόμος δεν ορίζει συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίου για την σύστασή τους. Έτσι μία Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία μπορεί να συσταθεί με ελάχιστο δυνατό κεφάλαιο ένα (1) μόλις ευρώ. Αυτομάτως, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου που καταβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ κατά την σύσταση της εταιρίας περιορίζεται στο ένα λεπτό του ευρώ.

2) Τα τέλη ίδρυσης και λειτουργίας είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα τέλη για την ίδρυση Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε και Α.Ε. Υποχρεωτική είναι μόνο η καταβολή του τέλους καταχώρισης στο ΓΕΜΗ (10 ευρώ), του κόστους εγγραφής στο επιμελητήριο και του γραμματίου για τη σύσταση της εταιρείας (περίπου 70 ευρώ). Δεν υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης των τροποποιήσεων του καταστατικού στο ΦΕΚ. Όλες οι τροποποιήσεις δημοσιεύονται μέσω του ΓΕΜΗ ή της εταιρικής ιστοσελίδας, κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος.

3) Το καταστατικό της εταιρείας μπορεί να συνταχθεί και με ιδιωτικό έγγραφο, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή συμβολαιογράφου, η οποία είναι υποχρεωτική στις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε. Δηλαδή δεν υπάρχουν έξοδα συμβολαιογράφου, τα οποία αποτελούν σημαντικό κόστος, όχι μόνο κατά τη σύσταση, αλλά και κατά την τροποποίηση του καταστατικού. Κατ’ εξαίρεση η Ι.Κ.Ε συνιστάται με συμβολαιογραφικό έγγραφο στις ειδικές περιπτώσεις που ορίζει ο Νόμος ή λόγω εισφοράς στην εταιρία περιουσιακών στοιχείων.

4) Στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) υπάγονται υποχρεωτικά ο εταίροι των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε, Ε.Ε) και των εταιριών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε), καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε. που συμμετέχουν στο κεφάλαιο της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3%. Αντίθετα για τους εταίρους της Ι.Κ.Ε η ασφάλιση είναι προαιρετική, ενώ ασφαλίζεται υποχρεωτικά μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ, που ορίστηκε με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων. Στην περίπτωση σύστασης Μονοπρόσωπης ΙΚΕ ασφαλίζεται ο μοναδικός εταίρος που συνήθως είναι και διαχειριστής της εταιρίας.

5) Στις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. οι εταίροι εγγυώνται με τη δική τους ατομική περιουσία (κινητή ή ακίνητη) για τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας (π.χ σπίτι ενός εταίρου). Αντιθέτως στις Ι.Κ.Ε οι εταίροι δεν ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της εταιρίας. Συνεπώς στις Ι.Κ.Ε για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η εταιρία με την περιουσία της και όχι με την περιουσία των εταίρων .

6) Η λήψη απόφασης σε μια Ε.Π.Ε απαιτεί διπλή πλειοψηφία. Δηλαδή, αν οι εταίροι είναι πέντε, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι τρεις και ταυτόχρονα αυτοί οι τρεις να κατέχουν ποσοστό άνω του 51% της εταιρίας. Αυτό δυσχεραίνει τη λειτουργία της εταιρίας, ενώ πολλές φορές η απουσία ενός εταίρου μπορεί να μπλοκάρει τη λήψη αποφάσεων. Στις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες, τέτοιο εμπόδιο δεν υπάρχει. Όποιος έχει το μεγαλύτερο εταιρικό μερίδιο λαμβάνει και τις αποφάσεις.

Μειονεκτήματα της Ι.Κ.Ε:

Τα μειονεκτήματα της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας συναντώνται κυρίως στο φορολογικό - φοροτεχνικό επίπεδο.

1) Οι Ι.Κ.Ε έχουν τις λογιστικές υποχρεώσεις μίας ανώνυμης εταιρίας, δηλαδή τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, σύνταξη ισολογισμού, τήρηση ταμείου της επιχείρησης. Οι υποχρεώσεις αυτές συνεπάγονται περισσότερη δουλειά για το λογιστή της επιχείρησης και κατά συνεπεία υψηλότερο κόστος. Αντίθετα οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες τηρούν (κατά κανόνα) απλογραφικά βιβλία (εσόδων - εξόδων) με χαμηλότερο λογιστικό κόστος.

2) Οι Ι.Κ.Ε φορολογούνται ακριβώς όπως οι Α.Ε και οι Ε.Π.Ε και γενικά οι εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία και η συνολική φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις Ο.Ε και τις Ε.Ε.

 

Για όλα τα σχετικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο, δεδομένου ότι κάθε εταιρεία έχει τις δικές της ανάγκες και η συμβουλή τους σας είναι απαραίτητη.



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium