Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 03:40:39



















Επισκέπτες Online: 959


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Αντιδρούν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης στην απλή αναλογική - Δηλώσεις Καραγιάννη
02-05-2017
Αντιδρούν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης στην απλή αναλογική - Δηλώσεις Καραγιάννη
 

Απορρίπτουν την απλή αναλογική, συζητούν το όριο θητειών οι δήμαρχοι

Αντιδρά η ΚΕΔΕ στις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών. Τι λένε περιφερειάρχης και δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης

Καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών σε δήμους και περιφέρειες, θέσπιση ορίου θητειών για δημάρχους και περιφερειάρχες, μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για το φθινόπωρο, ξεχωριστά από τις ευρωεκλογές, είναι μερικές από τις προτάσεις τις οποίες θέτει προς διάλογο ο υπουργός Εσωτερικών. Σε συνέντευξή του (στο aftodioikisi.gr) ο Πάνος Σκουρλέτης ξεδίπλωσε τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή προς το τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, γύρω στον Ιούνιο, θα τεθούν προς διαβούλευση οι κυβερνητικές προτάσεις.

Οι προτεινόμενες αλλαγές
Μεταξύ των θεμάτων τα οποία θέτει ο υπουργός Εσωτερικών είναι και τα ακόλουθα τέσσερα, τα οποία φαίνεται να συναντούν ισχυρές διαφωνίες από πλευράς δημάρχων:
1. Θέσπιση ορίου θητείας για δημάρχους και περιφερειάρχες.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση θητειών για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Αναφέρει, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει εάν οι θητείες θα είναι δύο ή τρεις. Σημειώνει πως αν η θητεία θα είναι πενταετής, όπως σήμερα, θα προτείνει το όριο να είναι δύο θητείες, εάν είναι τετραετής να θεσπιστούν τρεις θητείες ως ανώτατο όριο.

2. Καθιέρωση απλής αναλογικής.
Ο υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλει την αντικατάσταση του σημερινού εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής με ένα σύστημα απλής αναλογικής. Όπως εξηγεί, εάν μία δημοτική παράταξη πάρει υψηλό ποσοστό, π.χ. 45%, τότε ενδεχομένως το νέο σύστημα να της εξασφαλίζει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ισχύσει η απλή αναλογική. Προκειμένου, δε, να μην υπάρξει ακυβερνησία στους δήμους και στις περιφέρειες, προαναγγέλλει ότι θα προωθήσει και μία σειρά άλλων ασφαλιστικών δικλείδων “έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσλειτουργίες στα ζητήματα των αποφάσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς των”. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι σε ζητήματα κομβικής σημασίας, όπως ο προϋπολογισμός ή το τεχνικό πρόγραμμα, θα μπορεί να υπάρχει πρόνοια ότι υποχρεωτικά σε τρεις συνεδριάσεις το αργότερο αυτά θα πρέπει να εγκριθούν έστω και με σχετική πλειοψηφία, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος.

3. Διάρκεια θητείας.
Ένα από τα ζητήματα τα οποία ανακινεί η κυβέρνηση είναι η διάρκεια της θητείας των οργάνων της αυτοδιοίκησης. Στις προθέσεις της είναι να επανέλθει η τετραετία, αντί της πενταετίας που καθιερώθηκε με τον “Καλλικράτη”. Πάντως, οι νυν διοικήσεις θα εξαντλήσουν τη θητεία τους που είναι και η πρώτη με πενταετή διάρκεια.

4. Διαχωρισμός αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Σκουρλέτης προτείνει να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. “Λειτουργεί παραμορφωτικά για το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές” αναφέρει. Εφόσον συμβεί αυτό, οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 αντί του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι θα παραταθεί για λίγους ακόμη μήνες, ίσως και ώς το τέλος του 2019, η διάρκεια των σημερινών αυτοδιοικητικών οργάνων, ώστε τα νέα να αναλαμβάνουν κάθε πρώτη του έτους, όπως συνέβαινε προ “Καλλικράτη”, αντί της 1ης Σεπτεμβρίου που ισχύει σήμερα.

Αντιδρά η ΚΕΔΕ
Οι θέσεις του κ. Σκουρλέτη και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να ανοίξει το διάλογο προκάλεσαν τριβές με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ και αρκετοί δήμαρχοι προχώρησαν σε επικρίσεις σε βάρος του υπουργού και των προτάσεών του. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ επέκρινε τον κ. Σκουρλέτη για το γεγονός ότι επέλεξε να δημοσιοποιήσει της προτάσεις του μέσω συνεντεύξεως, ενώ αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι “δεν διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του ‘Καλλικράτη’”. Επίσης επικρίνει τον υπουργό γιατί “επιλέγει διαρκώς να δημοσιοποιεί τις θέσεις κι απόψεις του μέσω επιλεκτικών διαρροών ή συνεντεύξεων, κι όχι μέσω ενός ουσιαστικού και ειλικρινή διαλόγου με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης”. Όσον αφορά την ουσία των προτάσεων του κ. Σκουρλέτη, ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι “ο υπουργός ήδη έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη λειτουργία και κυβερνησιμότητα των δήμων η εφαρμογή της απλής αναλογικής, γι’ αυτό αναζητά ασφαλιστικές δικλείδες”. Σχετικά με το όριο θητειών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει πως “θα ήθελα να του επισημάνω ότι το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης δεν είναι πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας. Αν θέλει να βάλει όριο θητειών, ας ξεκινήσει από τους βουλευτές και στη συνέχεια να φτάσει και στους δημάρχους”. Πάντως η ΚΕΔΕ ανέθεσε στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταγράψει τι ισχύει για το θέμα αυτό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταλήξει σε τεκμηριωμένη θέση.

Τι λένε οι δήμαρχοι

Γιάννης Μπουτάρης 
δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν διαφωνεί με την καθιέρωση ορίου θητειών για τους δημάρχους. “Ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα. Το είπα στον Σκουρλέτη όταν συναντηθήκαμε ότι συμφωνώ με τις θητείες, να είναι δύο και πενταετούς διάρκειας” τονίζει στη “ΜτΚ”. Προσθέτει, παράλληλα, ότι θητείες θα πρέπει να μπουν και για τους βουλευτές. Ο κ. Μπουτάρης συμφωνεί επίσης με τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών χωριστά από τις ευρωεκλογές και τον ορισμό τους για το φθινόπωρο. Τέλος, όσον αφορά την απλή αναλογική δηλώνει ότι έχει προτείνει την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο ο δήμαρχος εκλέγεται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο σε σχέση με τους δημοτικούς συμβούλους, ενώ υπάρχει και μέριμνα για εξασφάλιση οριακής, έστω, πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, για την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου.

Λάζαρος Κυρίζογλου 
πρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. “Να κάτσει σοβαρά και υπεύθυνα ο κ. υπουργός και να συζητήσει με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο του ‘Καλλικράτη’. Παράλληλα, θα πρέπει να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και την αυξημένη πολιτική νομιμοποίηση που έχουν οι δήμαρχοι, που σημειωτέον εκλέγονται με τουλάχιστον 50% συν 1 και να λάβει σοβαρά υπόψη τις αποφάσεις και τις προτάσεις των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Όταν ένας υπουργός ή μία κυβέρνηση θέλουν να επιβάλουν στην αυτοδιοίκηση την ιδεολογία τους, αυτές είναι αντιδημοκρατικές πρακτικές και δηλώνουν καθεστωτισμό. Αυτοί οι οποίοι θα ζημιωθούν πρωτίστως σε μια τέτοια περίπτωση είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τέτοιες πρακτικές. Διότι οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι και καταλαβαίνουν πως κάποιοι προσπαθούν ό,τι δεν τους δίνει ο λαός, να επιχειρούν να το πάρουν από την πίσω πόρτα. Αυτό επιχειρεί και η κυβέρνηση με την απλή αναλογική.
Σχετικά με τη θέσπιση ορίου θητειών, ο κ. Κυρίζογλου δηλώνει σύμφωνος υπό όρους. “Είμαστε υπέρ εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάτι τέτοιο ωφελεί την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, υπό τον όρο όμως ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, δηλαδή και για τους βουλευτές. Γιατί, εφόσον αυτό είναι καλό για την αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να μην είναι καλό για τους άλλους”. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ χαρακτηρίζει “δευτερεύοντα” ζητήματα το πότε θα γίνουν οι εκλογές και εάν η θητεία των δημάρχων θα είναι τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης 
δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη
Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος διανύει την πέμπτη δημαρχιακή θητεία του, τονίζει ότι δεν θα είχε καμία αντίρρηση να θεσπιστεί όριο θητειών για τους δημάρχους, αρκεί αυτό να καθιερωθεί σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Να ισχύσει, δηλαδή, και για τους βουλευτές ώς να ανανεώνεται όλο το πολιτικό προσωπικό. “Ας ξεκινήσει ο κ. Σκουρλέτης από τους βουλευτές και ας πάει μετά και στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Διαφορετικά, εάν θεσπίσει όριο θητειών μόνο για τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, αυτό υποδηλώσει άλλες σκοπιμότητες” τονίζει. Ο κ. Καϊτεζίδης δηλώνει πως είναι αντίθετος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής αν και όπως αναφέρει, “ο δήμος μας είναι απ’ αυτούς που δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα καθώς εκλέγουν δημοτική αρχή από την πρώτη Κυριακή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, θα δημιουργήσει αδιέξοδα και συναλλαγές, θεμιτές ή αθέμιτες, που δεν πρέπει να υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση”. Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη αναφέρει ότι του είναι αδιάφορο εάν η θητεία του δημάρχου θα είναι τετραετής ή πενταετής. “Εκείνο που έχει σημασία είναι η ποιότητα της συνεργασίας με τους πολίτες και την πολιτεία και όχι η διάρκεια” σημειώνει. Τέλος, αναφέρει πως δεν είναι μείζον θέμα εάν οι δημοτικές εκλογές θα γίνονται ταυτόχρονα ή χωριστά από τις ευρωεκλογές. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι καλό θα είναι οι νέες διοικήσεις να αναλαμβάνουν νωρίς το φθινόπωρο, ώστε να μπορούν να καταρτίζουν το δικό τους προϋπολογισμό για τον πρώτο χρόνο της θητείας τους.

Γιάννης Καραγιάννης 
δήμαρχος Λαγκαδά
Ο δήμαρχος Λαγκαδά και μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν συνολικά, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου διαλόγου για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και όχι αποσπασματικά όπως γίνεται τώρα. “Μόλις ο υπουργός μάς δώσει τις επίσημες προτάσεις του, να κάτσουμε και να συζητήσουμε για όλα” τονίζει. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των θητειών στους δημάρχους ο κ. Καραγιάννης λέει ότι δεν έχει αντίρρηση, αλλά το μέτρο αυτό θα πρέπει να αφορά όλα τα αξιώματα και τους βουλευτές. Σχετικά με το εκλογικό σύστημα επισημαίνει ότι η τελευταία πρόταση του κ. Σκουρλέτη για “σύστημα απλής αναλογικής” συνιστά κάποιας μορφής διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική θέση του για πλήρη κατάργηση του μπόνους στον πρώτο συνδυασμό. Ωστόσο, αναφέρει ότι η απλή αναλογική περισσότερο θα δημιουργήσει προβλήματα παρά θα λύσει καθώς δεν βοηθά στην ανάδειξη σταθερών δημοτικών διοικήσεων.
Για ποιο λόγο να αλλάξει το πλαίσιο της πενταετίας. Ο κ. Καραγιάννης τονίζει, τέλος, ότι η πενταετής θητεία των δημάρχων είναι περισσότερο αποτελεσματική από την τετραετή και συνεπώς δεν υπάρχει και λόγος για μετάθεση των εκλογών. “Το μοντέλο της ταυτόχρονης διενέργειάς τους ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές κρίθηκε επιτυχημένο και δεν βλέπω το λόγο για να αλλάξει” υπογραμμίζει.

Απ. Τζιτζικώστας: Οδηγούν 
σε ακυβερνησία περιφέρειες και δήμους

Ο αυτονόητος στόχος της επικείμενης μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη” δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Και χρησιμοποιώ τον όρο “αυτονόητος”, γιατί οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν κομβικό ρόλο, καθώς χειρίζονται κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα, αλλά και θέματα καθημερινότητας, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Τι σημαίνει πρακτικά όμως “βελτίωση”; Πρώτον, θωράκιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της θεσμικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Δεύτερον, φορολογική αποκέντρωση, για να έχουν απευθείας τα δικά τους έσοδα οι περιφέρειες και οι δήμοι και να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τρίτον, μεταφορά αρμοδιοτήτων σε τομείς όπως για παράδειγμα τα μεγάλα έργα, οι συγκοινωνίες και η υγεία μαζί με τους αντίστοιχους απαραίτητους πόρους, από την κυβέρνηση και τα υπουργεία προς τις περιφέρειες. Τέταρτον εφαρμογή στην πράξη της μητροπολιτικής διοίκησης στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αυτά είναι τα ζητήματα ουσίας στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε αν πραγματικά θέλουμε η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” να έχει περιεχόμενο και να παράγει αποτέλεσμα. Όπως όμως φαίνεται από τα δείγματα που έχουμε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση αντί να ακολουθήσει το δρόμο της κοινής λογικής, αποφάσισε να μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε εργαστήρι πειραματικού επαναστατισμού, αδιαφορώντας για το κόστος που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν ξέρω αν οι αλλαγές που επεξεργάζονται, όπως η απλή αναλογική, η μετάθεση της διεξαγωγής των εκλογών και ο επαναπροσδιορισμός της χρονικής διάρκειας της θητείας έχουν στόχο την ικανοποίηση ιδεοληψιών ή αποτελούν μία κυνική απόπειρα ομηρίας της αυτοδιοίκησης, όμως με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι και δεν αγγίζουν ζητήματα ουσίας και θα οδηγήσουν σε ένα μόνιμο εγκλωβισμό ακυβερνησίας τους δύο αυτούς θεσμούς.

Για να προχωρήσει μπροστά η χώρα, χρειάζεται να απελευθερωθούν δυνάμεις. Η αυτοδιοίκηση, με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, αλλά και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, απέδειξε ότι έχει πολλές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Η κεντρική διοίκηση λοιπόν, αντί να υπονομεύει την αυτοδιοίκηση, πρέπει επιτέλους να την εμπιστευθεί και να προωθήσει αλλαγές που θα κάνουν πράξη τη μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση, σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


www.makthes.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium