Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 01:48:55



















Επισκέπτες Online: 961


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






"Γνωρίζοντας την κυτταρίτιδα" του διαιτολόγου - διατροφολόγου Νικόλαου Χρηστίδη
29-05-2017
"Γνωρίζοντας την κυτταρίτιδα" του διαιτολόγου - διατροφολόγου Νικόλαου Χρηστίδη


Γράφει ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Νίκος Χρηστίδης

Πολύ αναρωτιούνται τι είναι η κυτταρίτιδα και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Είναι βασικό να καταλάβουμε ότι η κυτταρίτιδα οφείλεται στην αποθήκευση του λίπους. Ο λόγος που εμφανίζει την όψη φλοιού πορτοκαλιού το δέρμα στην περιοχή αυτή είναι γιατί το λίπος αποθηκεύεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, άρα το κάνει ορατό. Εμφανίζεται στις περιοχές της κοιλιάς και των γλουτών συνήθως μετά την εφηβεία και αφορά κυρίως τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες σε μικρότερο βαθμό. Μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι τα γονίδια, το φύλο, η ποσότητα λίπους στο σώμα αλλά και το πάχος του δέρματος. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο αν εμφανίσετε κυτταρίτιδα και πόσο ορατή αυτή θα είναι. 

Η κυτταρίτιδα διακρίνεται σε 3 κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία τα άτομα δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα αλλά μια μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων μπορεί να ανιχνεύσει τις αλλαγές του δέρματος στην περιοχή. Στη δεύτερη κατηγορία το δέρμα παρουσιάζει μείωση της ελαστικότητας του και είναι περισσότερο ωχρό (κολλώδες).  Στην τρίτη κατηγορία έχει τη όψη φλοιού πορτοκαλιού που όλοι γνωρίζουμε.

Πού οφείλεται η κυτταρίτιδα;

Δεν μπορούμε να απομονώσουμε μια κατάσταση και να ισχυριστούμε ότι αποκλειστικά αυτή οφείλεται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνήθως δρουν συνεργικά μεταξύ τους και έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από αυτούς τους παράγοντες.


Α. Γενετικός παράγοντας: Έρευνες σήμερα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν γονίδια, τα οποία προδιαθέτουν ένα άτομο σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Για παράδειγμα, τέτοια χαρακτηριστικά είναι η κατανομή του λίπους κάτω από την επιδερμίδα, ο αργός μεταβολισμός, η ανεπάρκεια του κυκλοφοριακού κ.τ.λ.

Β. Ορμονικοί παράγοντες: Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι ορμόνες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας με έναν μηχανισμό που όμως ακόμα δεν είναι πλήρως γνωστός. Οι κύριες ορμόνες που φέρεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι τα οιστρογόνα. Επίσης ύποπτα είναι η ινσουλίνη, οι κατεχολαμίνες, η κορτιζόλη και οι θυροειδικές ορμόνες.   

Γ. Τρόπος ζωής: Η κυτταρίτιδα επηρεάζετε από τις καθημερινές συνήθειές μας και τον τρόπο ζωής μας. Το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνες, καταστρέφει τη σύνδεση των ιστών του δέρματος, αποδυναμώνει την επιδερμίδα και εντείνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Επίσης, η πολύωρη ορθοστασία ή ο καθιστικός τρόπος ζωής φαίνεται να παίζουν ρόλο. Το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες επειδή κινητοποιούν μεγαλύτερη ποσότητα αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης στον οργανισμό οδηγούν στην λιπογένεση υποστηρίζουν κάποιοι ερευνητές. Τέλος, αρκετά στενά εσώρουχα που πιέζουν την περιοχή των γλουτών μπορεί να συμβάλουν στην δημιουργία της κυτταρίτιδας.  

Δ. Διατροφικός παράγοντας: Η διατροφή είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να καταναλώσουμε από όλες τις ομάδες τροφίμων όμως η υπερκατανάλωση κάποιον τροφών μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία κυτταρίτιδας. Παρακάτω βλέπουμε μερικά τρόφιμα που είναι ύποπτα για την εμφάνιση της:

  • Ζάχαρη: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκές στην σωστή κυκλοφορία του αίματος. Η κακή κυκλοφορία του αίματος αποτελεί αιτία για την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Επιπλέον υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στα κύτταρα  του οργανισμού. Τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης είναι οι σοκολάτες, τα κέικ, οι πάστες, τα μπισκότα κτλ.
  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ περιέχει μεγάλες ποσότητες θερμίδων και τοξίνων. Υπερκατανάλωση του λοιπόν μπορεί να οδηγήσει στην αποθήκευση λίπους κάτω από την επιδερμίδα του δέρματος. Επιπλέον η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ δυσκολεύει την απορρόφηση της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου τα οποία βοηθούν στον μεταβολισμό του λίπους από τον οργανισμό. 
  • Μεγάλες ποσότητες φαγητού: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού ειδικά στα πλαίσια μιας μη ισορροπημένης διατροφής μπορεί να οδηγήσει στη παχυσαρκία και την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  • Αλάτι: Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση αλατιού αυξάνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Η κατακράτηση υγρών που προκαλείτε από την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων κάνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας εμφανέστερο. Τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού είναι τα τσιπς πατάτας, τα επεξεργασμένα κρέατα, η σάλτσα σόγιας, οι πίκλες.
  • Κορεσμένα λιπαρά: Τα κορεσμένα λιπαρά είναι διατροφικά ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης κυτταρίτιδας. Ο οργανισμός δυσκολεύεται να τα μεταβολίσει με αποτέλεσμα ένα μέρος του λίπους που προσλαμβάνουμε να αποθηκεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να οδηγούν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Μερικές τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας (βοδινό, μοσχαρίσιο, αρνίσιο), το βούτυρο, τα junk foods, τα τηγανιτά, τα τυριά.
  • Κακή ενυδάτωση του οργανισμού: Η σωστή ενυδάτωση αναστέλλει την κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό και βοηθάει στην ελάττωση της κυτταρίτιδας.
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων οδηγεί σε αυξημένη έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα την αποθήκευση περίσσειας ποσότητας λίπους. Το άσπρο αλεύρι, τα άσπρα μακαρόνια και ρύζι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία υδατανθράκων.  

 

 
 

Νικόλαος Χρηστίδης

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Καλλιπόλεως 7-9, Λαγκαδάς

Τηλ. 2394 773 990 - 6931 095 180

www.mydietips.gr

fb Mydietips.gr

e-mail: nickchristidis@windowslive.com

 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium