Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/7/2018 17:17:31

  


 
Επισκέπτες Online: 336


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Τα αγριογούρουνα φέρνουν "πονοκέφαλο" στους αγρότες της επαρχίας Λαγκαδά
04-08-2017
Τα αγριογούρουνα φέρνουν "πονοκέφαλο" στους αγρότες της επαρχίας Λαγκαδά
 

Προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης και ιδίως στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της λίμνης Κορώνειας στο δήμο Λαγκαδά παρατηρούνται λόγω της διόγκωσης του πληθυσμού των αγριογούρουνων τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, καθώς ζώα που μεγάλωσαν σε μονάδες εκτροφής αγριόχοιρων (πολλές εκ των οποίων ήταν και ελευθέρας βοσκής) διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον και αναζήτησαν καταφύγιο στην προστατευμένη περιοχή Natura, γύρω από τη λίμνη. Εκεί βρήκαν περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής.

Στη διάρκεια του χρόνου τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονταν διαρκώς και δεν μπορούσαν να διαφύγουν προς το όρος Βερτίσκος, λόγω της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να βρουν διέξοδο προς την περιοχή του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο στείλαμε επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο για το θέμα αυτό. Ζητούμε, σε συνεργασία με το δασαρχείο και τους θηροφύλακες, να γίνει μία συντονισμένη δράση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στοχευμένης θήρευσης, προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα» τόνισε στο ΑΜΠΕ ο κ. Παπάς. «Δεν επιθυμούμε την εξαφάνιση των αγριογούρουνων. Άλλωστε, τα ζώα αυτά πάντα υπήρχαν στους δασικούς όγκους του νομού. Ωστόσο, επιδιώκουμε τη λήψη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών» πρόσθεσε.

Εξάλλου, πριν από σύντομο χρονικό διάστημα, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος απέστειλε έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία, αιτούμενη να ληφθούν κατάλληλα μέτρα ελέγχου του πληθυσμού των αγριόχοιρων, παραθέτοντας τα εξής:

 

1. Διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου και αύξηση της δυνατότητας κάρπωσης του αγριόχοιρου.

2. Αυστηροποίηση του καθεστώτος εκτροφής των χοίρων ελευθέρας βοσκής.

3. Έρευνα και πιλοτική εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου ανάπτυξης του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

4. Αποζημίωση όλων των παραγωγών για τις ζημιές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειές τους, καθώς δε θεωρείται «ζημιογόνο αίτιο» ο αγριόχοιρος στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, η οποία συστήνει την άρση απαγόρευσης κυνηγιού στις αποδεδειγμένα πληγείσες περιοχές, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση περίφραξης των οικόσιτων χοίρων.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium