Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/2/2019 01:50:08
  


 
Επισκέπτες Online: 99


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για την βιομηχανική κάνναβη στον Λαγκαδά
02-04-2018
Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για την βιομηχανική κάνναβη στον Λαγκαδά


Για τις δυνατότητες που θα μπορούσε να προσφέρει η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στον αγροτικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εισέλθει σε μια νέα αγορά με πολλαπλά οφέλη, ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες σε ενημερωτική εκδήλωση στον Λαγκαδά την Παρασκευή 30 Μαρτίου, την οποία διοργάνωσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αρης Φωκάς. 

Το πεδίο για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας είναι παρθένο, αν αναλογιστεί κανείς πως στη χώρα μας, πέρυσι, καλλιεργήθηκαν 200 στρμ. Στην Ευρώπη καλλιεργούνται περί τα 200.000 στρέμματα κυρίως σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία. Στην ΕΕ επιδοτούνται ήδη 52 πιστοποιημένες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης με περιεκτικότητα THC χαμηλότερη του 0.2%. Η τόσο μικρή περιεκτικότητα στην ψυχοδραστική ουσία THC αποκλείει την ευφορική - ψυχαγωγική του χρήση.

«Η βιομηχανική κάνναβη δύναται να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξης παραγωγική κι εμπορική δραστηριότητα με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές. Οι πρωτοπόροι πάντα κερδίζουν» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, υπογραμμίζοντας πως η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να προκαλέσει την "πράσινη" επανάσταση.

«Σήμερα, περισσότερες από 30 χώρες καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη ως γεωργικό προϊόν, το οποίο πωλείται στην παγκόσμια αγορά. Η Κίνα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή (περισσότερα από 650.000 στρέμματα) και εξαγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από κάνναβη και σπόρων» ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Φωκάς επισημαίνοντας πως στη χώρα μας, το 2016, όταν και υπογράφηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης για βιομηχανική χρήση, ξεκίνησε, δειλά η καλλιέργεια της.

«Δεν θα πρέπει, δε, να λησμονούμε πως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η υψηλής ποιότητας βιομηχανική κάνναβη που μπορούμε να παράγουμε λόγω κλίματος και εδάφους» σημείωσε ο κ. Φωκάς τονίζοντας, ωστόσο, πως «κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το πού θα προωθηθεί στη συνέχεια η παραγωγή που θα προκύψει. Το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση και επεξεργασία ώστε να υπάρξει κίνητρο στους καλλιεργητές για να παράξουν σε μεγάλες εκτάσεις».

Καλλιέργεια που δίνει προοπτική για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

«Αν διαδοθεί η καλλιέργεια, θα προκύψουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς διαθέτει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Progress Advisors, Νίκος Γκιουζέλης, λέγοντας πως το επόμενο διάστημα εκτιμά πως θα υπάρξουν σχετικά προγράμματα, προκειμένου η εν λόγω καλλιέργεια να γίνει περισσότερο ελκυστική. 

«Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης έχει λιγότερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με το καλαμπόκι, δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ενώ ενδεδειγμένος μήνας για τη σπορά της είναι ο Απρίλιος. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, αποτελεί η προμήθεια πιστοποιημένου σπόρου από το εξωτερικό» ανέφερε ο Αντώνης Τσιπιτσούδης, ένας από τους πρώτους καλλιεργητές κάνναβης στην Ελλάδα.

 
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium