Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/4/2024 05:59:30





















Επισκέπτες Online: 1104


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΝΕΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ: ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ
25-04-2011
ΝΕΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ: ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ

ΝΕΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ ΣΟΧΟΥ

Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους κατοίκους του στα τέλη του 1970


Η Νέα Σεβάστεια Σοχού είναι ένας από τους οικισμούς του νέου Δήμου Λαγκαδά που εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους κατοίκους του τη δεκαετία του ’70, αν και οι ίδιοι ζουν με την ελπίδα να δουν το χωριό τους να ξαναζωντανεύει.
Μόνιμοι κάτοικοι δεν υπάρχουν. Ερημιά και εγκατάλειψη. Ανάμεσα στα χαλάσματα των σπιτιών φύτρωσαν δέντρα, οι δρόμοι χορτάριασαν και τα άλλοτε γόνιμα χωράφια μετατράπηκαν σε χέρσες εκτάσεις.Την περίοδο της ακμής του το χωριό αριθμούσε περίπου 70 οικογένειες, είχε 2θέσιο δημοτικό σχολείο και η ζωή των κατοίκων κυλούσε ήσυχα, με αγροτικές εργασίες και κτηνοτροφία. Οι συνθήκες όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει σύνδεση) και την απουσία μόνιμου γιατρού, ενώ το άσχημο οδικό δίκτυο καθιστούσε αδύνατη τη γρήγορη μετάβαση σε κάποιο αστικό κέντρο σε περίπτωση ανάγκης. Η ερήμωση δεν άργησε να έρθει και οι κάτοικοι αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή σε Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, Σοχό, Κρύα Νερά, Χρυσαυγή, Κολχικό, Αυγή και όπου αλλού ζουν σήμερα Σεβαστιώτες. Η εικόνα του εγκαταλελειμμένου χωριού ενέπνευσε το 1981 τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο να γυρίσει το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Νέα Σεβάστεια: Χωριό ένα, κάτοικος ένας».





Η Νέα Σεβάστεια σήμερα

Τα μοναδικά κτίρια που στέκουν όρθια είναι το δημοτικό σχολείο (που βρίσκεται σε φάση αναπαλαίωσης), ο ναός του Αγ. Γεωργίου και ο παλιός ξενώνας. Χαλάσματα σπιτιών υπάρχουν διάσπαρτα. Έξω από το χωριό βρίσκεται το ελικοδρόμιο, στο δρόμο για το Φλαμούρι. Τα καλοκαίρια και τις Πρωτομαγιές εκατοντάδες λάτρεις της φύσης και παλιοί κάτοικοι επισκέπτονται το χωριό και αναζωογονούνται από τον βουνίσιο αέρα. Η σκέψη όμως όλων είναι να αποκτήσει το χωριό τη «χαμένη» του ζωή, έστω και σαν τουριστικό, με τη δημιουργία δασικού χωριού. Η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του πρώην Επαρχείου Λαγκαδά δυστυχώς βρίσκεται ακόμη στο «συρτάρι», αλλά η Ν. Σεβάστεια περιμένει καρτερικά τη μέρα που θα αποκτήσει και πάλι ζωή.


Το Δημοτικό Σχολείο Ν. Σεβάστειας. Με τη βοήθεια του πρώην δήμου Σοχού αντικαταστάθηκε η στέγη, ενώ οι εργασίες για την επισκευή του συνεχίζονται με την οικονομική συμβολή των παλιών κατοίκων του χωριού



Το ελικοδρόμειο Σεβάστειας


Ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Ν. Σεβάστειας που ανεγέρθηκε το 1927


Η ιστορία του χωριού
Το 1922 πρόσφυγες από τον Πόντο και συγκεκριμένα από το «ΣΕΒΑΣ» της Μ.Ασίας θεώρησαν ως ιδανικότερο μέρος να κατοικήσουν τη θέση της σημερινής Σεβάστειας και έτσι συγκρότησαν το δικό τους χωριό με την ονομασία «Νέα Σεβάστεια». Κατά την περίοδο του Εμφυλίου δόθηκε εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό, για να μην μεταβληθεί σε καταφύγιο για τους αντάρτες. Μετά το τέλος του εμφυλίου, το 1952, οι κάτοικοι επέστρεψαν πίσω και ανασυγκρότησαν ξανά το χωριό. Το 1961 ξεκίνησε μαζική μετανάστευση, η οποία ολοκληρώθηκε το 1981, όταν έφυγε και ο τελευταίος κάτοικος.
 
Πως θα πάτε:
Η Νέα Σεβάστεια απέχει 7χλμ. από το Σοχό. Φτάνετε στο θέατρο «Ράκοβο» και ακολουθείτε τον βατό χωματόδρομο. Πρόσβαση υπάρχει και από το Κρυονέρι, αλλά ο δρόμος είναι σε κακή κατάσταση.
Η άνοιξη είναι η ωραιότερη εποχή για να επισκεφθείτε το χωριό. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας φαγητό, καθώς ο καθαρός αέρας θα σας ανοίξει την όρεξη, ενώ για τους μερακλήδες υπάρχει μπάρμπεκιου για ψήσιμο κρεάτων.
 
 Πρώτη φωτογραφία πάνω: Το μοναδικό σπίτι που παραμένει όρθιο στο χωριό
 
 Του Πασχάλη Μητρακούδη, αναδημοσίευση απο το περιοδικό "Επαρχία Λαγκαδά"



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium