Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 12:19:50



















Επισκέπτες Online: 1265


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Σ. Φάμελλος: Είναι αδιανόητο πάνω από το 80% των απορριμμάτων να θάβεται σήμερα στη Μαυροράχη
27-02-2019
Σ. Φάμελλος: Είναι αδιανόητο πάνω από το 80% των απορριμμάτων να θάβεται σήμερα στη Μαυροράχη


Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας σε ημερίδα της ΕΕΤΑΑ στη Θεσσαλονίκη, επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις καθυστερήσεις στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Αιχμές σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δήμων και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, άφησε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα το 80% των σκουπιδιών να θάβεται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για το πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ στον τομέα του περιβάλλοντος, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στη χωροθέτηση των δυο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) ανατολικού και δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, δεδομένου, όπως είπε, έχουν ήδη διατεθεί στο ΦΟΔΣΑ κονδύλια ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, τόσο για τα έργα αυτά όσο και για εννιά μονάδες κομποστοποίησης, όπου θα οδηγούνται τα οργανικά απορρίμματα για όλη την Κεντρική Μακεδονία.

«Είναι αδιανόητο πάνω από το 80% των απορριμμάτων να πηγαίνει σήμερα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα, όμως αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος και συνιστά πρόβλημα για το περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Γι' αυτό ζήτησε επιτακτικά από την τοπική αυτοδιοίκηση να επισπεύσει τη διαδικασία των χωροθετήσεων, λέγοντας πως «αυτήν την πολιτική απόφαση δεν πρέπει να την εισάγουμε στο αδιέξοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά πολύ νωρίτερα να ανακοινωθούν οι περιοχές για να προχωρήσουν τα έργα. Η ανακύκλωση δεν μπορεί να περιμένει ούτε την αυτοδιοίκηση ούτε την κεντρική διοίκηση να ωριμάσουν. Τα πρόστιμα θα έρθουν για τη μη ανακύκλωση στη χώρα μας και πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, η πρώτη υποχρέωση των δήμων από 1η Ιανουαρίου 2019 είναι η υποχρεωτική διαλογή στην πηγή για όλα τα ανακυκλώσιμα ρεύματα και για τα οργανικά από όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού. «Ζήτησα ταυτόχρονα από την τοπική αυτοδιοίκηση να επισπεύσει την χωροθέτηση των έργων. Έχουμε διαθέσει στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας 3,7 εκατ. ευρώ, διότι ήμασταν η πιο καθυστερημένη περιφέρεια της χώρας, πριν από έναν χρόνο, στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και περιμένουμε να γίνει γνωστό που θα γίνουν τα έργα» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και εξήγησε ότι τα έργα αυτά θα είναι δυο μονάδες αξιοποίησης στερεών αποβλήτων ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης και 9 μονάδες κομποστοποίησης.

Ανέφερε μάλιστα ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της πρώτης μονάδας του ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) και τη γενική διεύθυνση περιφερειακής ανάπτυξης της Ε.Ε., ωστόσο είπε πως «περιμένουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση να ανακοινώσει που θα γίνουν αυτά τα δυο έργα».

Τον Ιούνιο η χωροθέτηση της ΜΕΑ δυτικού τομέα

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να γίνει γνωστή η οριοθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος εναντιώθηκε σε όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, περί καθυστερήσεων των έργων, τις οποίες συνέδεσε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Αντιπαρέρχομαι την επικοινωνιακή τακτική και απαντώ. Σε ό,τι αφορά τον ανατολικό τομέα έχουμε αποφασίσει η μονάδα να χωροθετηθεί στον Άγιο Αντώνιο. Στο δυτικό τομέα η ακριβής οριοθέτηση θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου. Θα το δείξει εξάλλου η μελέτη που γίνεται για αυτό το σκοπό» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι εξόχως αυτοδιοικητική υπόθεση, ωστόσο, στην Ελλάδα, όπως είπε, είναι μεγάλη η επιτροπεία και η κηδεμονία της υπόθεσης αυτής από την κεντρική διοίκηση. «Εν έτει 2019 θάβουμε τα σκουπίδια στη γη, όταν οι άλλες χώρες έχουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Αντίθετα, εμείς εδώ αγκομαχούμε έχοντας ΧΥΤΑ που μπορεί να λειτουργούν νόμιμα, αλλά περιβαλλοντικά συντελείται έγκλημα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη τα έργα να προχωρήσουν πιο γρήγορα, «γιατί αυτό δεν τιμά κανέναν. Ούτε την κυβέρνηση ούτε την αυτοδιοίκηση».

Πιο ακριβή στο εξής η ταφή των απορριμμάτων

Από το βήμα της ημερίδας ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ακόμη ότι έως το τέλος του μήνα ολοκληρώνεται όλη η συζήτηση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ταφή θα είναι πολύ πιο ακριβή από ό,τι η επεξεργασία των απορριμμάτων ή η κομποστοποίηση και ανακύκλωση που θα πηγαίνουν με μηδενικό τιμολόγιο. Άρα ο πολίτης όσα περισσότερα οδηγεί στην ανακύκλωση τόσο λιγότερα θα είναι τα δημοτικά τέλη. Ταυτόχρονα, οι δήμοι που θα έχουν μεγαλύτερο συντελεστή ανακύκλωσης είτε στα οργανικά είτε στα ανακυκλώσιμα θα έχουν μικρότερο τιμολόγιο» σημείωσε και πρόσθεσε πως η τελευταία συζήτηση θα γίνε με την ΚΕΔΕ την προσεχή Πέμπτη, ενώ ήδη, είπε, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδοίκησης να προετοιμαστούν και να εξασφαλίσουν στους πολίτες χαμηλότερα τέλη.

ΦΟΔΣΑ: Χαμηλές… πτήσεις η ανακύκλωση

Σύμφωνος με τις επισημάνσεις του κ. Φάμελλου για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης. «Είναι αλήθεια ότι η ανακύκλωση έχει πολύ χαμηλά ποσοστά στην Ελλάδα, ευτυχώς όμως στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει μεγάλη ωριμότητα στα έργα του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και με το ρυθμό αυτό σε λίγα χρόνια στην περιοχή θα γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση» τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας της ΕΕΤΑΑ.

Είπε ακόμη πως ότι τα νούμερα δεν είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο σημείωσε ότι ο κάθε ένας πολίτης ξεχωριστά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να κάνει περισσότερη ανακύκλωση, ενώ εκτίμησε πως η τροπολογία που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος για τη νέα τιμολογιακή πολιτική θα φέρει θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα στην Κεντρική Μακεδονία, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ επισήμανε ότι σύντομα θα λειτουργήσει η ΜΕΑ Σερρών, ενώ θα δημοπρατηθεί έως το τέλος του χρόνου η μονάδα ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης στην Άγιο Αντώνιο στο δήμο Θέρμης. Για τη ΜΕΑ δυτικού τομέα, είπε, ότι έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση μελέτης και για τη μονάδα βιοαποδιομήσιμων. «Άρα πολύ σύντομα θα δούμε τον καφέ κάδο, για να αρχίσουμε τη διαλογή στην πηγή. Έως τα τέλη του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί οι καφέ κάδοι και στους δήμους θα δοθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός» ανέφερε.

Για μεγάλη προσπάθεια στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, λέγοντας πως «υπάρχει βούληση και της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως υπάρχουν επιχειρησιακές αδυναμίες στους δήμους που δημιουργούν καθυστερήσεις». Εκτίμησε ωστόσο ότι όλα αυτά πολύ σύντομα θα ξεπεραστούν, αρκεί, όπως είπε, να τρέξουν και οι τρεις βαθμοί διακυβέρνησης του κράτους, η κεντρική διοίκηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι.

makthes.gr

 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium