Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/6/2019 00:07:24

  


 
Επισκέπτες Online: 199


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Πλημμύρες και καθιζήσεις στη ρημαγμένη επαρχιακή οδό Αχ. Τζελίλη (φωτό)
04-04-2019
Πλημμύρες και καθιζήσεις στη ρημαγμένη επαρχιακή οδό Αχ. Τζελίλη (φωτό)

Ο βίος αβίωτος έχει γίνει για τους κατοίκους της οδού Αχ. Τζελίλη στον Λαγκαδά, καθώς η άσχημη κατάσταση του οδοστρώματος και ο αγωγός όμβριων υδάτων που διέρχεται κάτω από το δρόμο, προκαλεί προβλήματα σε δεκάδες οικίες.

Σύμφωνα με τους κατοίκους «από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα διόδια στο ύψος του Προφήτη ξεκίνησαν και τα προβλήματα με τις ρωγμές και τις καθιζήσεις στα σπίτια μας. Οι οδηγοί των φορτηγών προκειμένου να αποφύγουν το κόστος των διοδίων περνούν μέσα από την πόλη του Λαγκαδά, με αποτέλεσμα το οδόστρωμα να δέχεται έντονες πιέσεις και να τραντάζονται τα σπίτια μας» αναφέρει στο lagadas.net κάτοικος της περιοχής.

Η επαρχιακή οδός Αχιλλέως Τζελίλη ξεκινά από την είσοδο του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη και καταλήγει στην ύψος την Πυροσβεστικής. Αποτελεί την περιφερειακή οδό της πόλης του Λαγκαδά για όσους θέλουν να κινηθούν προς τον ορεινό όγκο Βερτίσκου ή προς ανατολική Μακεδονία, με σκοπό να αποφύγουν την Εγνατία οδό και το υψηλό κόστος των διοδίων Προφήτη. Η οδός εναπόκειται στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η οδός Αχ. Τζελίλη είναι τραγική, αφού πρόκειται για έναν δρόμο γεμάτο μπαλώματα, λακκούβες και τρύπες, ενώ σε τακτική βάση καταστρέφεται ο κεντρικός αγωγός από το βάρος των οχημάτων (στο ύψος της στροφής) και ο δρόμος πλημμυρίζει. Επιβάρυνση προκαλείται και από έναν αγωγό ομβρίων υδάτων, όπου μετά από νεροποντή πλημμυρίζουν αυλές, αλάνες και υπόγεια σπιτιών, λόγω του ότι δεν έχει τη σωστή κλίση.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαγκαδά Γ. Καραγιάννη, η επαρχιακή οδός Αχ. Τζελίλη τελεί υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν λίγες μέρες ο κ. Καραγιάννης μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Ηλία Στόιο πραγματοποίησαν αυτοψία, δίνοντας υποσχέσεις στους κατοίκους για βελτίωση της κατάστασης και συνεργασία με την Τροχαία για αιφνίδιους ελέγχους. Το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί πινακίδες απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, αφού για τα οχήματα αυτά απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του επαρχιακού και οδικού δικτύου πέραν της Εγνατίας Οδού. Ομως η αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ως αποτέλεσμα η απαγόρευση αυτή να μην τηρείται και καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά και οχήματα βαρέου τύπου να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την πολύπαθη Τζελίλη.
Η ιστορία της οδού

Η οδός απέκτησε το όνομα του υποσμηναγού Αχιλλέα Τζελίλη, ο οποίος κατάγονταν από το Λαγκαδά. Το Σεπτέμβριο του 1951 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών) και αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 1952 με το βαθμό του εφέδρου ανθυποσμηναγού. Μονιμοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1955 με τον ίδιο βαθμό. Σκοτώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1959, όταν το αεροσκάφος του F-84F της 355 Μοίρα Διώξεως –Βομβαρδισμού, κατέπεσε στη θάλασσα 8 μίλια δυτικά του ακρωτηρίου Ποσειδώνας Χαλκιδικής , κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως.

 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium