Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/10/2021 02:47:21


  


 
Επισκέπτες Online: 491


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Hellenic Rescue Ambulance: Σώζοντας ζωές από Λαγκαδά μέχρι... Μπρούκλιν
05-10-2019
Hellenic Rescue Ambulance: Σώζοντας ζωές από Λαγκαδά μέχρι... Μπρούκλιν
 

Μια ομάδα εθελοντών διασωστών με έδρα τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης εκπαιδεύει και πιστοποιεί ανανήπτες σε ολόκληρη της χώρα και να αγοράζει απινιδωτές.

Είναι απόγευμα στις 6 Ιουνίου σε μια συνοικία του Ηρακλείου Κρήτης. Μια 17χρονη μαθήτρια κάθεται στην αυλή του σπιτιού της και ξαφνικά βλέπει στο απέναντι πεζοδρόμιο έναν μεσήλικα να χλωμιάζει και να χάνει τις αισθήσεις του.

Η κοπέλα ωστόσο δεν πανικοβάλλεται και αφού καλεί άμεσα το ΕΚΑΒ, πλησιάζει τον άνδρα και ξεκινά πιέσεις στο στήθος του. Σε λίγα λεπτά καταφθάνει το ασθενοφόρο, με τους διασώστες να δίνουν τρεις απινιδώσεις στον άνδρα που αποκτά και πάλι αναπνοή και ξεφεύγει από τον κίνδυνο. Αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει εάν η νεαρή κοπέλα δεν ήταν πιστοποιημένη ανανήπτρια.

Η ίδια, όπως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας, έχουν λάβει τη σχετική πιστοποποίηση ανανήπτη από την οργάνωση Hellenic Rescue Ambulance, που μπορεί να έχει έδρα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ωστόσο πραγματοποιεί σεμινάρια σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το φιλανθρωπικό έργο της Οργάνωσης βέβαια δεν μένει εκεί αφού ο ουσιαστικός στόχος είναι η να αγοραστούν και να εγκατασταθούν εξωτερικοί απινιδωτές τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος της HRA Νίκος Αξιώτης, «τα έσοδα από τις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούμε, επενδύονται στο φιλανθρωπικό της έργο «Save A Life» με στόχο, την αγορά και τοποθέτηση ΑΕΑ (Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής) σε πολλές περιοχές της Ελλάδος».

Σε συνεργασία με το NCPRF που εδρεύει στις ΗΠΑ, η Hellenic Rescue Ambulance έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει παγκόσμια αναγνωρισμένη πιστοποίηση διάρκειας δύο ετών είτε με σεμινάρια διάρκειας έξι ωρών που υλοποιούνται σε χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, είτε μέσω της νέας μας εφαρμογής όπου οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν μια σειρά από video, απαντούν σε ένα test γνώσεων και στη συνέχεια τους χορηγείται η πιστοποίηση.

Να αποφεύγονται θάνατοι

Καθημερινά, πολύς κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με περιστατικά απώλειας ζωής, όπως είναι μια καρδιακή ανακοπή ή μια πνιγμονή από φαγητό. Συχνά τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουν σε τραγικούς θανάτους, αφού δίπλα σε θύματα δεν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει τα βασικά της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που πραγματοποιούμε προκειμένου όσο περισσότερος κόσμος να γνωρίζει να σώζει ζωές. Ήδη στον νομό Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια από ελάχιστους πιστοποιημένους ανανήπτες έχουμε πλέον αρκετούς, σε μια προσπάθεια που κάνουμε να ελαφρύνουμε το έργο του ΕΚΑΒ», εξηγεί ο κ. Αξιώτης.

Βέβαια, όπως λέει ο ίδιος, το έργο της HRA δεν περιορίζεται στον Λαγκαδά ή στον νομό Θεσσαλονίκης, έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτό στο Ηράκλειο της Κρήτης, που είχε ως αποτέλεσμα να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε βρει βέβαιο θάνατο.

Σύμφωνα με τον κ. Αξιώτη, πιστοποιημένοι ανανήπτες μπορεί να υπάρχουν, ωστόσο παρατηρείται μεγάλη έλλειψη Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, που ουσιαστικά είναι το βασικό εργαλείο  για να επαναφέρονται στη ζωή άνθρωποι που χάνουν τις αισθήσεις τους από καρδιακή ανακοπή.

«Η δράση μας για τους απινιδωτές είναι αρκετά σημαντική, αφού, όπως έχει παρατηρηθεί, όπου υπάρχουν εξωτερικοί απινιδωτές έχουν σωθεί άνθρωποι που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να σωθούν», λέει ο πρόεδρος της HRA.

Μέχρι τις... ΗΠΑ

Η Hellenic Rescue Ambulance στις 2-3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από το θέμα της διάσωσης ανθρώπινων ζωών, ενώ προγραμματίζεται και μία μεγάλη εκδήλωση το 2020 στην πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, η οργάνωση φαίνεται να μην περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων. Πρόσφατα τα μέλη της ομάδας ταξίδεψαν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης πραγματοποιώντας και εκεί σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και πιστοποιώντας μάλιστα και όσους εκπαιδεύθηκαν.

Το τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής μάλιστα παρείχε τιμητική διάκριση στην ΗRA για το έργο που παρείχε, αφού όπως εξηγεί ο κ. Αξιώτης, «το φαινόμενο των καρδιακών ανακοπών σε δημόσιους χώρους είναι συχνό και παγκόσμιο και προσπαθούμε να δώσουμε τη βοήθεια μας όπου χρειάζεται».

Facebook Hellenic Rescue Ambulance

www.voria.gr

 

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium