Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/10/2021 02:11:55


  


 
Επισκέπτες Online: 490


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


«Παρισίων»: Το πρώτο ξενοδοχείο του Λαγκαδά μας διηγείται την ιστορία του
08-04-2020
«Παρισίων»: Το πρώτο ξενοδοχείο του Λαγκαδά μας διηγείται την ιστορία του
 

Του Πασχάλη Μητρακούδη

Χτισμένο το 1925, το ξενοδοχείο «Παρισίων» ήταν το παλαιότερο ξενοδοχείο του Λαγκαδά, στέκοντας αγέρωχο μέχρι και σήμερα να μας θυμίζει τις θρυλικές εποχές του τουρισμού στην πόλη μας

Για την εποχή του ήταν το στολίδι της πόλης, αφού αντικαθιστούσε όλα τα παλιά χάνια και πανδοχεία, αλλά και τα δωμάτια σπιτιών που νοίκιαζαν οι Λαγκαδιανοί που είχαν μεγάλες κατοικίες, σε επισκέπτες των Λουτρών Λαγκαδά. Εκείνη την εποχή και μέχρι τη δεκαετία του ’90 τα Λουτρά ευημερούσαν και όλη η πόλη ζούσε κυριολεκτικά «χρυσές εποχές» από τις ιαματικές πηγές.

Το ξενοδοχείο «Παρισίων» (πάνω από το κατάστημα Θείος Βάνιας) δημιουργήθηκε από την ανάγκη να φιλοξενήσει τουρίστες, επισκέπτες των Λουτρών, μη μόνιμους εργαζόμενους και εμπόρους. Αποτελούνταν από 16 δωμάτια, μοιρασμένα σε δύο ορόφους. Η διακόσμηση του ήταν απλή, με μικρά μπαλκονάκια, ξύλινα πατώματα και ταβάνια, ενώ υπήρχε και μία τουαλέτα σε κάθε όροφο.
Η κ. Ελένη Καραγεωργίου θυμάται πως στο ξενοδοχείο έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα καπνέμποροι που έκλειναν συμφωνίες για την αγορά φύλλων καπνού από τα γύρω χωριά, ενώ εξαιτίας των δύσκολων μετακινήσεων πολλοί έμποροι και παραγωγοί έρχονταν από το βράδυ της Δευτέρας στο Λαγκαδά, προκειμένου να συμμετέχουν στο μεγάλο ζωοπάζαρο της Τρίτης που γίνονταν σε ένα μεγάλο χάνι δίπλα στο σημερινό ΚΑΠΗ. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είχε τοποθετήσει σύγχρονα ρολόγια με ξυπνητήρι σε κάθε δωμάτιο, ώστε να μην αργούν στο πρωινό τους ξύπνημα. Όλα τα ρολόγια εκτίθενται στην είσοδο του ξενοδοχείου, ως ανάμνηση εκείνης της εποχής. Επίσης, κάθε βράδυ διέμενε στο ξενοδοχείο και ένας από τους καθηγητές του Γυμνασίου Λαγκαδά, κάνοντας τη βάρδια του σαν επιτηρητής των μαθητών, καθώς εκείνη την εποχή απαγορευόταν η κυκλοφορία μαθητών έξω από το σπίτι τις βραδινές ώρες. Ο καθηγητής έκανε βόλτες στο Λαγκαδά και όποιος συλλαμβάνονταν τιμωρούνταν.  

Τη δεκαετία του 1930 χτίστηκε στα Λουτρά Λαγκαδά το «Ολύμπιον Μέγαρον της Βαλκανικής», που μετονομάστηκε σε «Μέγας Αλέξανδρος». Θεωρούνταν πως ήταν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων και ένα από τα καλύτερα εκείνης της εποχής. Το τριώροφο κτίριο με τα 82 δωμάτια και τις 152 κλίνες έζησε εποχές δόξας μέχρι να κλείσει οριστικά το 2014, λόγω μη ανακαίνισης και της ασύμφορης λειτουργίας του εξαιτίας υπέρογκων χρεών.

Αλλα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν εκείνη την περίοδο ήταν το «Ξενοδοχείο Αμερικής», που βρισκόταν στη θέση της σημερινής ταβέρνας «Φυλάκης» και ήταν αρχηγείο των Γερμανών το ’40. Απέναντι από το «Παρισίων» ήταν ο «Μέγας Αλέξανδρος» (στη θέση της σχολής χορού Rial dance), ενώ το ξενοδοχείο «Μυγδονία» στεγάζει σήμερα το καφέ Mandala. Επίσης, το ξενοδοχείο «Θράκη» βρισκόταν στη θέση του σημερινού ταχυδρομείου και ήταν ιδιοκτησίας του προπάππου του πρώην δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη.

Τη δεκαετία του ’70 η οικογένεια Καραγεωργίου δημιούργησε ένα νέο ξενοδοχείο, πολύ κοντά στο ήδη υπάρχον, όμως με σύγχρονες ανέσεις, αφού το «Παρισίων» δεν είχε θέρμανση, ιδιωτικές τουαλέτες και πυρασφάλεια. Ετσι δημιουργήθηκε το Lido, ένα σύγχρονο city hotel με 18 δωμάτια, που μαζί με τα μπουτίκ δωμάτια του Casa Verde της οικογένειας Μαρμούρη, είναι σήμερα οι μοναδικές προτάσεις διαμονής στην πόλη του Λαγκαδά.


Casa Verde rooms and bistro


Lido hotel

Το ξενοδοχείο «Παρισίων» λειτούργησε ως το 2001, σφραγίζοντας με την αδιάλειπτη πορεία του έναν κύκλο 75 ετών στον ξενοδοχειακό χάρτη της περιοχής μας.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium