Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/10/2021 01:54:11


  


 
Επισκέπτες Online: 527


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ενεργός Δημότης: Όχι στην καύση απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ
04-05-2020
Ενεργός Δημότης: Όχι στην καύση απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ

Δελτίο Τύπου

«Στην υγεία των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος δεν χωράνε εκπτώσεις και ολιγωρίες»

Το τελευταίο διάστημα, η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο δυσάρεστων και ανησυχητικών  εξελίξεων σχετικά με την διαχείριση των στερεών  απορριμμάτων με τη νέα διαφαινόμενη αδειοδότηση καύσης σύμμεικτων επεξεργασμένων αποβλήτων από την βιομηχανία ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας. Ταυτόχρονα υπάρχει και η προσπάθεια δημιουργίας ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) Δυτικού Τομέα και τα οποία άμεσα σχετίζονται. Το σκεπτικό που υπάρχει είναι αυτές οι εγκαταστάσεις, επεξεργασίας RDF/SRF, να βρίσκονται κοντά στην πηγή των αστικών στερεών αποβλήτων (ΧΥΤΑ Μαυροράχης?).

Ιδιαίτερα σήμερα, που η κατάσταση είναι σοβαρή και κρίσιμη λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού_COVID-19,  επανέρχεται στο προσκήνιο η αξία της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε και τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, διότι η προστασία του περιβάλλοντος πάει μαζί με την προστασία της ζωής.

Οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών θα διενεργούνταν μέχρι 22/04/2020 (δόθηκε σιωπηρή παράταση, λόγω κατάστασης?) και σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, δεν προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης, παρά μόνον ενημέρωσης. Επίσης, η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για βιομηχανίες αυτού του βεληνεκούς, γίνονται αποκλειστικά και μόνον από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική εμπλοκή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ούτε και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς από το 2014 το ΤΙΤΑΝ έχει αδειοδοτηθεί – για την χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην παραγωγή της, αρχικά από ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής και Ανακύκλωσης Υλικών) (SRF), ανακυκλώσιμα υπολείμματα -εκτός ελαστικών- καθώς και βιομάζα. Σταδιακά και με συνεχείς ανανεώσεις προσθέτουν συνεχώς νέους κωδικούς απορριμμάτων προς καύση και απλά τώρα, το Δεκέμβριο 2019, προσθέτουν και το RDF/SRF που παράγεται από την επεξεργασία σύμμεικτων αστικών στερεών απορριμμάτων, ώστε να αξιοποιηθεί ένας ακόμα τύπος εναλλακτικού καυσίμου.

Το επί πλέον κρίσιμο όμως είναι ότι στη  συγκεκριμένη ανανέωση [από 27/8/2019], δεν απαιτούσε το υπουργείο την υποβολή νέας Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού κατά το υπουργείο, το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον υποβληθέντα φάκελο ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων δεν επέρχονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο έργο, και επομένως δεν απαιτείται η υποβολή νέας Μελέτης.

Η ερώτηση εύλογη – πως είναι δυνατόν να μην απαιτείται επιπλέον μελέτη επιπτώσεων, όταν προσθέτεις καύσιμα που περιέχουν πλαστικά και καουτσούκ? Απλά έπρεπε να προχωρήσει γρήγορα και η τωρινή μελέτη του Δεκεμβρίου 2019, που περιλαμβάνει ΜΠΕ έρχεται κατόπιν <εορτής>. Στο όνομα της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα της τσιμεντοβιομηχανίας θυσιάζουμε την  υγεία και το περιβάλλον.

Οι ημερομηνίες δείχνουν την διαχρονικότητα της υποστήριξης της καύσης εναλλακτικών καυσίμων ή συν-επεξεργασία εναλλακτικών καυσίμων, όπως το λένε, από όλες τις κυβερνήσεις και τους φορείς. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αγνοείται η ιεράρχηση επιλογών για την διαχείριση στερεών αποβλήτων που είναι με τη σειρά ΠΡΟΛΗΨΗ / ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ / ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ / και τελευταία είναι η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,  πριν την ταφή.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, κατά την παραπάνω καύση απορριμμάτων, μια από τις σημαντικότερες πηγές διοξινών είναι η καύση των χλωριωμένων πλαστικών PVC (περιέχεται σε ηλεκτρικά καλώδια, κουφώματα, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά παιχνίδια, κ.α.) και ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ …

Μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο εργοστάσιο τσιμέντων της ITALCEMENTI στην επαρχία του Bergamo Ιταλίας, απέδειξε  ότι η εισαγωγή νέων καυσίμων RDF, για την περίοδο 2008-2013, οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις των εκπομπών πολλών ρύπων, όπως το διοξείδιο του θείου (SO2) αύξηση 525%, η τέφρα 271%, τα βαρέα μέταλλα 600% και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια αύξηση 60%.

Είναι ξεκάθαρο για εμάς στον ΕΝΕΡΓΟ ΔΗΜΟΤΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ότι η μείωση της ταφής των αποβλήτων, δεν μπορεί να ξεκινά αντίστροφα με την ανάκτηση ενέργειας, αλλά με την:  ΠΡΟΛΗΨΗ /  ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ / ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και τελευταία είναι η ανάκτηση ενέργειας. Ταυτόχρονα η χωροθέτηση του συγκεκριμένου εργοστασίου εντός του ιστού της πόλης, δίπλα σε νοσοκομεία (Παπαγεωργίου, Στρατιωτικό) και σε απόσταση αναπνοής από προστατευόμενη περιοχή NATURA (Κορώνειας-Βόλβης), καθιστά την ανησυχία των πολιτών για επιπτώσεις στην υγεία τους και το περιβάλλον, απόλυτα  δικαιολογημένη.

Ως Δημοτική Παράταξη του Δήμου Λαγκαδά είμαστε δίπλα στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων για καλύτερη ποιότητα ζωής και για ένα καθαρότερο περιβάλλον, που θα εξασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας. Σήμερα απαιτείται άμεση εγρήγορση για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων  γεγονότων, που θα οδηγήσουν στην επιπλέον περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου μας.

Θα επανέλθουμε.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium