Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 09:22:02





















Επισκέπτες Online: 1037


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Λαγκαδά για τη ΜΕΑ δυτικού τομέα
10-06-2020
Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Λαγκαδά για τη ΜΕΑ δυτικού τομέα
 

Όχι στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυτικού Τομέα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λαγκαδά παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία (Κ/Μ) και ιδιαίτερα τη χωροθέτηση και κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στη Μαυροράχη πλησίον του ΧΥΤΑ, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην κατασκευή και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.

Γιατί;

Γιατί πρώτα απ’ όλα πριν επιλεχθεί η κατάλληλη θέση που αυτή θα κατασκευαστεί, θα πρέπει να δούνε αν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα.
Αν μια τέτοια μονάδα αποτελεί βήμα στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, αν θα ωφελήσει το λαό της περιοχής ή τους διάφορους «επενδυτές» που βλέπουν τα σκουπίδια ως χρυσάφι.

Η «πράσινη ανάπτυξη» τους, ο τομέας της αποκομιδής και επεξεργασίας αποβλήτων αποτελεί πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, κέρδη για το κεφάλαιο που χρυσοπληρώνουν τα λαϊκά στρώματα και ακόμα περισσότερα εγκλήματα για το λαό όπως η καύση των απορριμμάτων. Στα πλαίσια της “πράσινης ανάπτυξης”, τέτοιες μονάδες είναι αναγκαίες μόνο για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και η προώθησή τους από το ΦΟΔΣΑ Κ/Μ αποτελούν δώρο προς τους λίγους και εκλεκτούς, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεύτερο: Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, τις νέες μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίες. Όμως γνωρίζουμε, ότι στον καπιταλισμό η οικονομία είναι σχεδιασμένη με βάση το κέρδος και σ’ αυτό υποτάσσεται η κάθε τεχνική λύση. Η συγκεκριμένη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα είναι η μεγαλύτερη στην Περιφέρεια Κ/Μ και στην Ελλάδα. Η κατασκευή και λειτουργία της θα είναι με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Όπως όλες οι ΜΕΑ, θα λειτουργεί αντίθετα με την ανακύκλωση. Ο λόγος είναι, ότι βασικό της προϊόν θα είναι το απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF, το οποίο αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. χαρτί, πλαστικό). Το SRF-RDF αξιοποιείται ως φθηνό καύσιμο κυρίως στις τσιμεντοβιομηχανίες (βλέπε ΤΙΤΑΝ), με τεράστιες, βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του λαού και μοναδικό “όφελος” τις φουσκωμένες τσέπες επιχειρηματικών ομίλων. Στα πλαίσια αυτά και παίρνοντας υπόψη το σημερινό επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης αξιολογούμε ότι η καύση των απορριμμάτων, μειονεκτεί σε σχέση με τη μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα πρέπει να μειώνονται διαχρονικά.

Τρίτο: Προτείνεται η χωροθέτησή της δίπλα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης χωρίς να έχουν καθοριστεί αυστηρά και γνωστά από πριν περιβαλλοντικά κριτήρια καταλληλόλητας για το συγκεκριμένο είδος εγκατάστασης, χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ με επιπτώσεις στο περιβάλον και τους κατοίκους, με τον υπερκορεσμό των κυψελών με απορρίματα και το σχεδιασμό για προετοιμασία νέων, που θα επιμηκύνουν τη ζωή του στη περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής είναι μάρτυρες της δυσοσμίας που προκαλεί. Όλοι βλέπουμε καθημερινά, ειδικά μετά από βροχοπτόσεις, την μόλυνση του ποταμού Μπαγδάνα και φυσικά της λίμνης Κορώνειας, που είναι αποδέκτης του. Το παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις, που γίνονται κατά διαστήματα από τον Φορέα Διαχείρισης της Κορώνειας. Φυσικά είναι άγνωστο τι γίνεται με τον υδροφόρο ορίζοντα (τα υπόγεια νερά) γιατι κανείς δεν κάνει μετρήσεις και το πιο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε τραγικές καταστάσεις για το σύνολο της λεκάνης του Λαγκαδά, για το αγαθό του πόσιμου νερού.

Μας προβληματίζει και είμαστε αντίθετοι με την επιβάρυνση από τη διαδικασία μεταφοράς στη συγκεκριμένη μονάδα, μια που αυτή θα δέχεται το 65% των απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Λαγκαδά τάσσεται ενάντια στην κατασκευή της συγκεκριμένης Μονάδας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τη μορφή κατασκευής και λειτουργίας, τους σκοπούς και στόχους παραγωγής της.

Η διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού και της προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει η οικονομία να λειτουργεί με βάση την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η επιστημονική γνώση και η τεχνολογία σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων και άλλου τύπου αποβλήτων, με στόχο την εξάλειψη του κινδύνου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Απορρίπτουμε τη «δαιμονοποίηση» της υγειονομικής ταφής, είμαστε υπέρ της ευρείας εφαρμογής της ανακύκλωσης με διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, με ευθύνη δημόσιου φορέα και όχι της ΕΕΑΑ ΑΕ που πρέπει να καταργηθεί, να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή μονάδων αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος.

Καλούμε το λαό του Δήμου Λαγκαδά να αγωνιστεί:
-- Να μην προχωρήσει η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα και η καρκινογόνα καύση του απορριμματογενούς καυσίμου που θα παράγεται εκεί. Στον αντίποδα να δοθούν τα κονδύλια στην πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με τη διαλογή στην πηγή, την κατασκευή ΣΜΑ με συνδυασμένα κριτήρια.

--Ενάντια στη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, ενάντια στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

-- Να μην αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, γιατι όπου στήνεται ΜΕΑ, τριπλασιάζονται τα τέλη απόρριψης και καταβάλονται από τους δημότες.

-- Αμεσα να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης των αστοχιών στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λαγκαδά
Φίλιππος Γεωργουδάκης




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium