Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 14:00:10



















Επισκέπτες Online: 1120


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Μνήμες και θύμησες απ' τα παλιά. * Του Τρύφων Τσομπάνη
12-08-2020
Μνήμες και θύμησες απ' τα παλιά. * Του Τρύφων Τσομπάνη

Πολλές φορές λέμε πως η ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται. Το ίδιο και η ζωή μας. Αυτές οι σκέψεις ήρθαν στο νου μου εξ αφορμής της καταστροφικής νεροποντής που έπληξε την πόλη μας και τα γύρω χωριά. Ποιος να το πίστευε ότι μετά από 84 χρόνια ο Λαγκαδάς θα ζούσε στιγμές του Μάη του 1936. Και τότε μια μέρα που η αυγή της δεν προμηνούσε κανένα κακό, μια ξαφνική νεροποντή διαρκείας έπληξε την πόλη με καταστροφικά αποτελέσματα. Ήταν τόσο το νερό που έριξε ο ουρανός, που αναρωτιόσουν πόσο κοντά μπορεί να είναι η ζωή απ’ τον θάνατο κι η ομορφιά από την φρίκη!

Αυτά πέρασαν από τη σκέψη μου καθώς έβλεπα τα νερά να εφορμούν στις αυλές και τα σπίτια μας, στους δρόμους και τις πλατείες και να πνίγουν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους  καταστρέφοντας τα πάντα. Ίσως αυτή η δύναμη του νερού είχε κάνει τους αρχαίους προγόνους μας να θεωρούν ως αίτιο της ζωής το νερό, ενώ  άλλοι με διαφορετικές εμπειρίες θεωρούσαν τη φωτιά, αρχή και τέλος της ζωής τους!

Οι δύσκολες μέρες του 1936 είχαν στοιχειώσει τη ζωή των ανθρώπων γιατί είχαν χαθεί και δύο ανθρώπινες ζωές, είχε καταστραφεί κάθε καλλιέργεια και οτιδήποτε θα μπορούσε να θρέψει τους κατοίκους της πόλης μας. Οι τεράστιες ποσότητες νερού κατάφεραν να σπάσουν το υποτυπώδες τότε φράγμα του Μπογδάνα, με αποτέλεσμα όλη η πόλη να μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο. Από την άλλη μεριά της πόλης είχε σπάσει το ποτάμι του Βαραδά στο Κολχικό και έτσι πόλη αποκλείστηκε από δύο πλευρές. Χάθηκαν περιουσίες, ζώα, υποστατικά και οι διηγήσεις των γερόντων έλεγαν ότι τα βουβάλια και οι αγελάδες που ήταν στη βοσκή μετά βίας κρατούσαν τα κεφάλια τους έξω από το νερό. Βέβαια πολλά ζώα πνίγηκαν και λίγες μέρες αργότερα φάνηκαν τα πτώματά τους στις όχθες της λίμνης , όπου ξεβράστηκαν. Όλα αυτά τα γεγονότα του 1936 τα περιγράφει με πολύ γλαφυρό και έντονο τρόπο ο συμπατριώτης μας συγγραφέας Αριστοτέλης Αϊβαζίδης, γεωπόνος στο επάγγελμα και συγγραφέας μετά την συνταξιοδότησή του, ο οποίος έζησε τα γεγονότα από κοντά και μεταφέρει την εμπειρία του στο βιβλίο του «Ήταν ένας Μάης και τούτος»!

Πολλοί τότε διηγούνταν τις δύσκολες μέρες που ήρθαν γιατί είχαν καταστραφεί όλες οι καλλιέργειες, καταστράφηκαν σπίτια και καταστήματα και είδαν κι έπαθαν οι άνθρωποι να ορθοποδήσουν. Ο αείμνηστος μπαρμπα Χρήστος Φυλάκης έλεγε πως για τον Λαγκαδά η πείνα δεν ξεκίνησε με τον κατοχή και τον πόλεμο, αλλά άρχισε από το 1936. Μέχρι να ορθοποδήσει η πόλη και να βάλει σε τάξη τη ζωή της πέρασε καιρός και μετά ήρθε ο πόλεμος! Το καλό της υπόθεσης ήταν πως οι Λαγκαδιανοί αποφάσισαν όλοι μαζί δυναμικά να θωρακίσουν την πόλη από κάθε νέα καταστροφή και ενίσχυσαν τα πρανή του Μπογδάνα, εκβάθυναν την στάθμη του ποταμού και οχύρωσαν κατά κάποιο τρόπο την πόλη μας. Από τότε κάθε τόσο οι δημότες, που τότε δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη για να γίνουν, υποτίθεται, έργα από τον Δήμο, πήγαιναν υποχρεωτικά και πρόσφεραν από μια εβδομάδα προσωπική εργασία στον Μπογδάνα, ή σε άλλες περιοχές όπου χρειάζονταν ενίσχυση της ασφάλειας και της ζωής τους.

Ο Λαγκαδάς, είναι μια πόλη που ουσιαστικά κάθεται πάνω στα νερά και ταξιδεύει στην ιστορία, είχε πολλά ρέματα τα οποία διέσχιζαν την πόλη με αποτέλεσμα όταν το ποτάμι φούσκωνε τα ρέματα να βοηθούν στην εκτόνωσή του. Αυτά σήμερα δεν υπάρχουν και δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτόνωσης μια τέτοιας κατάστασης. Τα λίγα ρέματα που απέμειναν σήμερα περιμετρικά της πόλης που οδηγούν στη λίμνη και θα μπορούσαν να  είναι πλέον μια βοήθεια στο πρόβλημα, χρειάζονται συνεχή μέριμνα και καθαρισμό για να είμαστε ήσυχοι, ότι όταν η ιστορία μας επαναλαμβάνεται, καλό θα είναι να επαναλαμβάνεται για χαρούμενες στιγμές και όχι σαν αυτές που ζήσαμε τελευταία!

Τρύφων Τσομπάνης



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium