Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/10/2021 17:43:40


  


 
Επισκέπτες Online: 527


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Γιατί το φυσικό αέριο δεν... ζεσταίνει τα σχολεία του δήμου Λαγκαδά
15-09-2020
Γιατί το φυσικό αέριο δεν... ζεσταίνει τα σχολεία του δήμου Λαγκαδά
 

Χιλιάδες ευρώ χάνονται λόγω έλλειψης μελετών

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που το φυσικό αέριο έφτασε στην πόλη του Λαγκαδά. Σε μια λαμπρή τελετή, επί δημαρχίας Γιάννη Καραγιάννη, έγιναν  τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού αποσυμπίεσης φυσικού αερίου, αφού η τροφοδότηση του Λαγκαδά θα γινόταν με  τη χρήση Συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). Μάλιστα ο Λαγκαδάς ήταν η πρώτη πόλη την Ελλάδα που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο μέσω της μορφής CNG. Εκείνη η βραδιά είχε δημιουργήσει την αισιοδοξία στον Λαγκαδά, ότι το κόστος της θέρμανσης θα έπεφτε πια κατακόρυφα, αφού η περιοχή έμπαινε στην εποχή του φυσικού αερίου, μειώνοντας τα κόστη τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τα δημοτικά κτήρια.

Τρία χρόνια μετά και ενώ το δίκτυο του φυσικού αερίου έχει φτάσει έως την Χρυσαυγή, κανένα δημοτικό κτήριο ή σχολικό κτήριο του δήμου δεν θερμαίνεται με φυσικό αέριο. Ο δήμος Λαγκαδά καλείται για άλλη μια χρονιά να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του έξοδα για αγορά πετρελαίου, αφού παραμένει ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης για τα σχολεία και τα άλλα δημοτικά κτήρια της περιοχής. Αν και η πόλη είχε την τύχη να είναι η πρώτη που συνδέθηκε με το δίκτυο με την μέθοδο CNG, φαίνεται πως ακόμα δεν το εκμεταλλεύεται, με αποτέλεσμα ο δήμος Λαγκαδά να επιβαρύνεται ακόμα με το πανάκριβο κόστος αγοράς πετρελαίου.

Η αλλαγή της διοίκησης

Όταν ο τότε δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης άναβε μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα τη φλόγα στον σταθμό που στήθηκε μπροστά από το δημαρχείο του Λαγκαδά, ήταν σίγουρο ότι θα αποχωρούσε από τον δημαρχιακό θώκο, μη διεκδικώντας άλλη θητεία, λόγω της ενασχόλησης του με τον κεντρικό πολιτικό στίβο.

Ο συνονόματός του Γιάννης Ταχμαζίδης επικρατεί στις δημοτικές εκλογές του 2019 και αναλαμβάνει τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου τη διοίκηση του δήμου. Μέσα σε όλα όσα είχε να δει πριν παραλάβει ο νέος δήμαρχος, ήταν και η σύνδεση δημοτικών κτηρίων και σχολείων με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ο προεκλογικός πυρετός φαίνεται πως δεν άφησε πολλά περιθώρια για να γίνει κάτι σε αυτό το κομμάτι, οπότε η προμήθεια πετρελαίου ήταν μονόδρομος.

«Με την ανάληψη της διοίκησης πέρυσι ήταν σαφές ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν και πολλά. Από εδώ και στο εξής είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε σοβαρά, ώστε να αλλάξει ο τρόπος θέρμανσης στα σχολεία μας και στα άλλα κτήρια», λέει στο lagadas.net ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχμαζίδης.

Η χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για αυτό, οδήγησε για μια ακόμα χρονιά τα σχολεία να προμηθευθούν και πάλι πετρέλαιο, που φέτος ωστόσο ήταν σχετικά φθηνότερο λόγω των ανακατατάξεων τιμών που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Μελέτες και… παράδοξα

Σε όλο τον δήμο Λαγκαδά, μόλις ένα σχολικό κτήριο, το 2ο νηπιαγωγείο Λαγκαδά διαθέτει σύνδεση με φυσικό αέριο που έχει ξεκινήσει πιλοτικά. Μάλιστα, την ημέρα των εγκαινίων συνδέθηκε πρόχειρα μόνο για... τα φλας των φωτογράφων και έκτοτε πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να συνδεθεί οριστικά με το δίκτυο. Κανένα άλλο σχολικό κτήριο δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, «πετώντας» στον αέρα χιλιάδες ευρώ. Αιτία όπως τονίζουν στο lagadas.net οι πρόεδροι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επιτροπής εκπαίδευσης του δήμου, είναι οι μελέτες για την αλλαγή των συστημάτων θέρμανσης. «Η αρχή έγινε με το 2ο νηπιαγωγείο, πιστεύω να συνεχίσουμε σύντομα και με άλλα κτήρια» λέει ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Λαγκαδά, Αλέξης Πατσιαλάς.

«Πολλά σχολικά κτήρια έχουν ζητήματα, πρέπει να γίνουν αλλαγές και σε κτήρια που είναι παλιά. Αυτό απαιτεί μελέτες που δεν έχουν ξεκινήσει», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Κωνσταντίνος Μπίκας, για το γεγονός ότι  κανένα γυμνάσιο ή λύκειο του Λαγκαδά δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, στο 1ο και 2ο γυμνάσιο Λαγκαδά που συστεγάζονται, δεν υπάρχει ζήτημα μελέτης για την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης, αφού τα δύο σχολικά κτήρια έχουν ήδη συνδεθεί με το δίκτυο, που περνάει μπροστά από το σχολικό συγκρότημα. Όπως όλα δείχνουν όμως, οι μαθητές των δύο σχολείων και φέτος τον χειμώνα θα ζεσταθούν με… πετρέλαιο. Ο λόγος σύμφωνα με τη διευθύντρια του 2ου γυμνασίου Λαγκαδά Αννα Τιρικανίδου, είναι η έλλειψη του… καυστήρα. «Δεν έχει μπει ο καυστήρας, που είναι το μόνο που λείπει για να συνδεθεί με το δίκτυο το σχολείο. Παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνει», εξηγεί στο lagadas.net η κ. Τιρικανίδου.

Παράλληλα, παρότι η γραμμή φυσικού αερίου επεκτάθηκε προς τη Χρυσαυγή, δεν δόθηκε προτεραιότητα στα δύο Λύκεια της πόλης (Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) που συνολικά ο όγκος τους ξεπερνά τα 7.000 τμ. θερμαινόμενου χώρου, παρότι βρίσκονται σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τη διέλευση του δικτύου Λαγκαδά - Χρυσαυγής.

Στο δημοτικό συμβούλιο

Η σύνδεση των σχολείων με το δίκτυο φυσικού αερίου έγινε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου και της παράταξης του Ενεργού Δημότη της Μαρκέλλας Ταυρίδου, που το συμπεριέλαβε στην κριτική για τον ένα χρόνο που έκλεισε η διοίκηση Ταχμαζίδη.

«Δεν απαντάτε πότε θα συνδέσουμε με φυσικό αέριο τα σχολεία στην πόλη του Λαγκαδά», αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωσή της η παράταξη του Ενεργού Δημότη.

Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να παρακολουθείται στενά από την παράταξη της αντιπολίτευσης, αφού τίθεται θέμα εξοικονόμησης χρημάτων  με το πέρασμα από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium