Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 13:08:15



















Επισκέπτες Online: 1346


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Ιωάννου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, αιωνία η μνήμη
19-12-2020
Ιωάννου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, αιωνία η μνήμη

* Του Τρύφωνα Τσομπάνη

Τα Χριστούγεννα, συμπληρώνονται σαράντα μέρες από την εκδημία του Μητροπολίτου μας κυρού Ιωάννου. Ο καιρός περνά γρήγορα και τα γεγονότα ίσως μας ξεπερνούν γρηγορότερα, όμως η λύπη του αποχωρισμού μας από τον επίσκοπό μας παραμένει αμείωτη.
Το ξαφνικό της εκδημίας του δεν μπορέσαμε ακόμη να το συνειδητοποιήσουμε, ούτε φυσικά να διερευνήσουμε τις βουλές του Υψίστου. Έτσι ήθελε, έτσι έγινε. Αυτό που μας παρηγορεί είναι ότι πάντα ο Θεός βρίσκει τρόπους να μας έχει κοντά του, είτε στη ζωή, είτε στο θάνατο, και είμαστε βέβαιοι ότι ο παπα-Γιάννης, θα βρίσκεται κοντά Του και θα αγάλλεται τούτες τις μέρες του αγίου Δωδεκαημέρου, μετά αγίων και δικαίων. Ο τάφος του πίσω από το ιερό του Μητροπολιτικού μας Ναού δέχεται την αγάπη του κόσμου, αυτό φανερώνεται από το γεγονός ότι καθημερινά περνά κόσμος, νεολαία, άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη και από άλλες περιοχές για να αποθέσουν μια αγκαλιά λουλούδια στον τάφο του. Τα καντηλέρια αναμμένα ολημερίς, το βράδυ σαν σουρουπώσει θα δεις νέα παιδιά, είτε από τον Λαγκαδά, είτε από την ΚΑΤΑΦΥΓΗ της Θεσσαλονίκης, ή από τον άγιο Δημήτριο και τον άγιο Κύριλλο, να του κρατούν σιωπηλά συντροφιά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν ότι ο παπα-Γιάννης δεν είναι πλέον μαζί μας. Αλλοι πάλι στέκονται δακρυσμένοι και προφέρουν μόνο τη λέξη «ευχαριστώ», γι αυτά που τους πρόσφερε απλόχερα.
Όταν είχε εκλεγεί μητροπολίτης μας, μια γνωστή κυρία με παρακάλεσε να βρω τρόπο να επισκεφθεί τον δεσπότη γιατί του χρωστούσε μια χάρη. Όπως μου είπε η κόρη της ήταν στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό του ποδιού της από το γόνατο και κάποτε ήρθε η μέρα να πάρει εξιτήριο. Οι γιατροί της είπαν πως πρέπει να βρει αμαξίδιο για να την μεταφέρει στο σπίτι. Αμαξίδιο δεν υπήρχε γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Πήγε κλαίγοντας στην εκκλησία του αγίου Δημητρίου για να προσευχηθεί να κλάψει και να πάρει κουράγιο. Συνάντησε τον παπα-Γιάννη, ο οποίος την πλησίασε και ρώτησε τι έχει. Του εξήγησε και η αντίδραση ήταν: πόσο κάνει και πότε μπορεί να το πάρει. Αμεσα του είπε, αλλά ξέρετε πάτερ εγώ δεν είμαι ενορίτισσα, είμαι από τον Λαγκαδά. Δεν πειράζει της είπε, άνθρωποι που πονούν υπάρχουν παντού. Έτσι πήρε το αμαξίδιο και βγήκαν από το νοσοκομείο.
Μετά από 15 χρόνια λοιπόν όταν έμαθε ότι αυτός ο παπάς έγινε μητροπολίτης Λαγκαδά, πήρε ένα κουτί γλυκά και ήρθε να ευχαριστήσει τον άνθρωπο, που ενώ δεν την γνώριζε ούτε αυτή ούτε την κόρη της, τους πρόσφερε το αμαξίδιο μετακίνησης το οποίο το έχει ακόμα. Aλλος, κάθε βραδάκι περνά κι αυτός και τα παιδιά του και του ανάβουν το καντηλάκι, γιατί όταν η μητέρα της οικογένειας είχε πρόβλημα με τον καρκίνο, κάλυψε όλα τα έξοδα της χειρουργικής επέμβασης. Αλλη έρχεται καθημερινά και θυμιάζει τον τάφο γιατί σε πρόβλημα της αδελφής της με καρκίνο, έψαξε βρήκε γιατρούς ο δεσπότης και τους στήριξε οικονομικά. Η οικογένεια μιας άλλης κυρίας, περνά συχνά για ένα ευχαριστώ γιατί κάλυψε όλα τα ιατρικά έξοδα για την νοσηλεία της στο Θεαγένειο νοσοκομείο. Κάποτε στην άγιο Δημήτριο οι νεωκόροι συνέλαβαν ένα νεαρό που προσπαθούσε να διαρρήξει το παγκάρι του ναού. Όταν τον έφεραν στο γραφείο στον παπα-Γιάννη, τον ρώτησε πολύ φιλικά, «γιατί βρε παιδί μου πήγες να γίνεις κλέφτης. Τι σου συμβαίνει;». Ο νεαρός εξιστόρησε το πρόβλημα της ανέχειας και της φτώχειας του και ενώ περίμενε να φωνάξει την αστυνομία για τα περαιτέρω, έβγαλε και του έδωσε ένα ποσό με την δέσμευση ότι δεν θα τολμήσει να ξανακλέψει. –Ότι χρειάζεσαι να έρχεσαι σε μένα, του είπε.

Όταν ανέλαβε τη μητρόπολη, ρώτησε τι ανάγκες υπάρχουν κι αν μπορεί να βοηθήσει. Του είπα ότι έχω δύο-τρεις  φοιτητές μου, που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, είναι από διάφορα χωριά χωρίς οικονομικές δυνατότητες. Η υποτροφία του Υπουργείου ήταν μόνο 200 ευρώ αλλά το ενοίκιο του σπιτιού τους 250€. Πέστους να έρθουν να τους γνωρίσω μου είπε. Ήρθαν τα παιδιά, πήραν την ευχή του και έκτοτε κάθε μήνα, μέχρι να τελειώσουν τη φοίτηση, τους έδινε άλλα 300€, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Και δεν ήταν μόνο αυτοί οι φοιτητές. Πάντα άρχοντας και γαλαντόμος στην προσφορά του.

Πολλά από τα έργα που έγιναν στην πόλη μας έγιναν όχι μόνο με την δική του έμπνευση, αλλά και την προσωπική χρηματοδότηση ή δωρεές φίλων του. Θα πει κανείς μα ήταν τόσο πλούσιος; Όχι, απλά είχε ανθρώπους και φίλους, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, που του εμπιστεύονταν τις δωρεές τους. Και ήταν πολλοί αυτοί. Ένα απόγευμα μου τηλεφωνεί και μου λέει: θα κάνουμε εκείνο το εκκλησιαστικό μουσείο που λέγαμε; Βρέθηκε χώρος, να το κάνουμε στο ΦΑΡΟ. Μα είναι εγκαταλελειμμένο κτήριο, του λέω, και θέλει πολλά για μάρμαρα, διαρρύθμιση κλπ. Πάμε μου λέει να δούμε για μάρμαρα και ο Θεός βοηθός. Πάμε σ΄ένα μαρμαράδικο και παζαρεύει την  τιμή για 500 τετραγωνικά. Θα μιλήσουμε, λέει στον έμπορο, αύριο. Στην επιστροφή, μόλις βγήκαμε από την μάντρα μαρμάρων, χτυπά το τηλέφωνο και ακούει έναν συνεργάτη να του λέει ότι κάποιος δωρητής προσφέρει 1000 τετραγωνικά μέτρα μάρμαρα. Ήταν να πάνε στην Αίγυπτο αλλά ακυρώθηκε η παραγγελία. Το Μουσείο ολοκληρώθηκε σε ένα μήνα, από 3 Σεπτεμβρίου μέχρι 11 Οκτωβρίου που ήρθε ο Πατριάρχης να το εγκαινιάσει. Το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ στήθηκε σε μια εβδομάδα και εγκαινιάστηκε πάραυτα. Το ίδιο και το κέντρο για το Alzheimer, το ίδιο και  το Κέντρο Θεολογικών σπουδών στις Πέντε Βρύσες, ομοίως και το Πολυδύναμο Κέντρο ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΑ που εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος, ο Ναός των Θεοφανείων, αλλά και του αγίου Πορφυρίου, τα μουσεία Σωχού και Λητής, η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ, η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΤΥΠΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ, το υπέροχο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΣΩΧΟ. Οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ έμειναν στη ιστορία της πόλης μας και τα συνέδρια συχνά φιλοξένησαν προσωπικότητες υψηλού κύρους. Η ανάδειξη της αγιολογικής παράδοσης της Μητροπόλεως, αποκάλυψαν την αγάπη του για τους αγίους και την τιμή τους. Τα κοινωνικό εστιατόριο έδωσε τροφή και στήριξη, το κοινωνικό φροντιστήριο βοήθησε οικογένειες που αδυνατούσαν να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών, το εργαστήριο ζωγραφικής και ψηφιδωτών έδωσε τέχνη σε ανθρώπους που είχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ανακαινίστηκαν και αναπαλαιώθηκαν 12 μεταβυζαντινοί ναοί για τους οποίους εκπονούνται ήδη μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, ενώ παράλληλα συνέβαλε στην αξιοποίηση της δωρεάς Παπέ και έγινε το Ίδρυμα Παπέ με στόχο να λειτουργήσει ως γηροκομείο. Όλα αυτά μόλις σε μία δεκαετία!!!

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης ήταν ένας οραματιστής που έβλεπε μακριά και έστησε δομές που θωράκισαν την μικρή μας επαρχία. Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και η συνεργασία του με τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης έφερναν κάθε μήνα εκατοντάδες επισκέπτες από τη Ρωσία, Ουκρανία και Γεωργία στα δύο μουσεία του Λαγκαδά, και στους ναούς της Όσσας, Πέντε Βρύσεων και άλλων χωριών. Από την πόλη του Λαγκαδά πέρασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Μητροπολίτες και εξέχουσες προσωπικότητες του εκκλησιαστικού και επιστημονικού χώρου, στις περιόδους δε των προσφυγικών ροών, δεν δίστασε να ανοίξει το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος και να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τη Συρία με τις οικογένειές τους, παρέχοντας στέγη και τροφή για όσο διάστημα χρειάστηκε, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η Μητρόπολη διέθεσε εκατοντάδες μερίδες φαγητού στην προσφυγική δομή των Λαγκαδικίων. Να πούμε δε ότι αυτά έγιναν με ελάχιστη προσφορά της τοπικής κοινωνίας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεδομένου ότι η επαρχία μας και  η Μητρόπολή μας είναι μια από τις μικρές και φτωχές Μητροπόλεις της Ελλάδος. Αυτό όμως που κατόρθωσε ο αείμνηστος Ιωάννης και είναι πολύ μεγάλο, είναι οτι έφερε τη Μητρόπολη Λαγκαδά στο προσκήνιο, χρειάζεται δε και πρέπει το έργο αυτό, να έχει συνέχεια από άξιο διάδοχο, με πνευματικότητα και γνώση, σοφία, μόρφωση και ανήσυχο πνεύμα δημιουργικότητας.
Ο μακαριστός Ιωάννης έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά! Μετά από έναν άγ.Ακάκιο Λητής και Ρεντίνης, από έναν αγ.Δαμασκηνό Στουδίτη, από έναν Γερμανό Αναστασιάδη και τον ταπεινό Σπυρίδωνα Τραντέλη, ο διάδοχος του Ιωάννη χρειάζεται να είναι η συνισταμένη όλων αυτών των μεγάλων μορφών.

Ο μητροπολίτης Ιωάννης είχε τρεις βασικές αρχές στη ζωή του. Πίστη, δημιουργικότητα, και Φιλανθρωπία, γι' αυτό και πολλοί τον αποκαλούσαν ο παπα-Γιάννης ο ελεήμων.

Έτσι έζησε, αυτά δίδαξε και αυτά άφησε ως κληρονομιά στα πνευματικά του παιδιά και τους ιερείς του. Έτσι και εμείς θα τον θυμόμαστε και θα τον μνημονεύουμε πάντα ως αγαπημένο, Πατέρα, αδελφό και επίσκοπό μας και θα κρατάμε τη μνήμη του ζωντανή  και αιωνία.

 

Τρύφων Τσομπάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής

Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

 

ΥΓ. Την Κυριακή 20/12/2020 στον Μητροπολιτικό Ναό Λαγκαδά ο Σεβ.Μητροπολίτης Σερρών κ.Θεολόγος, Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Λαγκαδά, θα τελέσει το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του κυρού Ιωάννου.




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium