Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 12:48:01



















Επισκέπτες Online: 1355


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Πόσα θέλουν να  μας τρελάνουν στη ΔΕΥΑΛ;
10-02-2021
Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν στη ΔΕΥΑΛ;
 
* Του Τρύφωνα Τσομπάνη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΥΑ Λαγκαδά, έρχεται να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του νευρικού μας συστήματος, προαναγγέλλοντας πρό-στιμα στους πελάτες της που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό ύδρευσης –αποχέτευσης. Βέβαια, αδιάφοροι όπως πάντα οι αρμόδιοι, δεν αναρωτιούνται γιατί οι  Δημότες δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους; Μήπως είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Η μήπως δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε μια επιχείρηση που όποτε θέλει προσπαθεί να βάλει το χέρι της στην τσέπη του Δημότη, χωρίς μάλιστα να του δώσει και λογαριασμό!

Και πώς στ’ αλήθεια ένας Δημότης να εμπιστευθεί μια επιχείρηση που χρόνια τώρα αντί να κολυμπά στο χρήμα, κολυμπά στα σκάνδαλα, τις κλοπές, την απαξίωση, στο ψέμα προς τον πολίτη, στην απαξίωση της σχέσης πελάτη - επιχείρησης!

Ξέρουμε  βεβαίως για το πανηγύρι που γινόταν επί διοικήσεων Αναστασιάδη (και η οποία διώκεται τώρα νομικά), όπου οι χρεώσεις γινόταν κατά το δοκούν και όπως η ίδια η ΔΕΥΑΛ με δελτίο τύπου ανακοίνωσε στις 30/9/2016,ότι «δεν γινόταν μετρήσεις και εκτός αυτού ήταν πειραγμένα και τα λογισμικά των πελατών της επιχείρησης». Η λογική όμως αυτή δυστυχώς επικράτησε και επι της διοικήσεως Καραγιάννη, η οποία δεν έδειξε καμιά διάθεση να βάλει σε τάξη τα πράγματα και να επανέλθει η νομιμότητα και ο σεβασμός στον Δημότη, από τον οποίο ζητούσε να πληρώσει λογαριασμούς χωρίς καταμέτρηση, χωρίς ενδείξεις, με πειραγμένα λογισμικά ή έστελνε διπλούς λογαριασμούς σε διάστημα μιας εβδομάδας και όποιοι την πάτησαν, την… πάτησαν. Αυτό συνέβη στις 16-9-2014 και 25-9-2014, τα δε ποσά που εισπράχθηκαν από αυτή την αποστολή διπλών λογαριασμών αποτελούν προϊόν απάτης και αχρεωστήτως εισπραχθέντα από την ΔΕΥΑΛ και δεν επεστράφησαν ποτέ στους Δημότες. Παράλληλα υπήρχαν περιπτώσεις (όπως την 1/3/2011) όπου η ΔΕΥΑΛ χρέωνε και στους έναντι λογαριασμούς (κι όχι μόνο στους εκκαθαριστικούς) το παράνομο χαράτσι, ειδικό τέλος 80% + 23% ΦΠΑ=103% δηλ. παραπάνω, στον ανυποψίαστο πελάτη. Έτσι βλέπαμε να έρχονται εξωπραγματικοί λογαριασμοί που άλλοι μεν πήγαιναν, καλή τη πίστη και τους πλήρωναν, άλλοι δε χρεώνονταν με απίστευτα ποσά.

Και πώς στ΄αλήθεια να λειτουργήσει νόμιμα και ηθικά μια επιχείρηση όταν προσλάμβανε «καταμετρητές» που δεν ήξεραν πώς ήταν τα ρολόγια μέτρησης; Εδώ υπήρχε υπάλληλος καταμέτρησης που την δουλειά την έκανε ο πατέρας, ο οποίος ήταν και Πρόεδρος της Κοινότητας!!!  Ο «εργαζόμενος-η» εισέπραττε το μισθό και ξεκου-ραζόταν για χρόνια!!!

Αυτή η αναισθησία της Διοικήσεως για τα συμβαίνοντα, έφερε αυτό το χάλι στη ΔΕΥΑΛ η οποία τώρα ζητά και τα ρέστα χωρίς την ελάχιστη ΝΤΡΟΠΗ!!!! Και συ-νεχίζει!!!

Την προτελευταία μέρα του 2019 (Δευτέρα 30/12/2019) η Δημοτική αρχή του Λαγκαδά προσπάθησε δια της Δημοτικής παρατάξεως του κ. Δημάρχου, πραξικοπηματικά και μειοψηφικά (με ψήφους 14 υπέρ και 19 κατά), να περάσει από-φαση για αυξήσεις στη ΔΕΥΑΛ.

Μετά από ενστάσεις που κατέθεσαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης (Ενεργός Δημότης με επικεφαλής τη Μ. Ταυρίδου, Πολίτες με Όραμα με επικεφαλής τη Ν. Ανδρεάδου, Δημοτικός Συναγερμός Δ.Σ με επικεφαλής τη Χρ. Σάμου και Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Φ. Γεωργουδάκη) ο Επόπτης ΟΤΑ της Αποκεν-τρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ακύρωσε την παραπάνω απόφαση (256/2019) του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρέπεμψε σε Δήμο και ΔΕΥΑΛ για επανεξέταση.

Και όπως αναφέρεται στην απόφαση (ΑΔΑ: ΩΑΗΕΟΡ1Υ-Ω4Δ & Αρ. Πρωτ: 1094/28/1/2020) του Επόπτη ΟΤΑ:

… Επειδή, εν προκειμένω η 256/2019 Απόφαση λαμβάνεται με τη θετική ψήφο δεκατεσσάρων (14) μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και την αρνητική ψήφο δεκαεννιά (19) μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και οι παρόντες είναι τριάντα τρείς (33), λαμβάνεται δηλαδή χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των παρόντων, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 74 παρ, 7 του Ν. 4555/2018

Τα μαθηματικά της νυν Διοικήσεως εξαντλούνται στην  προχωρημένη μαθηματική σκέψη ότι το 14 είναι μεγαλύτερο του 19!!!

Eτσι συνεχίζει να χαρατσώνει τους Δημότες, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε ΚΑΝΕΝΑΝ  με το θράσος της μαγκιάς του ιθαγενούς  πολιτευτή!!! Εισπράττοντας μάλιστα και το παράνομο χαράτσι χωρίς να κάνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ έργο αποκατάστασης ή αλλαγής των δικτύων των αμιαντοσωλήνων!

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ 80% ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ;

Στην ειδική έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη για τη ΔΕΥΑ, αναφέρεται σχετικά με το τέλος του 80%, το οποίο δεν πρέπει να βαρύνει το πάγιο, αλλά την πραγματική κατανάλωση, συνεπώς, δεν μπορεί να επιβληθεί τέλος 80% στο πάγιο αλλά μόνο στο καταναλισκόμενο νερό: «Αµεσα  συνδεδεμένη µε την επιβολή ελάχιστης κατανάλωσης, είναι η επιβάρυνση των λογαριασµών ύδρευσης (προσωρινών ή εκκαθαριστικών), µε το ειδικό τέλος 80%, κατά τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 11, του Ν.1069/1980. Βασική προϋπόθεση αποτελεί, η ύπαρξη πραγµατικής κατανάλωσης ύδατος, επί της αξίας της οποίας υπολογίζεται το εν λόγω τέλος».

Κατά την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη, το τέλος αυτό, πρέπει να αφορά µόνο στις περιπτώσεις πραγματικής κατανάλωσης και όχι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες επιβάλλεται από τις ∆.Ε.Υ.Α. ελάχιστη κατανάλωση, η οποία εν τοις πράγµασι δεν υφίσταται. 

Σημειώνεται ότι και το Υπουργείο Εσωτερικών συµµερίζεται αυτή τη θέση της Αρχής, στην υπ’ αριθµ. 16898/19-8-10 εγκύκλιο. Σε αυτήν, µεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, «το ειδικό τέλος, υπολογίζεται σε ποσοστό 80% επί της αξίας του καταναλισκόµενου ύδατος, δηλαδή επί της πραγματικής κατανάλωσης νερού και επομένως όχι επί πλασματικής, οριζόμενης ως ελάχιστης, παγίας κατανάλωσης νερού». Περαιτέρω, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του άρθρου 11, του Ν.1069/1980, η επιβολή του εν λόγω τέλους προβλεπόταν αρχικά για: «…µίαν δεκαετία από της 1ης Ιανουαρίου του εποµένου της συστάσεώς των έτους…», στη συνέχεια ωστόσο παρατάθηκε για δύο ακόµη δεκαετίες, µε αποτέλεσµα ο συνολικός χρόνος επιβολής του να έχει φτάσει τα 30 έτη.

Με την εφαρµογή του Ν. 3852/10 (Πρόγραµµα Καλλικράτης), µε τον οποίο, είτε καταργήθηκαν οι ∆.Ε.Υ.Α. και οι αρµοδιότητές τους πέρασαν στις Υπηρεσίες Ύδρευσης των ∆ήµων, είτε οι διάφορες ∆.Ε.Υ.Α. συγχωνεύθηκαν δηµιουργώντας µία νέα ∆.Ε.Υ.Α. ανά ∆ήµο, ανακύπτει το ζήτηµα εάν οι νεοσυσταθείσες ∆.Ε.Υ.Α. νοµιµοποιούνται να επιβάλλουν το εν λόγω ειδικό τέλος και εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστηµα. Κατά συνέπεια, πρέπει να διασαφηνιστεί εάν η προκύψασα από την εφαρµογή του Προγράµµατος Καλλικράτη, νέα ∆.Ε.Υ.Α., δύναται να εφαρµόζει τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 11 του Ν.1069/1980, ώστε να επιβάλλει το εν λόγω ειδικό τέλος για 30 έτη ή για το χρονικό διάστηµα που υπολείπεται ώστε να συµπληρωθεί η τριακονταετία επιβολής του από τις καταργηθείσες ∆.Ε.Υ.Α.

Η Αρχή πρότεινε την άµεση κατάργηση της επιβολής του τέλους 80%, στους έναντι λογαριασμούς, σε περίπτωση δε που διατηρηθεί η υποχρεωτική ελάχιστη κατανάλωση, προτείνει τον υπολογισµό του τέλους µόνο στους εκκαθα-ριστικούς λογαριασµούς και εφόσον υπάρχει πραγματική κατανάλωση νερού.

Το τοπίο ξεδιαλύνει άρθρο του Κώστα Πινέλη σε τοπική εφημερίδα του Δήμου Κιλκίς, οι κάτοικοι του οποίου διαμαρτύρονταν, όπως και σε πολλούς Δήμους στην Ελλάδα, για το ειδικό τέλος.

«Σήμερα η συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι μόλις 3,5% και δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται το συγκεκριμένο χαράτσι και ούτε υπάρχει νόμος που να το ορίζει», έγραφε ο Κώστας Πινέλης το 2013. «Το Πρόσθετο Ειδικό Τέλος του 80% επί της αξίας του νερού που καταναλώνεται από κάθε έναν υπόχρεο μπήκε στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ με τον νόμο 1069/80, όταν άρχισε η μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης σε επιχειρήσεις, κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η επιβολή του ίσχυε για μία και μόνο φορά και για 10 χρόνια από της 1ης Ιανουαρίου του επομένου της συστάσεως κάθε μιας ΔΕΥΑ έτους. Στην αρχική φάση διαφαινόταν η βούληση του νομοθέτη το τέλος να είναι έκτακτο για να ενισχυθούν υλικοτεχνικά και να στελεχωθούν με το απαιτούμενο, πάσης φύσης προσωπικό, οι απογυμνωμένες και υποβιβασμένες Υπηρεσίες Ύδρευσης Αποχέτευσης των ΟΤΑ». Μάλιστα η επιβολή του παραπάνω τέλους έπρεπε να ήταν σε ξεχωριστό λογαριασμό από τα λοιπά τέλη και τα χρήματα από την είσπραξη του ποσού, θα αξιοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο για τη μελέτη, κατασκευή ή επέκταση έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως (άρθρο 11 Ν. 1069/1980) για την ιδία συμμετοχή των συγχρηματοδοτούμενων έργων που τότε ανέρχονταν στο 35%-40% της συνολικής αξίας του έργου. Λογικά θα έπρεπε να κρατείται ξεχωριστός λογαριασμός για το ΠΕΤ και να γίνεται και ξεχωριστός απολογισμός για να μην χρησιμοποιούνται για άλλη χρήση.

-Η Πολιτεία κατά παράβαση των παραπάνω με τον νόμο 2065/92 (άρθρο 43 παρ.3)  και τον νόμο 3013/2002 (άρθρο 62 παρ. 3) παρέτεινε την επιβολή του ΠΕΤ 80% κατά δύο δεκαετίες οι οποίες λήγουν το 2002. Και αφού μεσολάβησε η εφαρμογή του ‘Καποδίστρια’ το 1999 και του ‘Καλλικράτη’ το 2011 με τους οποίους ενσωματώθηκαν στις ΔΕΥΑ, (όπως και του Λαγκαδά) οι υπηρεσίες Ύδρευσης-Αποχέτευσης άλλων κοινοτήτων και Δήμων με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των λογαριασμών των κατοίκων τους».

Το ζητούμενο λοιπόν είναι  ως πότε ο Δήμος θα χαρατσώνει τους Δημότες, ως πότε δεν θα δίνει λογαριασμό επί των καταμετρήσεων που ζητούν οι πελάτες, ως πότε θα ανέχεται να διαιωνίζεται μια επιχείρηση μπάχαλο, όπου ο κάθε πικραμένος της έβαζε χέρι στα ταμεία και την χρέωσε με 7 εκατομμύρια ευρώ!!!!

Χωρίς καθόλου ντροπή εν μέσω κρίσης και πανδημίας, που ο Δημότης αναζητά το μερο-κάματο, έρχεται ο Δήμος Λαγκαδά και απειλεί τους Δημότες με επιπρόσθετα χαράτσια, (χώρια από αυτά που εισπράττει παράνομα) και το κυριότερο χωρίς να παρέχει και καμιά απολύτως υπηρεσία ποιότητος, αφού λογαριασμό δεν δίνει σε κανέναν, έργα ουσιαστικής αποκατάστασης δεν κάνει, νερό ποιότητος δεν προσφέρει, ξοδεύει τον υπόγειο πλούτο σε απίθανες καθημερινές διαρροές, ταλαιπωρεί τους Δημότες με συνεχείς διακοπές, και τους ποτίζει νερό από σωλήνες αμιάντου!!!

Θα περίμενε κανένας από ένα Δήμο που θέλει να πιστεύει ο υπηρετεί τον Δημότη και τα συμφέροντα του Δήμου, να απαλλάξει τους πολίτες από το χαράτσι και τις προσαυξήσεις, εν καιρώ πανδημίας και ανεργίας, για να μειωθούν αυτομάτως και τα χρέη των Δημοτών και να γίνουν πιο εύκολα εισπράξιμα.

Καλούμε λοιπόν τους Δημότες με κάθε πρόσφορο νομικό μέσο να αντιδράσουν κατά των αποφάσεων της ΔΕΥΑΛ.

Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους  να τοποθετηθούν επι του θέματος και να πιέσουν για μια σοβαρή λύση.

Και καλούμε την Δημοτική μας αρχή, να επιστρέψει στην νομιμότητα και τη λογική.

Τους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες τον Δήμο, όχι τη ζωή και το πορτοφόλι τους!!!

 

Τρύφων Τσομπάνης




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium