Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 19:06:00



















Επισκέπτες Online: 1171


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Δρυμός: Ο στάβλος που έγινε... λαογραφικό μουσείο (φωτο)
20-02-2021
Δρυμός: Ο στάβλος που έγινε... λαογραφικό μουσείο (φωτο)
 

Ένας μικρός λαογραφικός θησαυρός βρήκε στέγη σε έναν παλιό στάβλο στον οικισμό του Δρυμού, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Αρχές του 20ου αιώνα και τα οθωμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Θεσσαλονίκη καθώς η περιοχή παραδίδεται στην Ελλάδα μετά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

Στην περιοχή του Δρυμού ένας Οθωμανός αξιωματικός ήρθε σε κόντρα με έναν ντόπιο κάτοικο, ο οποίος ως αντίποινα του έκλεψε κρυφά το ξίφος και το έκρυψε σε έναν ξυλόφουρνο.

Το όπλο θα παραμείνει εκεί, ξεχασμένο για πολλά χρόνια, μέχρι που η οικογένεια του Θανάση Μητρακούδη θα αποφασίσει να γκρεμίσει τον παλιό ξυλόφουρνο που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού.

Ο μικρός τότε Θανάσης θα διακρίνει μέσα στα χαλάσματα και τα πουρνάρια, που αφθονούσαν τότε στην περιοχή, τη λάμα του ξίφους. Το εύρημα έδειχνε αρκετά σημαντικό, αλλά αποτέλεσε την απαρχή για κάτι σημαντικότερο.

Ο οικισμός λίγα χιλιόμετρα έξω από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης διαθέτει σήμερα ένα μικρό μουσείο που περικλείει την παράδοση και τη λαογραφία της περιοχής, με τον κ. Μητρακούδη και τη σύζυγό του,  Μαριάννα, να αποτελούν τους θεματοφύλακες, χάρη στο εύρημα που ανακαλύφθηκε πριν πολλά χρόνια.

Το παρελθόν που ζωντάνεψε

Αν και σε μικρή απόσταση από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο Δρυμός για πολλά χρόνια αποτελούσε ένα παραδοσιακό αγροτικό χωριό, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ωστόσο ο πατέρας του είχε προνοήσει όλα αυτά τα αντικείμενα να παραμείνουν σε καλή κατάσταση λέγοντάς του χαρακτηριστικά «αυτά θα μείνουν για να με θυμάσαι».

Δίπλα στο σπίτι, όπως συνηθιζόταν στα χωριά, υπήρχε ένα μικρό κτίσμα που χρησιμοποιούνταν ως στάβλος και έμπαιναν τα ζώα της κάθε οικογένειας.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Δρυμός από χωριό έγινε ουσιαστικά προάστιο της Θεσσαλονίκης. Τα ζώα με τα χρόνια παύουν να είναι καθημερινότητα και τα κτήρια που τα στέγαζαν έμειναν κενά ή μετατρέπονταν σε αποθήκες.

Τα πολλά αντικείμενα του παρελθόντος που έχασαν τη χρηστικότητα τους, έμεναν αποθηκευμένα, ωστόσο πριν λίγα χρόνια το σαράκι της ζωντανής παράδοσης που μπήκε στον κ. Μητρακούδη με την οθωμανική σπάθα, μετατράπηκε σε μεράκι και έτσι δημιουργήθηκε ένα μικρό αλλά αξιοζήλευτο μουσείο.



Το 2010, ο άδειος στάβλος των περίπου 70 τ.μ. που στο μεταξύ είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα και ως βιοτεχνία, βάφτηκε, καθαρίστηκε και ήταν έτοιμος να φιλοξενήσει όλα τα αντικείμενα που είχε φυλαγμένα ο Θανάσης Μητρακούδης.

Το παλιό μπαούλο της γιαγιάς, ο αργαλειός, το αλέτρι και άλλα εργαλεία του αγρότη, το σχολικό πηλίκιο και το παλιό ξύλινο θρανίο, εργαλεία κοσκινίσματος αλευριού, πινακωτές, υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές και τόσα άλλα αντικείμενα μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.

«Όλα όσα μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο είναι δικά μου αντικείμενα, δεν έχω πάρει από αλλού. Δεν είμαι συλλέκτης. Όμως και μόνο το ότι έχουν συγκεντρωθεί τόσα αντικείμενα με τα χρόνια ακόμα με εντυπωσιάζει», λέει στη Voria.gr ο κ. Μητρακούδης.

Με επεξήγηση του τι είναι το κάθε αντικείμενο, το αυτοσχέδιο μουσείο του Θανάση Μητρακούδη στον Δρυμό αποτελεί πόλο έλξης για τους μαθητές σχολείων της περιοχής, αφού ουκ ολίγες φορές έχουν επισκεφθεί τον χώρο για ένα μάθημα «ζωντανής ιστορίας».

«Είναι ένα ωραίο συναίσθημα να βλέπεις κόσμο να έρχεται και να μαθαίνει για το παρελθόν του τόπου σου μετά από τον κόπο που έχεις κάνει», εκμυστηρεύεται ο κάτοικος του Δρυμού.




Του Λευτέρη Ζαβλιάρη, www.voria.gr





 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium