Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/4/2024 00:55:19





















Επισκέπτες Online: 743


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Νέα "θύελλα" για τη Μονάδα Απορριμμάτων στο Λαγκαδά - Ηχηρό "όχι" από την αντιπολίτευση
10-03-2021
Νέα "θύελλα" για τη Μονάδα Απορριμμάτων στο Λαγκαδά - Ηχηρό "όχι" από την αντιπολίτευση
 
Της Φανής Σοβιτσλή

Ηχηρό “όχι” στη χωροθέτηση και λειτουργία της Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης στη Μαυροράχη του Λαγκαδά, έργο που προωθεί ο ΦΟΔΣΑ, απάντησαν σχεδόν σύσσωμες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Η θέση που διατύπωσαν, περί εγκληματικής επιλογής να χωροθετηθεί η μονάδα σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, λόγω του ΧΥΤΑ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την διοίκηση της ΠΚΜ, η οποία γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υποστηρίζοντας ότι το έργο είναι αναγκαίο για την ορθή διαχείριση ων απορριμμάτων.

Παρότι ο φάκελος του έργου, με την θετική γνωμοδότηση της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της περιφέρειας, στη οποία έχουν συμπεριληφθεί και 27 όροι και προϋποθέσεις που θέτει η αρμόδια επιτροπή, έχει σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα αποφασίσει για την αδειοδότηση του έργου, η αντιπολίτευση ζήτησε στη σημερινή τηλεσυνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, να ληφθεί από το σώμα αρνητική γνωμοδότηση επί της ήδη εγκεκριμένης μελέτης. Επίσης, ζήτησε από τη διοίκηση της ΠΚΜ να ζητήσει από το υπουργείο να μη λάβει απόφαση, πριν εκδικαστεί η προσφυγή του δήμου Λαγκαδά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που διαφωνεί με τη χωροθέτηση και λειτουργία της ΜΕΑ στη Μαυροράχη.

Το θέμα που άνοιξε στη σημερινή συνεδρίαση, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ αποτέλεσε κοινό αίτημα – εισήγηση οχτώ παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εκτός της Ελληνικής Αυγής και συγκεκριμένα 24 περιφερειακών συμβούλων που αντιτίθενται σθεναρά στο έργο, τόσο με τη χωροθέτηση όσο και με τη λειτουργία του

Εμείς γνωμοδοτούμε, το υπουργείο αποφασίζει

Στην τοποθέτηση του επί του θέματος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, ξεκαθάρισε ότι το περιφερειακό συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει απόφαση, καθώς την τελική και συνολική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανέφερε ακόμη, ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην επιτροπή Ανάπτυξης της περιφέρειας, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γνωμοδοτώντας υπέρ της κατασκευής της ΜΕΑ, με 27 αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. «Εμείς ως υπηρεσία και η επιτροπή Ανάπτυξης είχαμε την αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσουμε και το κάναμε, αλλά την απόφαση θα την πάρει το υπουργείο, το οποίο θα αποφασίσει επιπλέον αν θα αποδεχτεί τη γνωμοδότηση της ΠΚΜ και κυρίως αν θα κάνει δεκτούς ή όχι τους 27 όρους που ετέθησαν» επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΠΚΜ τήρησε το νόμο ως όφειλε, ενώ ο ΦΟΔΣΑ είναι ο φορέας που με βάση σχετική μελέτη που εκπόνησε, προχώρησε στην χωροθέτηση στην Μαυροράχη. Υποστήριξε πάντως ότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, γίνεται για λόγους εντυπώσεων, και πως η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πως θα λειτουργεί η Μονάδα στη Μαυροράχη

Ο κ. Γιουτίκας, μιλώντας στη συνεδρίαση, αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας της ΜΕΑ, λέγοντας πως στόχος είναι να γίνεται διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία αφού θα εξάγονται από την ΜΕΑ να είναι εμπορεύσιμα, ώστε να συμβάλουν στην εκπλήρωση των στόχων ανακύκλωσης.

Η επόμενη γραμμή, όπως είπε, θα αφορά στα βιοαπόβλητα, τα οργανικά απορρίμματα, τα οποία θα οδεύουν προς κομποστοποίηση. «Εντός της ΜΕΑ θα λειτουργήσουν δύο ΜΕΒΑ. Στη δική τους γραμμή παραγωγής θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα απορρίμματα που συλλέγονται στους καφέ κάδους (προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα υπολείμματα τροφών, κλαδέματα κτλ.) τα οποία θα επεξεργάζονται για την παραγωγή κομπόστ τύπου Α. Το παραγόμενο κομπόστ θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί λόγου χάριν για τον εδαφικό εμπλουτισμό των πάρκων που διαθέτουν οι δήμοι και να διοχετευτεί στο εμπόριο» περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης. Αναφορικά δε με τα στραγγίσματα από τις διάφορες γραμμές και επεξεργασίες, είπε ότι θα συγκεντρώνονται, θα καθαρίζονται και κατόπιν ένα μέρος τους θα χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής κομπόστ.

Ο κ. Γιουτίκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας του Λαγκαδά, τις οποίες χαρακτήρισε εύλογες.

«Υπάρχουν ανησυχίες που είναι εύλογες από την τοπική κοινωνία, τοπικούς συλλόγους και φορείς ότι θα υπάρξουν τυχόν προβλήματα σε περίπτωση που τα επεξεργασμένα λύματα παροχετευθούν στο ρέμα της Ασσήρου, η υπηρεσία μας έχει θέσει ρητό όρο μεταξύ των 27 ‘να μην γίνεται καμία διάθεση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στο διερχόμενο ρέμα, το οποίο μέσω του οικισμού της Ασσήρου, καταλήγει στη λίμνη Κορώνεια’, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον ΦΟΔΣΑ» διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως με έργα όπως η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα «θα φτάσουμε στον στόχο της ταφής των υπολειμμάτων σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 10%.

ΟΧΙ από την αντιπολίτευση

Κάθετα αντίθετοι δήλωσαν με τις τοποθετήσεις της η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, υποβάλλοντας ενστάσεις που σχετίζονται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση, όπως και τον κίνδυνο που ελοχεύει για επιβάρυνση το ρέματος Ασσήρου που καταλήγει στη πολύπαθη λίμνη Κορώνεια.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις», Χρήστος Παπαστεργίου, έκανε λόγο για εγκληματική επιλογή να χωροθετηθεί η ΜΕΑ στη Μαυροράχη και πως η διοίκηση της ΠΚΜ θα κάνει λάθος να συνδέσει το όνομα της με ένα τόσο λάθος έργο. Ζήτησε μάλιστα από την ίδια να ζητήσει από το υπουργείο να μη δώσει αδειοδότηση, πριν την εκδίκαση της προσφυγής του δήμου Λαγκαδά στο ΣτΕ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι η διοίκηση της περιφέρειας αγνοεί τόσο τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και της Επιθεώρησης Δασών Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την τεκμηριωμένη, άποψη του συνόλου, σχεδόν, των κατοίκων και φορέων της περιοχής, όπως και του δημοτικού συμβουλίου που τάχθηκε ομόφωνα κατά του έργου.

Ξεπερασμένη χαρακτήρισαν τη τεχνολογία που θα υιοθετηθεί στη ΜΕΑ οι επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης, και της «Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία», Γαβριήλ Αβραμίδης.

Η επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι μια ακόμη επιβαρυντική μονάδα χωροθετείται εκεί που λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και αυτό θα αποτελέσει χαριστική βολή για το περιβάλλον. «Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί καμιά περιοχή με μια τέτοια τεράστια μονάδα, όπου μεταξύ άλλων θα γίνεται και καύση απορριμμάτων. Θα καταστήσει την περιοχή κέντρο των σκουπιδιών της Κεντρικής Μακεδονίας», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, δήλωσε ότι διαφωνεί με τη Μονάδα, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αφού θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ.

www.makthes.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium