Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/12/2021 13:08:05


    Επισκέπτες Online: 1554


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Επιμένουν στην αυτονόμηση οι κάτοικοι του ορεινού όγκου
19-03-2021
Επιμένουν στην αυτονόμηση οι κάτοικοι του ορεινού όγκου
 

Το θέμα της δημιουργίας ορεινού δήμου με έδρα το Σοχό διεκδικεί το Κίνημα των Πολιτών Σοχού, Αρέθουσας και Περιχώρων, ζητώντας από τον Δήμο Λαγκαδά τη λήψη σχετικής απόφασης, καθότι υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενες αλλαγές στα γεωγραφικά όρια των δήμων.

Το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το αίτημα για «σπάσιμο» των δήμων Λαγκαδά (Σοχός) και Βόλβης (Αρέθουσα) και η δημιουργία ενός νέου ορεινού δήμου δεν είναι τωρινό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια κατατέθηκαν σχετικά αιτήματα σε εκπρόσωπους φορέων και βουλευτές. Το Κίνημα των Πολιτών Σοχού, Αρέθουσας και Περιχώρων δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020 με σκοπό τη διεκδίκηση της επανασύστασης του νέου Δήμου Σοχού, αλλά και την κατάθεση προτάσεων και δράσεων που θα βοηθήσουν την περιοχή να αποκτήσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τον Μάρτιο του 2019 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για το χωροταξικό της αυτοδιοίκησης, άφησε εκτός σχετικό αίτημα του Σοχού για απόσπαση από τον Δήμο Λαγκαδά, ενώ τέσσερις δήμοι στην Ελλάδα πήραν το «πράσινο φως» για κατάτμηση (Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού).

Θετικοί οι δήμαρχοι

Σύμφωνοι με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι οι δύο δήμαρχοι, οι οποίοι όμως αφήνουν ερωτηματικά για το κατά πόσο η λύση αυτή είναι βιώσιμη.

«Είμαι υπέρ και στηρίζω την προσπάθεια. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω την κίνηση. Δεν ξέρω, όμως, εάν το θέλουν όλοι και το κυριότερο αν είναι βιώσιμο το εγχείρημα», ανέφερε σε παλαιότερο δημοσίευμα του GRTimes.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης.

«Ό,τι πει η κοινωνία», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος επίσης πρόσθεσε πως «το ζήτημα είναι κατά πόσο θα είναι βιώσιμη λύση».

Αρνητικό στην απόσχιση από τον Δήμο Λαγκαδά και ένταξη στον νέο δήμο Σοχού εμφανίστηκε το τοπικό συμβούλιο Λοφίσκου, που εκπροσωπεί και τον οικισμό της Αρετής, τονίζοντας πως δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο χωροθετικό σχήμα του εν λόγω κινήματος. Το θέμα προέκυψε μετά από τη σχετική μελέτη που υποβλήθηκε και στην οποία περιλαμβάνονται δεκαπέντε χωριά που μπορούν να ενταχθούν στον νέο δήμο.


 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium