Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/10/2021 02:52:26


  


 
Επισκέπτες Online: 505


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Πράσινο φως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΜΕΑ στη Μαυροράχη
24-04-2021
Πράσινο φως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΜΕΑ στη Μαυροράχη
 

Παρότι εκκρεμεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρα-τείας από τον Δήμο Λαγκαδά και τους περιβαλλοντικούς φορείς

Στην έγκριση των τελικών περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία εντάσσονται και οι 2η και 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα Π.Ε. Θεσ/νίκης», στον Δήμο Λαγκαδά, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Ανοίγοντας» έτσι, περαιτέρω τον δρόμο για την δημοπράτηση της μονάδας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Θεσσαλονίκη από το ΦΟΔΣΑ, ήτοι τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα αναβολή για τον προσεχή Ιούνιο έλαβε η διαδικασία των προσφυγών που κατέθεσαν ο δήμος Λαγκαδά και οι περιβαλλοντικοί φορείς εναντίον των περιβαλλοντικών όρων της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα.
Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει μία σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ ήδη το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είχε προχωρήσει σε αρχική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Ο προϋπολογισμός του, βάσει παλιότερων εκτιμήσεων, είχε υπολογιστεί στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ (και άνω) μέρος του οποίου οι αρμόδιοι επιθυμούσαν να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Η απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναρτήθηκε στις 21/04/2021 στη «Διαύγεια», με Θέμα: Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο: «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ)», στην οποία εντάσσονται και η 2η και 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα Π.Ε. Θεσ/νίκης, στον Δήμο Λαγκαδά, με φορέα τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία των ακολούθων επιμέρους έργων:

α) Μονάδα επεξεργασίας μη επικινδύνων αποβλήτων (ΜΕΑ) ονομαστικής (μέγιστης) δυναμικότητας περί τους 276.000 tn/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές αποβλήτων περί τους 262.700 tn/έτος.

β) Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) (2η και 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 tn/έτος.

γ) Τμήμα Αξιοποίησης Βιοαερίου, που θα αξιοποιεί το παραγόμενο βιοαέριο από το τμήμα αναερόβιας χώνευσης της ΜΕΒΑ για την κάλυψη των θερμικών αναγκών της ΜΕΑ.

δ) Τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές και συνοδά έργα, όπως Εγκατάσταση Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΕΕΥΑ).

Το έργο χωροθετείται στη θέση «Πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης 2», σε απόσταση περί τα 2,8 km νοτιο-ανατολικά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Λαχανά του Δήμου Λαγκαδά, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε γήπεδο εμβαδού 300 στρεμμάτων περίπου. Οι εγγύτεροι οικισμοί στη θέση είναι το Εξαμίλι της Δ.Ε. Ασσήρου σε απόσταση 3 km περίπου δυτικά της θέσης, και η Ασσηρος της Δ.Ε. Ασσήρου του Δήμου Λαγκαδά σε απόσταση 3,8 km περίπου νότιο-δυτικά της θέσης.

Βασικά χαρακτηριστικά του έργου

Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 276.000 tn/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων ΑΣΑ, με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές περί τους 262.700 tn/έτος.

Η ΜΕΒΑ συνιστά τμήμα της ΜΕΑ, και αποτελεί την 2 & 3η ΜΕΒΑ του Δυτικού Τομέα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ονομαστική δυναμικότητά της ανέρχεται σε 35.000 tn/έτος περίπου.

Το έργο θα εξυπηρετεί τις ακόλουθες περιοχές:

Όσον αφορά στα υπολειμματικά σύμμεικτα, τους ακόλουθους Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης: α) Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, β Δ. Βόλβης, γ) Δ. Δέλτα, δ) 60% του Δ. Θεσσαλονίκης, ε) Δ. Κορδελιού – Ευόσμου, στ) Δ. Λαγκαδά, ζ) Δ. Νεάπολης – Συκεών, η) Δ. Παύλου Μελά, θ) Δ. Χαλκηδόνος, ι) Δ. Ωραιοκάστρου, καθώς και τους Δήμους των Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από την Π.Ε. Κιλκίς.

Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας το έργο μπορεί να επεξεργάζεται και τα υπολείμματα διαχείρισης άλλων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΔΑΥ, μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων), όπως και τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (εκτίμηση 15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (εκτίμηση 10% έκαστο).

Στοιχεία απο το insider.gr

 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium