Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 11:03:00





















Επισκέπτες Online: 1054


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Παιδικά μάτια στον ήλιο. Πόσο επικίνδυνο είναι και πως προστατευόμαστε;
23-07-2021
Παιδικά μάτια στον ήλιο. Πόσο επικίνδυνο είναι και πως προστατευόμαστε;
 

Γράφει η παιδίατρος Κωνσταντίνα (Νάντια) Κοπρινού - Τζαμπάζη *

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι μέρες είναι ηλιόλουστες. Μικροί και μεγάλοι αφήνουμε με κάθε ευκαιρία πίσω το σπίτι μας και επιλέγουμε εξορμήσεις στη φύση, μπάνιο στη θάλασσα ή ακόμη και έναν απλό χαλαρωτικό περίπατο. Απαραίτητα όλα αυτά, πόσο μάλλον το φετινό καλοκαίρι, που έχουμε ανάγκη την ψυχολογική ξεκούραση μετά από το παρατεταμένο lockdown που βιώσαμε. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε, ώστε να απολαμβάνουμε με τα παιδιά μας τον ήλιο χωρίς παρατράγουδα;

Όλοι γνωρίζουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας. Προκαλεί φωτογήρανση, ενώ επανειλημμένα εγκαύματα προδιαθέτουν στην εμφάνιση μελανώματος. Πόσοι όμως γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνος είναι για τα μάτια μας;

Η ηλιακή ακτινοβολία εισέρχεται στον οφθαλμό διαπερνώντας τα πρόσθια τμήματα του ματιού και φθάνει μέχρι τα οπίσθια τμήματα. Το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται από τον κερατοειδή και το φακό του ματιού, ενώ ο αμφιβληστροειδής απορροφά μικρότερη ποσότητα. Σημαντικό ρόλο για την ποσότητα της ακτινοβολίας που εισέρχεται στα μάτια μας διαδραματίζει και η ανάκλαση του φωτός στις επιφάνειες. Όσο περισσότερο ανακλάται το φως, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας εισέρχεται σε αυτά.

Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στα μάτια ανά τα έτη είναι αθροιστική και ξεκινά από τα βρεφικά χρόνια, τότε που πρωτοερχόμαστε σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Ασθένειες όπως καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, προδιάθεση για εμφάνιση μυωπίας, κερατίτιδα ή ακόμη και νεοπλασίες μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της άμεσης ή έμμεσης έκθεσης για χρόνια στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία.

Πως λοιπόν θα προφυλαχθούμε; Η απάντηση είναι απλή!


Με τη χρήση γυαλιών ηλίου!

Από την ηλικία ήδη των 6 μηνών, ηλικία που τα βρέφη μπορούν να ξεκινήσουν να εκτίθενται στον ήλιο τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, μπορούν να φορέσουν και τα πρώτα τους γυαλιά! Συνήθως όμως ως την ηλικία των 2-3 ετών τα παιδιά δεν ανέχονται εύκολα στο πρόσωπό τους ξένα αντικείμενα και προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτά. Αν το παιδί δεν ανέχεται τα γυαλιά, τότε μπορείτε να του φορέσετε καπέλο με μακρύ γείσο ώστε να σκιάζει την περιοχή των ματιών (συνήθως μήκος γείσου 7,5 εκ. είναι επαρκές) και να αποφεύγετε να το βγάζετε εκτός σπιτιού τις ώρες αιχμής, δηλαδή μετά τις 11 το πρωί και πριν τις 5 το απόγευμα.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουμε να επιλέξουμε τον κατάλληλο τύπο γυαλιών. Επιλέγουμε ελαφρύ και άνετο σκελετό, που να εφαρμόζει σταθερά στη μύτη και τα αυτιά, να μην πιέζει το κεφάλι, να περικλείει όλη την περιοχή των ματιών και να μην εμποδίζει την κίνηση των βλεφαρίδων. Στο εμπόριο υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για τη σταθεροποίηση των γυαλιών στο κεφάλι, όπως το λάστιχο, το λουράκι, ή ο κλασικός βραχίονας. Διαλέγουμε τον κατάλληλο ανάλογα με την ηλικία και την ανοχή του παιδιού μας. Σημαντική είναι και η παρουσία του κορδονιού που δένεται στα γυαλιά και περνάει πίσω από τον αυχένα ή του αντίστοιχου κλιπ, ώστε να προστατεύονται από τυχόν πτώσεις. Οι φακοί που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι οργανικοί για να αποφεύγουμε τυχόν τραυματισμούς και εύκολη δημιουργία γρατζουνιάς και να φέρουν πιστοποιητικό προστασίας 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UV-A και UV-B ή την ένδειξη UV400. Προτιμούμε ανοιχτόχρωμους φακούς, ώστε να μην εμποδίζεται η όραση των παιδιών, και να μπορούν ανενόχλητα να τα φοράνε και υπό σκιά. Τα παιδιά που ήδη έχουν διαθλαστικές ανωμαλίες και φορούν γυαλιά οράσεως μπορούν να χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου με τους αντίστοιχους φακούς για τη διόρθωση της όρασής τους. Τα άτομα με μυωπία αισθάνονται πιο άνετα με φακούς καφέ χρώματος, ενώ αυτά με υπερμετρωπία με πρασινίζοντες φακούς.


Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσουμε στα πρώτα εγχειρήματα να φορέσουμε γυαλιά στο παιδί μας, καθώς μια αρνητική εμπειρία μπορεί να αποβεί αποτρεπτική για την χρήση των γυαλιών μετέπειτα. Επομένως η άνεση, η ευκολία στη χρήση και η καλή διάθεση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Για να πείσετε τα παιδιά σας να φορέσουν τα γυαλιά, αγοράστε χρωματιστούς σκελετούς ή δώστε τους ενεργό ρόλο στη διαδικασία της αγοράς. Βγείτε μαζί τους για ψώνια, και αφήστε τα να διαλέξουν το σκελετό που τους αρέσει. Υπάρχουν άπειρα χρώματα για παιδικά γυαλιά ηλίου και σίγουρα κάποιο θα τραβήξει την προσοχή του παιδιού σας.

Αν ακόμη, αυτό δε φανεί αρκετό ώστε να τα πείσετε να τα φορέσουν, φροντίστε να δίνετε οι ίδιοι ως γονείς το καλό παράδειγμα, και να τα φοράτε σε κάθε σας έξοδο!

Θυμηθείτε ότι η όραση είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά και απαιτεί την προσοχή και τη φροντίδα σας!!! Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών σας και χαρείτε τις ξέγνοιαστες μέρες του καλοκαιριού!


* Η παιδίατρος Κωνσταντίνα (Νάντια) Κοπρινού - Τζαμπάζη διατηρεί ιατρείο στο Λαγκαδά (διεύθυνση Βασ. Αλεξάνδρου 4, Λαγκαδάς). Τηλ. 23940 24335 - 6978 92 83 87, f: Παιδιατρείο Κοπρινού - Τζαμπάζη Κωνσταντίνα




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium