Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/4/2024 08:35:32





















Επισκέπτες Online: 1255


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Αρθρο του Δ. Μπαλάφτσαλη για την Κορώνεια
20-07-2022
Αρθρο του Δ. Μπαλάφτσαλη για την Κορώνεια
 

Αφορμή παίρνω από τη διαπίστωση ότι η κλιματική κρίση αναμένεται να επιδεινωθεί και μέχρι το 2050 η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2°C και οι βροχοπτώσεις θα ελαττωθούν κατά 18% (βλέπε σχετικό άρθρο της ευρωβουλευτού κας Σπυράκη στην εφημερίδα Αποτύπωμα). Βλέπετε οι πολιτικοί μας θυμούνται όταν πλησιάζουν οι εκλογές.

Θα επικεντρωθώ στο ζήτημα αυτό όσον αφορά στην περιοχή μας και ειδικά στην αποτυχημένη ή αν θέλετε την εγκατάλειψη κάθε σοβαρής προσπάθειας σωτηρίας της λίμνης Κορώνειας παρά τα τεράστια πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λίμνη μας έφτανε τα 11 μέτρα βάθος, λίμνη που την περίοδο της πείνας του 1941 έσωσε με τα ψάρια της ολόκληρη τη Θεσ/νίκη και την επαρχία του Λαγκαδά. Μια λίμνη που θα μπορούσε να υδροδοτήσει όλη τη Θεσ/νίκη και να αρδεύσει όλο τον κάμπο της επαρχίας μας και να δώσει τροφή σε χιλιάδες και δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες.

Και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σπασμωδικές προσπάθειες έγιναν εδώ  και 20 - 25 χρόνια που θυμίζουν παιδικά παιχνίδια, τόσο που να αναρωτιέσαι αν εισηγητές ήταν μηχανικοί και άλλοι αρμόδιοι επιστήμονες ή παιδικά μυαλά.

Πάμε στην προσπάθεια να πηγαίνει όπως ελέχθη το 20% των νερών των χειμάρρων Λαγκαδικίων και Προφήτη στο έργο του Σχολαρίου. Έργο πέρα για πέρα άχρηστο. Πώς είναι δυνατόν να γυρίσει το νερό στην Κορώνεια με κλίση 0,1% χωρίς σταθερή κοίτη και όχθες (τσιμέντο) ώστε μετά από κάθε νεροποντή να καθαρίζονται οι φερτές ύλες;  Αποτέλεσμα νερό πήγε μία και μοναδική φορά, τώρα πηγαίνει 400 μέτρα και σταματάει και δε φτάνει στη λίμνη ούτε σταγόνα.

Φυσικά παλαιότερα ακούστηκαν ιδέες όπως ο εμπλουτισμός της λίμνης από τον Αξιό και το Στρυμώνα, νερό που δια της καθόδου των υψωμάτων του Λαχανά και μέσω του Μπογδάνα να έφτανε καθαρό στην Κορώνεια. Ειπώθηκε πως επειδή πρόκειται για μεταφορά υδάτων από άλλο οικοσύστημα πιθανόν μολυσμένο από τα απόβλητα της Βουλγαρίας, δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση, κάτι που έχει τη λογική της.

Όμως δεν εξετάστηκαν περιπτώσεις λύσεων αυτότροφοδοσίας με τα ύδατα του ιδίου οικοσυστήματος της επαρχίας Λαγκαδά. Και θα γίνω πιο σαφής. Θα μπορούσε ένα από τα δύο ποτάμια ή και τα δύο, των Λαγκαδικίων και του Προφήτη, να χύνονται απευθείας στην Κορώνεια. Το ποτάμι του Λευκοχωρίου- Κριθιάς, να οδηγείται στη λίμνη όπως παλιά και όχι στο Γαλλικό ποταμό. Επίσης ο χείμαρρος Βαραδάς να φτάνει μέσω καναλιού στη λίμνη και να μην πλημυρίζει και καταστρέφει τα σπαρτά όποτε γεμίζει. Να καθαριστεί και διαπλατυνθεί ο Μπογδάνας μετά το ύψος της Εγνατίας οδού αντί να πλημυρίζουν τα χωράφια. Κι εδώ μπαίνει το ζήτημα, προς τι η εισφορά στο ΓΟΕΒ;

Και τώρα το κυρίαρχο. Όταν βρέχει η Μεγάλη Βόλβη ανεβάζει τη στάθμη της κατά 2 και 3 μέτρα. Υπολογίστε λοιπόν μία λίμνη 72.000 στρεμμάτων για να καταλάβετε την ποσότητα νερού που πάει χαμένη μέσω Ρηχείου στη θάλασσα. Προφανώς ξεχνούμε ότι σε λίγα χρόνια τα 2/3 του πλανήτη θα είναι χωρίς νερό και ειδικά ο Ευρωπαϊκός Νότος. Εμείς τι κάνουμε; Τι αφήνουμε για τις επόμενες γενεές; Δεν παραδειγματιζόμαστε από τις προσπάθειες που γίνονται σε άλλες χώρες (βλέπε Τουρκία);

Το νερό λοιπόν που συγκεντρώνεται στη μεγάλη Βόλβη των καιρό των πλημυρών θα πρέπει να το ρίχνουμε στην Κορώνεια και να μην πηγαίνει άδικα στη θάλασσα. Οι δύο λίμνες απέχουν 10 χιλιόμετρα και υψομετρικά στα 27 μέτρα. Θα ενεργοποιούνται λοιπόν μεγάλα μοτέρ με φλοτέρ όταν η στάθμη της μεγάλης Βόλβης θα είναι πάνω από το κανονικό και θα στέλνουν το νερό στα 30 μέτρα ύψος σε δεξαμενή δίπλα στο βουνό και αυτό με ελεύθερη ροή πλέον μέσω σωλήνων στην Κορώνεια. Έτσι ούτε καταστροφή του οικοσυστήματος θα γίνεται, ούτε κοστοβόρο έργο θα είναι.

Όμως υπάρχει αυτή η χρόνια κρατική εγκατάλειψη και είναι γνωστό ότι η αγελάδα τρώει στη Μακεδονία αλλά το γάλα το πίνει η Αθήνα.

Μπαλάφτσαλης Δημήτρης




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium