Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 11:08:50



















Επισκέπτες Online: 1326


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
25-08-2013
ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Η συστηματική εισαγωγή των νέων επιστημονικών μεθόδων και της αντίστοιχης εκπαιδευτικής τεχνολογίας στη διδασκαλία Ξένων Γλωσσών από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΖΑΧΑΡΙΑ

Του Δρ. Δημήτριου Κόρδα, Διδάκτωρ Γνωστικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

 Ψυχολόγος σε Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.

Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.


Πολλές φορές από την καθημερινή εμπειρία μας καταλαβαίνουμε ή αισθανόμαστε, περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας μας, ότι όταν χρειάζεται να πληροφορηθούμε ή να μάθουμε κάτι, κάποιοι από μας προτιμούμε (γιατί έτσι θα το καταλάβουμε καλύτερα) είτε να μας το πούνε προφορικά, να το ακούσουμε δηλαδή (ακουστικός τύπος), ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούμε να το δούμε, να δούμε τι γράφει, και αν είναι δυνατό να δούμε και καμιά εικόνα (οπτικός τύπος). Άλλοι πάλι θεωρούν ότι θα καταλάβουν κάτι καλύτερα αν εκείνη την ώρα που ακούνε κάτι, κινούνται και ασχολούνται ταυτόχρονα και με καμιά δουλειά (κιναισθητικός τύπος). Άλλοι πάλι θέλουν να είναι συνέχεια με ανθρώπους ενώ δουλεύουν ή διαβάζουν (εξωστρεφείς), ενώ άλλοι θέλουν να είναι μόνοι τους, γιατί οι άλλοι τους διασπούν την προσοχή (εσωστρεφείς). Άλλοι θέλουν να λειτουργούν με αυστηρό πρόγραμμα (ο τύπος του προγράμματος), ενώ άλλοι περισσότερο χαλαρά χωρίς αυστηρές προθεσμίες (ο χαλαρός τύπος).

Άλλοτε πάλι, κάποιοι από μας για να καταλάβουν κάτι προτιμούν αυτό που ακούνε ή διαβάζουν να περιγράφεται αναλυτικά, βήμα–βήμα δηλαδή για το τι πρέπει να κάνουν και πως (λεπτομερής αναλυτικός τύπος), ενώ άλλοι φαίνεται ότι θέλουν γενικά, ή στο περίπου, τι θέλει να πει ή τι εννοεί κάποιος ή τι γράφει σε ένα κείμενο, για να απαντήσουν ή να κάνουν κάτι – θέλουν δηλαδή να ξέρουν σε γενικές γραμμές τι λέει κάποιος συνολικά (ολιστικός τύπος). Άλλοι πάλι, όταν θέλουν να πούνε ή να κάνουν ή να γράψουν κάτι, το σκέφτονται και το ξανασκέφτονται (διασκεπτικός τύπος), ενώ άλλοι πολύ εύκολα γράφουν, απαντούν ή παίρνουν μια απόφαση (παρορμητικός τύπος). Άλλοι πάλι μπορεί όταν μιλούν ή σκέφτονται χρησιμοποιούν πιο εύπλαστα τη γλώσσα και κάνουν πιο εύκολα με το μυαλό τους μεταφορές και παρομοιώσεις (αναλογικός τύπος), από άλλους που είναι πολύ πιο ξεροί στο τρόπο που διατυπώνουν κάτι με τη γλώσσα (κυριολεκτικός τύπος).

Από όσα αναφέραμε παραπάνω, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι όλοι δεν μαθαίνουμε, ή δεν λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο όταν είναι να μάθουμε ή να κατανοήσουμε κάτι και να πάρουμε αποφάσεις για το τι να κάνουμε στα μαθήματα ή στη δουλειά μας.

Αυτές οι παραπάνω διακρίσεις ανάμεσα στους μαθησιακούς τύπους ή στυλ, είναι σημαντικές διότι τονίζουν τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους μαθητές και το πώς αυτοί συμπεριφέρονται ή πως θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται στην τάξη και να μαθαίνουν. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι υπάρχει μια αρκετά ισχυρή, συχνή και διαδεδομένη άποψη, ότι αυτός που δουλεύει μόνος του και με προσεκτικά βήματα στα μαθήματα και την τάξη (ο υπάκουος και καλός μεθοδικός μαθητής, ή αλλιώς, ο εσωστρεφής - αναλυτικός - διασκεπτικός τύπος), λογικά θα πρέπει να φέρνει καλύτερους βαθμούς από αυτόν που του αρέσει η κουβέντα και η συναναστροφή με τους άλλους, που απαντά γρήγορα στις ερωτήσεις που του κάνεις (εξωστρεφής - ακουστικός - παρορμητικός τύπος που μιλάει πολύ και απαντά στα γρήγορα).

Είναι έτσι; Η αλήθεια είναι πως όχι. Και οι δύο μπορεί να είναι εξίσου καλοί ή κακοί μαθητές με ανάλογες ικανότητες σε γνωστικό επίπεδο (νοημοσύνη), και μπορεί να έχουν εξίσου καλούς ή κακούς βαθμούς στις εξετάσεις, που τους χαρακτηρίζουν ως εξίσου λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικούς. Όπως επίσης θα μπορούσε εξίσου να είναι και οι δύο χαμηλών δυνατοτήτων και νοημοσύνης.

Φανταστείτε τώρα, ένα δάσκαλο (πιθανώς εσωστρεφή και αναλυτικό τύπο) που θεωρεί ότι ένας μαθητής πρέπει να είναι ήσυχος και προσεκτικός, υπάκουος και μεθοδικός στην τάξη για να μάθει. Άρα, ο πρώτος παραπάνω μαθητής, είναι το υπόδειγμα, ενώ ο δεύτερος που φαίνεται ζωηρός και επιπόλαιος είναι το παράδειγμα προς αποφυγή. Μάλιστα, ένας τέτοιος δάσκαλος, τουλάχιστον στην αρχή, ίσως να θεωρήσει ότι ο πρώτος μαθητής θα πρέπει να αμειφθεί με βαθμό, ως υπόδειγμα μαθητή, ενώ ο δεύτερος θα πρέπει να τιμωρηθεί με χαμηλότερο βαθμό ως μαθητής επιπόλαιος που κάνει φασαρία. Κάτι τέτοιο, όπως είπαμε παραπάνω, δεν ισχύει.

Πόσο καιρό, όμως, θα χρειαζόταν ένας δάσκαλος που πιθανώς να είναι και άπειρος, για να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή; … Δύο μήνες, ένα εξάμηνο, ένα εννιάμηνο……

Τι επίδραση θα είχε η διαφορετική στάση που θα είχε στους μαθητές; Δε θα βοηθούσε από πριν να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των μαθητών, του ενός, του άλλου… του άλλου … των 25 περίπου μαθητών στην τάξη ή των 10-12 στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών;

Όσα αναφέρθηκαν στις αρχικές παραγράφους σχετίζονται με την έννοια των ατομικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους, στους δασκάλους και τους μαθητές. Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μαθησιακό τύπο αναφέρεται και ως μαθησιακό στυλ. Βασίζεται στην παραδοχή ότι κάθε άτομο έχει ένα μοναδικό, διακριτό τρόπο να μαθαίνει, δηλαδή να συλλέγει, να επεξεργάζεται και να οργανώνει τις πληροφορίες. Η έννοια μαθησιακό στυλ αναγνωρίζεται σαν μια πολυδιάστατη έννοια η οποία συνδέεται με  γνωστικές διεργασίες, με στοιχεία προσωπικότητας, με το κοινωνικό πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος μάθησης, αλλά και με την εγκεφαλική λειτουργία. Οι παραπάνω διαστάσεις καθορίζουν τους τρόπους με τους οποίους το άτομο μαθαίνει καλύτερα.

Όπως λοιπόν μπορείτε να φανταστείτε, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό να ανταποκρίνεται με ταχύτητα, ευελιξία και ακρίβεια στις ιδιαιτερότητες των μαθητών σε μια τάξη. Εκτός εάν έχει από πριν ένα χάρτη της τάξης με τα μαθησιακά προφίλ των μαθητών, με τις ιδιαιτερότητες του καθενός, δηλαδή, τις γνωστικές προτιμήσεις, τους τρόπους που μαθαίνει, τα προτερήματα, τα ελαττώματα και την γενική ικανότητα, αλλά και το ενδιαφέρον για μάθηση.

Για την δημιουργία αυτού του χάρτη της τάξης και των ατομικών μαθησιακών προφίλ θα συνέβαλε καθοριστικά ένα έγκυρο επιστημονικό τέστ μαθησιακού τύπου το οποίο θα χορηγούνταν και θα αξιολογούνταν από έμπειρους επιστήμονες με γνώσεις στο χώρο της γνωστικής ψυχολογίας και της ψυχολογίας της μάθησης. Έτσι, θεωρώ σημαντική, αλλά και πρωτοπόρα, την προσπάθεια των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ζαχαρία να εισάγουν τις νέες επιστημονικές μεθόδους που αφορούν στην εκτίμηση του μαθησιακού στυλ των μαθητών και την αντίστοιχη εκπαιδευτική τεχνολογία στη διδασκαλία Ξένων Γλωσσών.

 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium