Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 23:22:01



















Επισκέπτες Online: 1169


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΕΧΑΓΙΑ
04-04-2014
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΕΧΑΓΙΑ


Τι είναι οι σχιστίες (CLP);

Είναι μία κοινή δυσπλασία του προσώπου στον άνθρωπο, που ο κόσμος την αναφέρει συχνά λανθασμένα με τις λέξεις λαγόχειλο ή λυκόστομα.

Οι σχιστίες είναι μια κατηγορία περιπτώσεων ατελούς σύγκλισης των ιστών του προσώπου κατά την εμβρυική ζωή. Η χειλεογναθοϋπερωιοσχιστία είναι η ατελής σύγκλιση του χείλους, της γνάθου (ή φατνιακής απόφυσης) και της υπερώας (μαλακής ή/και σκληρής). Μπορεί να παρουσιαστεί μεμονωμένα σε μία από τις ανατομικές περιοχές ή και σε συνδιασμό όλων των παραπάνω.

Κατά την 4η-12η εμβρυική εβδομάδα ανάπτυξης, τα χείλη, οι γνάθοι και η υπερώα διαμορφώνονται στο έμβρυο. Στη διάρκεια του 2ου και 3ου μήνα της εγκυμοσύνης τα μέρη του προσώπου σταδιακά αναπτύσσονται ταυτόχρονα και συνενώνονται. Μερικές φορές όμως υπάρχει μια ατελής ένωση και παρουσιάζεται με τη γέννηση η σχιστία (σχισμή στο πρόσωπο). Οι σχιστίες μπορεί να διαμορφωθούν σε διάφορα μέρη του προσώπου, αλλά η πιο συχνή θέση είναι το χείλος, η φατνιακή απόφυση (οστό της γνάθου) και η υπερώα (ουρανίσκος). Η σχιστία μπορεί να είναι πλήρης και παρουσιάζεται σε όλες αυτές τις δομές, ή να αφορά μόνο ένα μέρος του χείλους ή της υπερώας. Ακόμη μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφίπλευρη.


Ο λόγος που παρουσιάζεται μία σχιστία δεν είναι ακόμη σαφής και είναι δύσκολο να εξηγήσουμε το γιατί. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν, αλλά δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια. Η κληρονομικότητα δεν ακολουθεί απλά μοτίβα. Τα κληρονομικά χαρακτηριστικά μπορούν να κρυφτούν και μπορούν να μην εμφανιστούν σε κάθε γενιά. Για την εμφάνιση μιας σχιστίας, κληρονομικοί παράγοντες πρέπει να συμπίπτουν και με άλλους παράγοντες περιβαλλοντικούς όπως διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ, κ.α. Αυτό είναι δύσκολο ακόμη να κατανοηθεί πλήρως.

Η διατροφή των παιδιών με σχιστίες πρέπει να γίνεται με τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για το παιδί. Θα πρέπει να δοθεί το ίδιο είδος τροφής με τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Τα παιδιά με σχιστία έχουν τα ίδια αντανακλαστικά για το θηλασμό και την κατάποση, όπως τα άλλα παιδιά, αλλά επειδή έχουν τη σχιστία, έχουν δυσκολίες στο πιπίλισμα (θηλασμό). Το μπιμπερό είναι απαραίτητο, διότι ο θηλασμός είναι η βάση για την ανάπτυξη των κινήσεων του χείλους και του στόματος.


Στα νεογένητα με σχιστία η αντιμετώπισή τους είναι πλέον άμεση και ξεκινά μετά τον πρώτο μήνα από ειδικό ιατρό Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό. Ο συνολικός σχεδιασμός μιας τέτοιας περίπτωσης όμως απαιτεί παραπάνω από μια επέμβαση κατά την διάρκεια της ζωής του παιδιού, έως και την εφηβία του.

Η θεραπεία συνίσταται από τη χειρουργική επέμβαση, ορθοδοντικής θεραπείας και λογοθεραπείας. Υπάρχουν καθιερωμένες χειρουργικές μέθοδοι για όλους τους τύπους των σχιστιών. Μαζί με τη χειρουργική αντιμετώπιση, μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα θεραπείες, όπως η λογοθεραπεία και η ορθοδοντική. Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει ένα ατομικό σχέδιο θεραπείας, ανάλογα με τον τύπο της σχιστίας.

Σε ασθενείς με σχιστίες του χείλους μόνο, η χειρουργική επέμβαση εκτελείται ήδη από ηλικία του ενός μηνός.


Η μαλακή και σκληρά υπερώα μπορούν να συγκλιθούν σε διαφορετική χρονική στιγμή. Η μαλακή υπερώα κλείνει περίπου στην ηλικία των 9 με 15 μηνών, όπου το παιδί αρχίζει να μιλά. Σε αυτή τη διαδικασία, μόνο το οπίσθιο τμήμα της υπερώας κλείνει και η σκληρά υπερώα δηλαδή το πρόσθιο τμήμα της υπερώας παραμένει ανοικτό. Στον πρώτο χρόνο της ηλικίας θα πρέπει να εκτελούνται και τυχόν διορθώσεις της μύτης (που συχνά υπάρχουν) και των χειλέων. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό για την υποστήριξη και τη συμμετρική ανάπτυξη της μύτης κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της παιδικής ηλικίας, αλλά και την εξασφάλιση ενός αισθητικού αποτελέσματος της μύτης. Η σκληρά υπερώα συγκλίνεται σε ηλικία 4 με 6 ετών περίπου που αρχίζει το σχολείο και το παιδί θα πρέπει να προφέρει σωστά ορισμένους ήχους. Καθώς ο ασθενής μεγαλώνει, η σχιστία στη σκληρά υπερώα θα μειωθεί σε μέγεθος. Περίπου 4 με 6 ετών, το μέγεθος της σχιστίας της σκληράς υπερώας είναι συχνά πολύ πιο μικρό και μπορεί να κλείσει με μια μικρή επέμβαση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόωρο κλείσιμο της σχιστίας στη σκληρά υπερώα μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη της άνω γνάθου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη εμφάνιση του προσώπου και κακή σύγκλιση των δοντιών.




Σε ηλικία περίπου 8-9 ετών γίνεται μεταμόσχευση οστού στη φατνιακή απόφυση (οστό της άνω γνάθου). Σε αυτή την περιοχή της σχιστίας ανατέλει ο μόνιμος κυνόδοντας και αν λείπει οστό, το δόντι δεν μπορεί να ανατείλει σωστά. Μετά την τοποθέτηση μοσχεύματος οστού στη σχιστία, το δόντι μπορεί να αναπτυχθεί, να ανατείλει και να τεθεί σε σωστή συγκλισιακή θέση μετά από ορθοδοντική θεραπεία. Περαιτέρω διορθώσεις μπορούν να γίνουν στο τέλος της εφηβείας. Οι ασθενείς παρακολουθούνται τακτικά μέχρι την ενηλικίωση και αν απαιτούνται δευτερεύουσες διορθώσεις μπορούν να συζητηθούν και οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν στην απόφαση σχετικά με την κατάλληλη χειρουργική επεμβάση. Σε περιπτώσεις που δεν έτυχαν αντιμετώπισης ή παραμελήθηκαν για οποιονδήποτε λόγο, μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η ακοή είναι σημαντική για την ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας και θα πρέπει να εξετάζονται εγκαίρως και τακτικά τα παιδιά με σχιστίες. Έχουν υψηλό κίνδυνο για λοίμωξη του μέσου ωτός και ως εκ τούτου, πρέπει να εξεταστούν και να εφαρμοστεί εγκαίρως θεραπεία, αν η ακοή επηρεάζεται. Στα παιδιά αυτά, επηρεάζονται οι μύες της λειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας λόγω της σχιστίας. Η ευσταχιανή σάλπιγγα συνδέει το φάρυγγα και το μέσο αυτί, για τη ρύθμιση της πίεσης.


Ο λογοθεραπευτής μπορεί να προσφέρει πληροφορίες, από νεαρή ηλικία σχετικά με τη διατροφή, την ομιλία και από του στόματος την κινητική λειτουργία. Μερικά παιδιά με σχιστίες θα πρέπει με λογοθεραπεία να διορθώσουν την άρθρωση και να αναπτύξουν την ομιλία και τη γλώσσα που μιλούν. Η λογοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει μερικές φορές νωρίς, περίπου από 3 ετών.

Η ορθοδοντική θεραπεία θα ξεκινήσει συνήθως στην ηλικία των 7-8 ετών περίπου, αν και η νέα τάση είναι να ξεκινά αρκετά νωρίτερα. Η τελική φάση της ορθοδοντικής θεραπείας γίνεται συνήθως όταν ο ασθενής είναι 12-14 ετών (εκτός περαιτέρω σχεδιασμού), αλλά ο ορθοδοντικός θα πρέπει να έχει την πρώτη επαφή του με το παιδί από την γένησή του.

Το σημαντικό για τους γονείς που το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα σχιστίας, είναι πως πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση είναι σχεδόν άριστη, καθώς και ότι δεν υπάρχει στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, καμία άλλη συνδρομή.

Δρ. Νικόλαος Σ. Κεχαγιάς, MD, DDS, OMFS
Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
τηλ: 2394025950 κιν:6977951723
e-mail:nikoskech@gmail.com

www.nikoskechagias.com



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium