Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 13:43:26





















Επισκέπτες Online: 1079


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΚΟΡΩΝΕΙΑ, ΕΝΑ ΛΙΜΝΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
08-02-2011
ΚΟΡΩΝΕΙΑ, ΕΝΑ ΛΙΜΝΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Νέα ΚΥΑ για τη σωτηρία της, μετά την απόφαση της Κομισιόν να διακόψει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων

Του Θαναση Tσιγγανα

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια ακόμη ΚΥΑ για τη σωτηρία της Κορώνειας. Αυτή ήταν η αντίδραση των αρμοδίων υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρ. - Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να διακόψει οριστικά τη χρηματοδότηση για τα έργα αποκατάστασής της.

Μια ακόμα Κοινή Υπουργική Απόφαση για να σταματήσει η υπεράντληση νερών από τις χιλιάδες γεωτρήσεις γύρω από τη λίμνη, ένα νέο αγροτοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που θα στοχεύει στη μείωση της χρήσης αρδευτικού νερού σαν αυτό που χάθηκε ανεκμετάλλευτο πριν από τρία χρόνια, μια ακόμη νομοθετική διάταξη από τις δεκάδες που ποδοπατήθηκαν, ένας νέος επανασχεδιασμός των δράσεων, μια πιο πρόσφατη εξαγγελία από τις αμέτρητες πολιτικές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν.

Η Κορώνεια μετά την «εγκατάλειψή της» από την Ε.Ε., τον μοναδικό φορέα που ενδιαφέρθηκε πραγματικά τα τελευταία 15 χρόνια για τη διάσωσή της, νεκρή από ζωή μολονότι το νερό επέστρεψε προκαλώντας πρόσκαιρη αισιοδοξία, ένας βιολογικός αντιδραστήρας μικροοργανισμών, ορισμένοι εκ των οποίων τοξικοί, ένα λιμναίο νεκροταφείο της φύσης σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη «δεν έχει πλέον ελπίδες στα επόμενα 15 χρόνια να επιστρέψει στο λιμναίο οικοσύστημα που ήταν κάποτε». Οι αρμόδιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι έλαβαν υπ’ όψιν τους την αρχαία ρήση «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», ενώ οι Ελληνες συνάδελφοί τους όχι.

Το 1999 ενέκριναν το πρώτο στρατηγικό σχέδιο και 44 εκατ. ευρώ για τη σωτηρία της λίμνης, αλλά το δεύτερο (αναθεωρημένο) του 2005 με αρχικά 20 εκατ. ευρώ δεν τέθηκε στη... διάθεση των ελληνικών υπηρεσιών.

Το πρώτο σχέδιο έπεσε θύμα της φιλοσοφίας του που επικεντρωνόταν στη μεταφορά νερού από τον Αλιάκμονα ποταμό στην Κορώνεια. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Κορώνεια… κόσκινο», είπε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης κι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες απορρίπτοντάς το. «Θα ξεκινήσουμε από τη βάση. Το νερό θα ξαναεπιστρέψει στη λίμνη, κλείνοντας τις τρύπες του κόσκινου (όλες τις παράνομες γεωτρήσεις), θα σταματήσουμε την αστική και βιομηχανική ρύπανση, θα υποβοηθήσουμε με έργα τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Να αναγεννήσει τη λίμνη. Πέντε χρόνια μετά η… βάση για να γίνει το κόσκινο κουβάς που θα κρατήσει το νερό, εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο.

Η Κομισιόν στην ουσία «τιμώρησε» την Ελλάδα για το παιχνίδι του ποντικού και της γάτας που παιζόταν εδώ και 11 χρόνια μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών υπηρεσιών, αποτυπώνοντας εγγράφως απλές διαπιστώσεις για το τι δεν έπραξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες από τρία υπουργεία (Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ), την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και άλλους τρεις φορείς που έχουν υπογράψει από το 2005 κάτι σαν συνυποσχετικό δέσμευσης για την εκτέλεση των έργων έναντι της Ε.Ε., παρέλειψαν να σταματήσουν την υδροληψία από 2.500-3.000 παράνομες και νόμιμες γεωτρήσεις.

Παρέλειψαν να εξαλείψουν τη βιομηχανική ρύπανση από τις γύρω βιομηχανίες. Να επιταχύνουν τα έργα για να σταματήσει η διοχέτευση των αστικών λυμάτων της πόλης του Λαγκαδά και 11 παραλίμνιων οικισμών (αν και κατασκεύασαν μονάδα βιολογικού καθαρισμού στον Λαγκαδά). Να σταματήσουν τις καταπατήσεις των εκτάσεων που αποκαλύφθηκαν από τη συρρίκνωση της λίμνης. Παρέλειψαν επί πενταετία να ξεκινήσουν τα σημαντικότερα έργα (εκτός από ένα) που είχαν οι ίδιες αποφασίσει και προτείνει, παρέλειψαν να απορροφήσουν τα εγκεκριμένα κοινοτικά κονδύλια ύψους 20 εκατ. ευρώ.

«Ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία να μιλάς για μεγαλεπήβολα έργα όπως ανάχωμα χιλιομέτρων, δημιουργία προ-υγρότοπου, εκβάθυνση της λίμνης που είναι και αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας» σχολίασε η βιολόγος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων, κ. Βάσω Τσιαούση, «αν δεν έχεις ξεκινήσει από τις κύριες αιτίες για την κατάντια της λίμνης, όπως η υπεράντληση υδάτων για γεωργικούς σκοπούς, η αστική και βιομηχανική ρύπανση κ.ά.».

«Εγκλημα» χωρίς τιμωρία

«H Κορώνεια είναι ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα για το οποίο δεν τιμωρήθηκε και ούτε ντράπηκε ποτέ κανείς» δηλώνουν οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπενθυμίζοντας ότι προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ, το δίκτυο Natura και την ελληνική νομοθεσία.

Επισήμως τα περισσότερα έργα του (αναθεωρημένου) σχεδίου διάσωσης έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία, σε προσφυγές κατασκευαστικών εταιριών στο ΣτΕ, στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, και όχι στην ελληνική ανοργανωσιά. Oι αρμόδιοι διατείνονται ότι το δεύτερο σημαντικό έργο, της κατασκευής του μεγάλου αναχώματος στη δυτική Κορώνεια βρίσκεται «στο στάδιο της υπογραφής σύμβασης», αλλά τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι στη διάθεση του φορέα υλοποίησης.

Οσο για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, ο πρώην νομάρχης (η νομαρχία ήταν υπεύθυνη για 7 από τα 21 έργα) και νυν περιφερειάρχης κ. Π. Ψωμιάδης, μετά την παραπομπή της Ελλάδας στο Ε. Δ., υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πληρώνει την αδράνεια των αρμόδιων υπουργείων...».


www.kathimerini.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium