Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 22:55:22



















Επισκέπτες Online: 1117


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΛΑΓΚΑΔΑΣ Χρονογράφημα του Τρύφωνα Τσομπάνη
03-11-2018
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΔΑΣ Χρονογράφημα του Τρύφωνα Τσομπάνη
 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Αν ψάξει κανείς να πληροφορηθεί για τον Λαγκαδά του πολιτισμού, θα μείνει πραγματικά έκπληκτος για το παρελθόν του τόπου μας σ’ αυτόν τον τομέα. Από το 1892 που ιδρύθηκε «Η φιλοπρόοδος αδελφότης» από τον εμπνευσμένο φιλόλογο και διδάκτορα φιλοσοφίας Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος σπουδάζοντας στην Αθήνα και έχοντας σχέσεις με όλους τους πνευματικούς κύκλους των Αθηνών (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Μωραϊτίδης, Νεδέλκο, Νιρβάνας, κ.α) έφερε στην πόλη μας έναν αέρα παιδείας και ελευθερίας, όταν ακόμα οι Τούρκοι διαφέντευαν τον τόπο και αργότερα μετά την διάλυση της «Φιλοπροόδου» από την τουρκική διοίκηση οι ίδιοι πάλι άνθρωποι έκαναν το Σύλλογο «Αναγέννησις» (1904), με ένα πλούσιο πολιτιστικό αλλά και εθνικό έργο.

Ακολούθησαν οι σύλλογοι που έκαναν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι πρώτοι Μικρασιάτες με πρωτοστατούντα τον μετέπειτα Δήμαρχο Ιωάννη Παντίρη, που δημιούργησαν τον «Παμπροσφυγικό σύλλογο» (1926) και την «Φιλοπρόοδο αδελφότητα γυναικών» και συνέχισαν οι άλλοι σύλλογοι του Λαγκαδά ο «Ποδοσφαιρικός σύλλογος Ένωση Λαγκαδά» (1927) και την σκυτάλη πήραν τα νιάτα της πόλης μας με τον «Σύλλογο αποφοίτων Γυμνασίου Λαγκαδά» (1936), ενώ το 1945 δημιουργήθηκε ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους της πόλης μας ο «ΟΡΦΕΥΣ» με πλουσιότατη δράση, χορωδιών, θεατρικών ομάδων και πλήθος εκδηλώσεων.

Ακολούθησαν ο Σύλλογος της ΑΠΕΛ (1949), ο «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ» (1955) με επίσης πλούσια δράση. Την σκυτάλη το 1965 παίρνει ο «Αθλητικός μορφωτικός σύλλογος «ΕΡΜΗΣ-ΛΑΓΚΑΔΑ» που συνδέει τον πολιτισμό με τον αθλητισμό. Παράλληλα την ίδια χρονιά δημιουργούνται οι σύλλογοι των ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΟΔΗΓΩΝ και η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ που δημιουργεί και δικό της πολιτιστικό χώρο, τον ΦΑΡΟ (που στεγάζει σήμερα το Βυζαντινό μουσείο της πόλης).

Μετά από μια δεκαετία εμφανίζεται ο «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΛΑΓΚΑΔΑ» (1976) και η «ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ». Παράλληλα δημιουργήθηκαν και οι σύλλογοι «Προστασίας περιβάλλοντος», «Θρακικής λαογραφικής εστίας», «Γυμναστικός σύλλογος Λαγκαδά», «Αθλητικός σύλλογος καλαθοσφαίρισης», ενώ δεν έλειψαν οι επαγγελματικοί σύλλογοι ή οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής Λαγκαδά, με κέντρο την πόλη μας. Το 2000 ιδρύεται ο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑ-ΛΑΓΚΑΔΑ» που δίνει νέα ώθηση στα πολιτιστικά θέματα του τόπου μας, ενώ παράλληλα μεμονωμένες προσπάθειες ανθρώπων της τέχνης δίνουν μια άλλη εικόνα για το προφίλ της πόλης του Λαγκαδά.

Στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑ που στεγάζεται στον ΦΑΡΟ θα δει κανείς έργα 17 ντόπιων ζωγράφων, από το 1900 ως σήμερα να αφήνουν το δικό τους στίγμα στη ιστορία του τόπου, ενώ οι θεατρικές ομάδες Λαγκαδά, νέων και ενηλίκων, ανοίγουν τον πνευματικό ορίζοντα της πόλης του Λαγκαδά. Ακόμη μια ευάριθμη ομάδα 12 Λαγκαδιανών συγγραφέων, διηγηματογράφων, μυθιστοριογράφων, και ποιητών συνεχίζουν να προσθέτουν και να χτίζουν τον πολιτισμό του Λαγκαδά, ενώ τα εργαστήρια ζωγραφικής και ψηφιδωτών παράγουν ακόμα καλλιτέχνες.

Την περασμένη εβδομάδα χαρήκαμε αυτή την δημιουργία και την προσφορά των θεατρικών ομάδων της περιοχής σε ένα φεστιβάλ θεατρικών ομάδων και καμαρώσαμε τον αγώνα και τις προσπάθειες των ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή και την πόλη τους με μια άλλη ματιά. Μπράβο στο lagadas.net που σήκωσε το βάρος της διοργάνωσης!

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι όλες οι προσπάθειες που αναφέρουμε είναι προσπάθειες που ξεκινούν από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που έχουν απαιτήσεις από τη ζωή και την πόλη τους. Οι θεσμικοί φορείς δυστυχώς στην πόλη μας εδώ και χρόνια υπνώτουν ύπνον βαθύ, και τούτο φαίνεται από την τραγική κατάσταση με το «γεφύρι της Aρτας», συγνώμη με το Μπίλλειο ήθελα να πω, όπου πλέον έχουν ξεπεραστεί και τα όρια της ανoχής και της ντροπής για την κατάστασή του. Μια δυνατότητα ανάπτυξης πνευματικής δράσης και πολιτισμού που είχε ο τόπος μας, καταστρέφεται από τη αδιαφορία των εκάστοτε Δημάρχων.

Είναι κρίμα να έρχονται φιλοξενούμενοι και να βλέπουν αυτό το χάλι με τις πλαστικές πτυσσόμενες καρέκλες και τις παλέτες για διαχωριστικά σταντ, ή να μην υπάρχουν δύο χώροι υγιεινής, δύο τουαλέτες για να εξυπηρετήσουν το κοινό. Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να τελειώσουν δύο τουαλέτες, μάταια περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ΜΠΙΛΛΕΙΟ και μάταια οι ψυχές των δωρητών θα περιμένουν ανάπαυση. Απορώ με την αδιαφορία και την προσβλητική συμπεριφορά έναντι των αειμνήστων, πλέον, δωρητών!!! Κρίμα!!! Κρίμα που μια τόσο πλούσια σε πολιτισμό και προσπάθειες πόλη, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και των ανθρώπων. Γιατί άραγε;;; Φταίει κανείς;;;

ΤΡΥΦΩΝ  ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium