Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/10/2021 17:59:59


  


 
Επισκέπτες Online: 578


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο  ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
07-08-2019
Ο ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
 

Χρήστος Λαγανόπουλος

Είχαμε την ευκαιρία και την αγαθή συγκυρία φέτος τον Ιούλιο να επισκεφτεί την πόλη μας και γενέτειρά του ο κ. Χρήστος Λαγανόπουλος, ένα Λαγκαδιανός που παρά το ότι λείπει από την πόλη μας 70 χρόνια και γνώρισε κι άλλες πατρίδες, η καρδιά του δεν έπαψε να χτυπά Λαγκαδιανά. Το διαπιστώσαμε με την παρουσία του, το είδαμε στα μάτια του καθώς βούρκωναν από συγκίνηση όταν θυμόταν φίλους παλιούς ή συναντούσε κάποιους από αυτούς, που τώρα βέβαια ζουν την ένατη δεκαετία της ζωής τους.

Ο κ. Χρήστος Λαγανόπουλος γεννήθηκε στο Λαγκαδά στα 1929 από γονείς πρόσφυγες και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Λαγανόπουλου. Η οικογένειά του ήταν μια από τις διακεκριμένες οικογένειες της μικρής μας πόλης καθώς διατηρούσαν το πρακτορείο εφημερίδων, αλλά και μία από τις πρώτες επιχειρήσεις παρασκευής ανθρακούχων αναψυκτικών. Οι εποχές δύσκολες και ο πόλεμος τις έκανε ακόμα δυσκολότερες, καθώς ο πατέρας του Γιώργος Λαγανόπουλος σκοτώθηκε στην κατοχή. Μετά ήρθε ο εμφύλιος που μάλλον δυσκόλεψε τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Στα 1950 ο Χρήστος καλείται να κάνει τη στρατιωτική του θητεία και φεύγει από την πόλη αφήνοντας πίσω δεκάδες αγαπημένους φίλους, καθώς ήταν ένα πολύ κοινωνικό και αγαπητό άτομο. Μετά τον στρατό μένει στην Αθήνα όπου θα γνωρίσει την γυναίκα του και θα ασχοληθεί επαγγελματικά με τις καλλιτεχνικές πατίνες επίπλων και τα χρυσά στιλβωτά, μια τέχνη αρκετά επικερδής, η επιθυμία όμως της γυναίκας του να πάνε στον Καναδά στους δικούς της τον αναγκάζει να μεταναστεύσει για τον Καναδά, όπου πλέον ανοίγει τα δικά του φτερά και ψάχνει να βρει τρόπους να απλώσει ρίζες και κλωνιά, και τα κατάφερε πολύ καλά, αφού το δαιμόνιο του έλληνα δεν σταματά ποτέ να αναζητά και να δημιουργεί. Πρώτα δημιούργησε μια υπέροχη οικογένεια και απέκτησε τρεις κόρες, μετά έκανε ό,τι δουλειά χρειάστηκε για να επιβιώσει και στο τέλος ξεκινώντας από οδηγός ΤΑΧΙ έφτασε να έχει ένα μικρό στόλο αυτοκινήτων. Παράλληλα δημιούργησε ένα συνεργείο αυτοκινήτων για να επισκευάζει τα αυτοκίνητά του, αλλά η φήμη του καλού επαγγελματία έφερε στην πόρτα του και άλλους πελάτες που τον βοήθησαν να καθιερωθεί επαγγελματικά.

Σήμερα στα ενενήντα του χρόνια τολμά να θυμάται, να επιθυμεί, να προγραμματίζει ταξίδια στην πατρίδα και να επισκέπτεται τον Λαγκαδά για να ξαναζήσει κάτι από τα μακρινό παρελθόν του. Κατά την διαμονή του στην πόλη μας, είδε μια πόλη τελείως αλλαγμένη και αγνώριστη, αλλά είχε και την τύχη να συναντήσει συνομηλίκους και φίλους του με τους οποίους θυμήθηκαν τα νιάτα τους, τη ζωή, τις παρέες, την πόλη της κατοχής και της φτώχειας και να αναθερμάνει την αγάπη του για τη γενέθλια γη. Επισκέφθηκε τα Λουτρά, το Βυζαντινό Μουσείο και πήρε τον καφέ του στην καταπράσινη αυλή του Λαογραφικού Μουσείου μας, ενώ το βράδυ δείπνησε με την οικογένειά του και λίγους φίλους σε ταβέρνα του Λαγκαδά, δοκιμάζοντας τις γεύσεις που είχε να απολαύσει εδώ και 70 χρόνια!!!

Υποσχέθηκε δε ότι και του χρόνου θα ξαναέλθει, δίνοντας τον λόγο του στους φίλους του, και ζητώντας τους να κρατήσουν τον λόγο τους για την επόμενη συνάντηση.

Το ευχόμαστε από καρδιάς και να τους έχει ο Θεός όλους γερούς!!!

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium