Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/10/2021 17:22:48


  


 
Επισκέπτες Online: 503


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ρωγμές και καθιζήσεις σε σπίτια του Λαγκαδά λόγω βαρέων οχημάτων (video)
24-09-2019
Ρωγμές και καθιζήσεις σε σπίτια του Λαγκαδά λόγω βαρέων οχημάτων (video)
  

Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι κάτοικοι του Λαγκαδά, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται πάνω στην οδό Αχ. Τζελίλη, εξαιτίας του κακού οδοστρώματος και της συνεχούς κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Δείτε το βίντεο πατώντας παρακάτω


 

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς, παρά τις απαγορευτικές πινακίδες διέλευσης οχημάτων άνω των 3,5 τόνων από την πόλη του Λαγκαδά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πράξη. «Τα φορτηγά τρέχουν με απίστευτη ταχύτητα προκειμένου να προλάβουν το φανάρι και καθώς πατάνε με τις ρόδες τους πάνω στις λακκούβες και τα μπαλώματα του δρόμου, το σπίτι μου τραντάζεται λες και κάνει πέντε ρίχτερ» αναφέρει κάτοικος της περιοχής. Σε πολλές μονοκατοικίες έχουν εμφανιστεί ρωγμές, καθιζήσεις και αποκολλήσεις πλακιδίων λόγω των συνεχών αναταράξεων, ενώ η ενόχληση κατά τις νυχτερινές ώρες είναι συνεχής. «Κοιμόμαστε το βράδυ και ξυπνάμε από το τράνταγμα, σαν να γίνεται σεισμός» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.

Η πολύπαθη οδός Αχ. Τζελίλη

Η επαρχιακή οδός Αχιλλέως Τζελίλη ξεκινά από την είσοδο του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη και καταλήγει στην ύψος την Πυροσβεστικής. Αποτελεί την περιφερειακή οδό της πόλης του Λαγκαδά για όσους θέλουν να κινηθούν προς τον ορεινό όγκο Βερτίσκου ή προς ανατολική Μακεδονία, με σκοπό να αποφύγουν την Εγνατία οδό και το υψηλό κόστος των διοδίων Προφήτη. Η οδός εναπόκειται στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η οδός Αχ. Τζελίλη είναι τραγική, αφού πρόκειται για έναν δρόμο γεμάτο μπαλώματα και λακκούβες, ενώ σε τακτική βάση καταστρέφεται ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός από το βάρος των οχημάτων (στο ύψος της στροφής) και ο δρόμος πλημμυρίζει. Επιβάρυνση προκαλείται και από έναν αγωγό ομβρίων υδάτων, όπου μετά από νεροποντή πλημμυρίζουν αυλές, αλάνες και υπόγεια σπιτιών, λόγω του ότι δεν έχει τη σωστή κλίση.

Το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί πινακίδες απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, αφού για τα οχήματα αυτά απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του επαρχιακού και οδικού δικτύου πέραν της Εγνατίας Οδού. Ομως η αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ως αποτέλεσμα η απαγόρευση αυτή να μην τηρείται και καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά και οχήματα βαρέου τύπου να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την πολύπαθη Αχ. Τζελίλη. «Δεν δίνει κανείς σημασία στις απαγορευτικές πινακίδες της Τροχαίας. Οι νταλίκες τρέχουν πιο πολύ απ’ ότι στον Περιφερειακό, για να προλάβουν το φανάρι» αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Η ιστορία της οδού

Η οδός απέκτησε το όνομα του υποσμηναγού Αχιλλέα Τζελίλη, ο οποίος κατάγονταν από το Λαγκαδά. Το Σεπτέμβριο του 1951 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών) και αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 1952 με το βαθμό του εφέδρου ανθυποσμηναγού. Μονιμοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1955 με τον ίδιο βαθμό. Σκοτώθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1959, όταν το αεροσκάφος του F-84F της 355 Μοίρα Διώξεως - Βομβαρδισμού, κατέπεσε στη θάλασσα 8 μίλια δυτικά του ακρωτηρίου Ποσειδώνας Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium